Απολογισμό για το πρόγραμμα προσβασιμότητας

Share

Απολογισμό για το πρόγραμμα προσβασιμότητας ΑΜΕΑ1  ζητά το Υπουργείο Εσωτερικών, με εγκύκλιο που υπέγραψε ο υφυπουργός Εσωτερικών Χρήστος Ζώης.
Με αφορμή, την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης υλοποίησης του «Προγράμματος Προσβασιμότητας στους Δήμους» την περασμένη εβδομάδα, οι ΟΤΑ όλης της χώρας καλούνται να προχωρήσουν σε έγγραφη ενημέρωση το αργότερο μέχρι τις 31/7/2009, σχετικά με τις ενέργειες στις οποίες έχουν προβεί για την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του προγράμματος.Ατομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑΜΕΑ)

Ειδικότερα οι υπόχρεοι φορείς οφείλουν να ενημερώσουν:

 • Εάν έχουν επιλέξει τις αλυσίδες πρόσβασης
 • Εάν έχουν καταγράψει, ομαδοποιήσει και προγραμματίσει την αφαίρεση των εμποδίων στο επιλεγμένο δίκτυο
 • Εάν έχουν προχωρήσει στον σχεδιασμό και στην εφαρμογή του προγράμματος ενημέρωσης των πολιτών, προς την κατεύθυνση της αλλαγής της συμπεριφοράς τους, όσον αφορά στο ζήτημα της προσβασιμότητας των ΑμεΑ
 • Εάν έχουν εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση των τεχνικών έργων
 • Για τα τυχόν προβλήματα που υπάρχουν
 • Για τις αιτίες εξαιτίας των οποίων διαπιστώνεται καθυστέρηση στην εφαρμογή των δράσεων.

Επιπλέον, κρίνεται απαραίτητο να ορίσουν έναν υπεύθυνο και τον αναπληρωτή του για την εφαρμογή του προγράμματος και να κοινοποιήσουν τα στοιχεία επικοινωνίας μαζί του, καθώς και έναν λογαριασμό ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (e-mail), για την αποστολή και λήψη στοιχείων που αφορούν την παρακολούθηση της εφαρμογής του Προγράμματος, από το Τμήμα Προσβασιμότητας ΑμεΑ.

Στον δικό μας Δήμο τα πράγματα είναι εύκολα. Λευκή κόλλα θα παραδώσει η Δημοτική Αρχή. Παρά τις επισημάνσεις και παρεμβάσεις που έχουν γίνει2, τίποτα δεν έχει γίνει. Συνεχής εμπαιγμός.
Ακόμα και τις πινακίδες στάθμευσης για ΑΜΕΑ, που μετά από συνεχείς πιέσεις αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο, ακόμα δεν τις έχουν τοποθετήσει.

Προφανώς για την Δημοτική Αρχή, το άρθρο 21 παρ. 6 του Συντάγματος, είναι κενό σημασίας:

Τα άτομα με αναπηρίες έχουν δικαίωμα να απολαμβάνουν μέτρων που εξασφαλίζουν την αυτονομία, την επαγγελματική ένταξη και τη συμμετοχή τους στην κοινωνική,  οικονομική και πολιτική ζωή της Χώρας

ΥΓ: Για περισσότερη ενημέρωση μελετήστε το ερωτηματολόγιο που έχει εκδώσει το Υπουργείο Εσωτερικών3 και θα διαπιστώσετε πόσο πίσω είμαστε. Την ίδια στιγμή που εδώ τα πράγματα έχουν λιμνάσει, αλλού προσπαθούν περισσότερο. Για παράδειγμα, εγκατέστησαν σταθμούς τροφοδοσίας ηλεκτροκινητήρων αμαξιδίων ΑμεΑ (στα Τρίκαλα) ή δημιούργησαν προσβάσιμες για ΑΜΕΑ παραλίες (όπως στη Σητεία ή στον Δήμο Αιγείρου στη Θράκη).

 1. Πρόγραμμα Προσβασιμότητας στους Δήμους
 2. Προβολή όλων των αναρτήσεων με θέμα τα ΑΜΕΑ
 3. Σύνδεσμος στο “Εγχειρίδιο Μεθοδολογίας Ελέγχου Προσβασιμότητας
Share

admin

Τις πληροφορίες για το πρόσωπο μου, τις έχω γράψει στην επιλογή του Ιστολογίου ("Για μένα")....

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

1 Απάντηση

 1. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  Σήμερα εχει συναυλια στη λιμνη και νομιζουνε οτι έτσι κάνανε το χρεος τους ως δήμος. Για λυπηση ειναι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.