Ανοικτή επιστολή

Share

Παρέλαβα πριν λίγο (στις 11:40) ως σχόλιο σε προηγούμενη καταχώρηση1, αλλά προτίμησα να την δημοσιεύσω ξεχωριστά, την ακόλουθη ανοικτή επιστολή του Προέδρου του συλλόγου Σπουδαστών του Παραρτήματος ΤΕΙ Αγίου Νικολάου, κ. Τάσσου Παπαθεοδωρόπουλου:

Αγαπητοί συνάδελφοι φοιτητές, κύριες – κύριοι δημότες καλησπέρα.

Δυστυχώς το θέμα της μεταστέγασης της ΑΣΤΕΑΝ είναι πιο πολύπλοκο από ότι φοβόμουν. Θεώρησα ότι μια απλή φωνή ενάντια στην μεταφορά της θα ήταν αρκετή για να κάνει πίσω ο δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο. Τελικά έκανα λάθος. Συνήθως θεωρούμε ότι το κόμμα που υποστηρίζει έναν τοπικό παράγοντα του δίνει και την πολιτική ταυτότητα για να πορευθεί. Εδώ, στον Άγιο Νικόλαο κατάλαβα ότι δεν ισχύει αυτό.

Η στάση που εφαρμόζει ο δήμαρχος δεν είναι αυτή της προόδου της αριστεράς αλλά της χούντας της ακροδεξιάς.
Από τα μέσα της δεκαετίας του ‘60 έως τα τέλη της δεκαετίας του ‘70 (αναφέρομαι σε αυτά τα χρονικά πλαίσια γιατί θεωρώ ότι και οι πρώτες κυβερνήσεις μεταπολιτευτικά ήταν φασιστικές.) η ελευθερία του λόγου της άποψης αλλά και οι κινητοποιήσεις ήταν κάτι κατακριτέο. Γυρίσαμε λοιπόν σε αυτές τις μέρες και σήμερα; κάνω αυτό το ερώτημα γιατί η επιστολή του αντιδημάρχου κ. Μασσάρου είχε αυτό το ύφος που μας έκρινε για την ελευθερία της γνώμης και την δίψα που έχουμε για να παραμείνει το επίπεδο των σπουδών μας στο ύφος που τους αναλογεί.

Μιλώντας αρχικά για πολυπλοκότητα στο θέμα θα ήθελα να αναφερθώ στην πλήρη παρανομία όλων των ιθυνόντων εξ αρχής από τη δημιουργία του τμήματος. Συναντάμε πλέον (εμείς οι φοιτητές) μπροστά μας την μια παρανομία πίσω από την άλλη. Το τμήμα μας ήρθε στην πόλη (καλώς για μένα επειδή είμαι υπέρμαχος της περιφερειοποίησης των τμημάτων για την ανάπτυξη των ημιαστικών περιοχών. Λανθασμένη όμως για μένα η δημιουργία τμημάτων και στις άλλες 2 μεγάλες πόλεις του νόμου γιατί δεν αναπτύσσονται σωστά τα ιδρύματα.) χωρίς να έχει τις απαιτούμενες υποδομές.

Ο τότε δήμαρχος ήθελε ανωτάτη εκπαίδευση και με το μεράκι ορισμένων παραγόντων ιδρύθηκε το τμήμα. Δεν κατακρίνω το ότι ήθελαν οι άνθρωποι αυτοί την δημιουργία μιας σχολής, κατακρίνω όμως τον κακό σχεδιασμό σε όλα τα επίπεδα για τον ερχομό μας. Για να μην κουράζω όμως. Ποιο είναι το θέμα; στεγαζόμαστε σε ένα κτήριο που δεν ανήκει πουθενά. Είναι στον Ο.Σ.Κ.. ουσιαστικά και ο δήμος περιμένει να του το παραχωρήσουν. Όταν λοιπόν το παραχωρήσει ο Ο.Σ.Κ. στον δήμο τότε ο δήμος θα μπορέσει να παραχωρήσει με σύμβαση το κτήριο στο ΤΕΙ για χρήση. Καταλαβαίνουμε ότι οτιδήποτε και αν λένε δεν μπορεί να είναι παρά λόγια γιατί κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί με υπογραφές για κάτι που δεν τους ανήκει.

Τέλος όσον αφορά τη γνωστή πλέον φράση “προσωρινή στέγαση” που λέγεται από το δήμο, θεωρούν προσωρινό τα 4-5 χρόνια; και έστω ότι εμείς το δεχόμασταν ως φοιτητές, οι σπουδαστές της ΑΣΤΕΑΝ όμως πως δέχονται να γίνονται μπαλάκια στου κάθε ενός την όρεξη; τόσα χρόνια σαν νομάδες πάνε από κτήριο σε κτήριο χωρίς να έχουν καμία ουσιαστική και μόνιμη στέγη. Εάν φοβούνται να διεκδικήσουν τα αυτονόητα εμείς οι φοιτητές του ΤΕΙ μπορούμε να τους απαλλάξουμε από αυτούς τους φόβους και να αγωνιστούμε στο πλευρό τους για κάτι μόνιμο. Όχι όμως την προσωρινή μονιμότητα του κτηρίου των Λακωνίων.

