Προληπτική λογοκρισία

Share

Το άρθρο 14 του Συντάγματος της Ελλάδας αναφέρει:
1. Ο καθένας μπορεί να εκφράζει και να διαδίδει τις σκέψεις του προφορικά, γραπτά και μέσω του τύπου, τηρώντας τους νόμους του Κράτους.
2. Ο τύπος είναι ελεύθερος. Η λογοκρισία και κάθε άλλο προληπτικό μέτρο απαγορεύονται.Ανθρώπινα δικαιώματα, Εφημερίδα

Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, άρθρο 10:
Ελευθερία σκέψης, συνείδησης και θρησκείας
1. Κάθε πρόσωπο έχει δικαίωμα στην ελευθερία σκέψης, συνείδησης και θρησκείας…

και άρθρο 11:
Ελευθερία έκφρασης και πληροφόρησης
1. Κάθε πρόσωπο έχει δικαίωμα στην ελευθερία έκφρασης. Το δικαίωμα αυτό περιλαμβάνει την ελευθερία γνώμης και την ελευθερία λήψης ή μετάδοσης πληροφοριών ή ιδεών, χωρίς την ανάμειξη δημοσίων αρχών και αδιακρίτως συνόρων.

Το άρθρο 18 της Οικουμενικής Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα:
Κάθε άτομο έχει το δικαίωμα της ελευθερίας της σκέψης,
της συνείδησης και της θρησκείας, στο δικαίωμα αυτό περιλαμβάνεται η ελευθερία για την αλλαγή θρησκείας ή πεποιθήσεων, όπως και η ελευθερία να εκδηλώνει κανείς τη θρησκεία του ή τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις, μόνος ή μαζί με άλλους, δημόσια ή ιδιωτικά, με τη διδασκαλία, την άσκηση, τη λατρεία και την τέλεση θρησκευτικών τελετών.

και το άρθρο 19:
Καθένας έχει το δικαίωμα της ελευθερίας της γνώμης και της έκφρασης, που σημαίνει το δικαίωμα να μην υφίσταται δυσμενείς συνέπειες για τις γνώμες του, και το δικαίωμα να αναζητεί, να παίρνει και να διαδίδει πληροφορίες και ιδέες με οποιοδήποτε μέσο έκφρασης, και από όλο τον κόσμο.

Πιστεύω να κατανοείτε τους λόγους της αναφοράς. Κατά παράβαση των παραπάνω,  χωρίς άμεσα ή έμμεσα να μπω στην ουσία, μου απαγορεύτηκαν προσωρινά οι αναρτήσεις από τον Αύγουστο 2009. Οχι γιατί φοβάμαι.
Δεν το έκανα
σε άλλες εποχές. Δεν το έκανα όταν κάποιοι δεν τολμούσαν ούτε εφημερίδα ν’ αγοράσουν. Δεν το έκανα όταν για να μιλήσεις σ’ ένα αμφιθέατρο, έπρεπε να σκεφτείς σοβαρά τις συνέπειες. Οσο έχω καθαρή συνείδηση, και την έχω, δεν μέτρησα ποτέ τις συνέπειες. Τι όποιες συνέπειες…

Εχω δεχθεί πάμπολλες επιθέσεις επειδή τόλμησα να ταράξω τα λιμνάζοντα ύδατα σε μια μικρή πόλη. Υβρεις, συκοφαντίες, διασυρμό της προσωπικότητας μου. Προσβολές και απειλές. Ηταν αναμενόμενο. Τώρα θα δεχθώ και τις όποιες δικαστικές διώξεις. Μόνο που αυτή τη φορά τα πράγματα θα ξεκαθαρίσουν…

Share

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

3 Απαντήσεις

 1. Ο/Η user λέει:

  καλά ρε μιχάλη πότε θα ανοίξει το blog?
  Μέχρι πότε θα σε ταλαιπωρούν?

 2. Ο/Η Michalis Vasilakis λέει:

  Ελα ντε. Ουτέ η απόφαση των ασφαλιστικών μέτρων δεν έχει βγει ακόμα. Για να μην αναφερθώ πόσες μέρες έχω χάσει να μαζεύω έγγραφα για την δικαστική μου δίωξη…

 1. 19 Μαΐου 2010

  […] Προληπτική λογοκρισία […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.