Πύλη ενημέρωσης ή προπαγάνδας;

Share

Είχα την ελπίδα ότι η νέα ιστοσελίδα του Δήμου Αγίου Νικολάου θα είχε σαν στόχο την ενημέρωση και την εξυπηρέτηση του πολίτη.

Διαπιστώνω (και μαζί αρκετοί συμπολίτες μας) ότι έχει μετατραπεί σε μέσο προπαγάνδας, που πέρα από κάποιο υλικό που προστέθηκε στην αρχή, τίποτα άλλο δεν έχει γίνει.

Η διαδικτυακή πύλη του Δήμου (αγγλιστί «Portal»)  δημιουργήθηκε για να παρέχει μια σειρά από υπηρεσίες. Φυσικά και για να προβάλει το έργο της δημοτικής αρχής, αλλά όχι μόνο αυτό.

Στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες περιλαμβάνονται αιτήματα, καταγγελίες, αιτήσεις πιστοποιητικών, πληρωμή προστίμων και δημοτικού φόρου, αποφάσεις Δημοτικού Συμβουλίου, εντάλματα πληρωμής, κλπ. Λειτουργεί τίποτα απ’ αυτά; Όχι. Είναι έτοιμη προσθήκη, που θα μπορούσε ήδη να λειτουργεί (τουλάχιστον στην πλειοψηφία των περιπτώσεων), αλλά δεν είναι φαίνεται στις προτεραιότητες. Υπάρχει η δυνατότητα για έντυπα και αιτήσεις σε ηλεκτρονική μορφή, καθώς και άλλα υποσυστήματα που ξέρω ότι υπάρχουν, αλλά δεν λειτουργούν.

Περίμενα να δω προκηρύξεις για προμήθειες και προσλήψεις που αφορούν τον Δήμο και τις Δημοτικές Επιχειρήσεις και όχι άσχετες. Περίμενα να βρω ένα πλήρη τηλεφωνικό κατάλογο του κάθε υπευθύνου στον κάθε τομέα του Δήμου, αλλά ούτε αυτός υπάρχει. Ακόμα, η πύλη δεν είναι «συμβατή» για ΑΜΕΑ ενώ θα μπορούσε, ούτε περιλαμβάνει πολυγλωσσική υποστήριξη παρά τους πολλούς αλλοδαπούς κατοίκους.

Υπάρχουν και ζητήματα οργάνωσης, λειτουργικότητας, λάθη, που δεν φαίνονται να αντιμετωπίζονται και που θα ήθελε αρκετό χώρο για να παρατεθούν.

Ζήτημα υπάρχει και με την υποκειμενικότητα του περιεχομένου. Δεν μπορεί να λειτουργεί ειδησεογραφικά, να παραβιάζει πνευματικά δικαιώματα, να κάνει γκρίζα διαφήμιση όπως έχει καταγγελθεί ή να παρουσιάζει θέσεις κομμάτων όπως έγινε πρόσφατα. Δεν επιτρέπεται και δεν πρέπει να γίνει αντικείμενο αντιπαράθεσης.

Παρότι είναι γνωστά αρκετά από τα παραπάνω, τίποτα δεν γίνεται προς αυτή την κατεύθυνση. Συνεχίζει μήνες μετά την εγκατάσταση του, να λειτουργεί σχεδόν αποκλειστικά ως μέσο προπαγάνδας. Και μη πουν ότι δεν είναι ακόμα έτοιμο. Οι υπηρεσίες είναι ο κύριος λόγος δημιουργίας και αν αυτές δεν λειτουργούν, δεν θα έπρεπε να γίνει η παρουσίαση του.

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν μπορεί ένας επίσημος ιστοχώρος να λειτουργεί ούτε με υποκειμενικότητα, ούτε με προσωπικές επιλογές και απόψεις, ούτε φυσικά και να φιλοξενεί υλικό που δεν είναι «συμβατό» με την αποστολή του. Δεν είναι παιχνίδι. Ας ανατεθεί σε μια διαπαραταξιακή επιτροπή να αποφασίσει το πλαίσιο λειτουργίας, ώστε να εκλείψουν αυτά τα φαινόμενα. Μια απλή περιήγηση σε ανάλογες υλοποιήσεις, θα πρόσφερε ιδέες, θα απέτρεπε τις εκτροπές και θα έδειχνε στους ιθύνοντες ότι αυτά που γίνονται εδώ, δεν γίνονται αλλού…

Αναρωτιέμαι αν πληρώσαμε 24.000 ευρώ, συν 7.200+ΦΠΑ(;) ετησίως για συντήρηση, μόνο και μόνο για την προσωπική προβολή κάποιων. Αν αυτό ήθελαν, μπορούσε να γίνει με πολύ λιγότερα χρήματα.

Η διαδικτυακή πύλη του Δήμου είναι εργαλείο που μπορεί να συμβάλει στην προβολή, την πληροφόρηση και εξυπηρέτηση του πολίτη, και μέσο αμφίδρομης επικοινωνίας με στόχο λιγότερα προβλήματα, καλύτερες και σύγχρονες υπηρεσίες. Αν σωστά αξιοποιηθεί θα είναι ωφέλιμο για όλους. Δήμο και πολίτες. Επιτέλους, δεν είναι κακό να κάνει κάποιος λάθος. Κακό είναι να μην το διορθώνει…

Share

admin

Τις πληροφορίες για το πρόσωπο μου, τις έχω γράψει στην επιλογή του Ιστολογίου ("Για μένα")....

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

6 Σχόλια

 1. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  Πολύ καλό! Έχεις δίκιο

 2. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  Ο πληρωμένος αρθρογράφος συνεχίζει να λιβανίζει τον δημαρχο και στις εφημερίδες. Ουτε ασυμβίβαστο ούτε τιποτα. Προοδευτικά πραγματα δηλαδή. Αξιος ο μισθός του.

 3. Ο/Η George λέει:

  Μιχάλη η κατασταση δεν αλλάζει γιατί αυτο που ενδιαφέρει και τον δήμαρχο ειναι η προπαγάνδα.

 1. 24 Οκτωβρίου 2008

  […] Πύλη ενημέρωσης ή προπαγάνδας; ↩ […]

 2. 27 Οκτωβρίου 2008

  […] Πύλη ενημέρωσης ή προπαγάνδας; ↩ Συντάκτης: Michalis Vasilakis | Ωρα: 16:14 | […]

 3. 19 Ιανουαρίου 2009

  […] Πύλη ενημέρωσης ή προπαγάνδας; ↩ […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.