Αγαπητοί δημότες για να μην λέτε αργότερα “προσωρινά φιλοξενούσαμε ένα ΤΕΙ στον τόπο μας για 4-5 χρόνια” ελατέ κοντά μας στον αγώνα μας γιατί εμείς δεν κάνουμε πίσω. Εσείς οι πολίτες που υπηρετεί ο δήμαρχος κάντε τον να πάει πίσω εκείνος. Από εμάς έχετε μόνο κέρδη σε όλες τις κλίμακες, κέρδη τα οποία ζητάμε πίσω μόνο με την ορθή φιλοξενία σας και σωστή εκπαίδευση.

Ευχαριστώ.
Τ.Π.

Να σημειώσω ότι η επιστολη ήταν στα κεφαλαία και την μετέτρεψα σε πεζά ώστε να είναι ευκολοδιάβαστη. Καμία άλλη αλλαγή στο περιεχόμενο δεν έγινε, παρότι την θεωρώ αρκετά σκληρή σε ορισμένα σημεία…

Share

7 Σχόλια

 1. Ο/Η George λέει:

  Δεν μπορουν να βρουν το δικιο τους με τετοια ακραια φρασεολογια. Εχουν δικιο τα παιδια σε αρκετα μα μπορει να το χασουν οταν ισοπεδωνουν τα παντα. Πιστευω οτι ωφειλεται στον νεανικο αυθορμιτισμο.

 2. Ο/Η manoussakis giorgos λέει:

  τασάκο καλωσόρισες στον υπέροχο κόσμο του ΠΑΣΟΚ στο νομό Λασιθίου!

 3. Ο/Η Mαύρη οχιά λέει:

  Ο νεανικός αυθορμητισμός είναι που πάει τον κόσμο μπροστά…
  Οταν μάθουμε σε αυτήν την πόλη να αφήσουμε τους τύπους τα δήθεν καθώς πρέπει και γενικώς να λέμε την ουσία και τίποτε άλλο τότε ίσως καταφέρουμε να κάνουμε κάτι καλό.
  Για πρώτη φόρα ήρθε και στην πόλη μας νέος κόσμος,φοιτητές και αντί να κοιτάξουμε να τους διευκολίνουμε να τους βοηθήσουμε να τους στηρήξουμε…

  Δε φτάνει που βρήκαν τα εγκαταλελημένα ξενοδοχεία και rooms to let ,ένοικους,δε φτάνει που βρήκαν τα μαγαζιά νέα πελατεία…οι άρχοντες μας τους μιλάνε λες και τους κάνουν και χάρη…
  Λυπάμε πολύ…αλλά καθένας όπως στρώσει κοιμάτε…

  Τώρα αν αγαπητοί συμπολίτες επιθυμείτε να αναλωθούμε στις λέξεις … καλώς…αλλά μετά τα κεφάλια μέσα και να μην ψάχνουμε πάλι ποιος μας έφταιξε…

 4. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  Ο δήμαρχος δεν σηκώνει μυγα στο σπαθί του και τα βαζει με καθένα που έχει αντιθετη αποψη με αυτον. Με τους φοιτητές αν δεν τους κοροϊδεψει παλι θα βρει τον δάσκαλο του!!!!!!

 5. Ο/Η Mαύρη οχιά λέει:

  Πάντως από ότι βλέπω τον δήμο μας δεν τον απασχολεί και πολύ το θέμα…
  Στο site του δήμου μας ούτε μια λέξη για το θέμα…
  έχουν άλλα σοβαρότερα…τις πολτιστικές ανταλλαγές με τον Άγιο Δομέτιο…..

 6. Ο/Η George λέει:

  Σιγα μη γράψει ειδηση απο το blog. Γιαυτό τον πληρώνει ο δήμαρχος;;;;;

  Καλυτερα να του κοπουνε τα χερια!!!!!

 7. Ο/Η chris λέει:

  ΕΞΗΓΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ… ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΩΣ ΓΝΩΣΤΟΝ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΣΕΙ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΧΟΛΗ ΤΕΙ. ΔΗΛΑΔΗ ΑΝ Η ΑΣΤΕΑΝ ΜΕΙΝΕΙ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΗΤΑΝ, ΤΟΤΕ ΣΤΑ ΚΤΙΡΙΑ ΤΩΝ ΛΑΚΩΝΙΩΝ ΟΠΟΥ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ 2 ΣΧΟΛΕΣ, ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΣΥΝΩΣΤΙΣΜΟ ΦΟΙΤΗΤΩΝ??? Η ΑΠΛΩΣ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΕΜΠΟΔΙΣΟΥΝ ΤΟ ΣΥΝΩΣΤΙΣΜΟ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 2 ΣΧΟΛΩΝ?

  ΕΠΙΣΗΣ: ΚΑΛΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ Η ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΕΙΣΗΤΗΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ 8Ο ΛΕΠΤΑ? ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ…
  ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΙΓΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΗΡΘΑΝ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΟΥΝ ΑΣ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΓΔΕΡΝΟΥΜΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.