Το θεωρώ κατάντια…

Share

Εγραψα σε προηγούμενο σχόλιο μου ότι δεν έχω κανένα πρόβλημα να παραδεχθώ το οποιοδήποτε λάθος μπορεί να έχω κάνει. Και αλίμονο αν δεν μου διαφύγει και κάτι, όπως αλίμονο αν δεν έχω το θάρρος να το παραδεχθώ. Υπάρχει όμως διαφορά να το κάνεις από λάθος και όχι συνειδητά…
Η καταχώρηση στην οποία δέχθηκα την “κριτική” αφορούσε το θέμα του ατυχήματος με το φυτοφάρμακο1 στην Ελούντα. Και τι είπα; Οτι είναι συνυπεύθυνη και η ΔΕΥΑΑΝ, εκφράζοντας με κάθε προσοχή τη θέση και τα επιχειρήματα μου.

Αποτέλεσμα ήταν να δεχθώ την σκληρή απάντηση εργαζόμενου της ΔΕΥΑΑΝ2, ο οποίος μέσω προσβολών και μειωτικών εκφράσεων (μιλώντας ότι τα γραφόμενα μου δημιουργούν ακόμα και “εμετική διάθεση”) ούτε λίγο ούτε πολύ, με “διέψευσε”.

Διάβασα στη τοπική μας εφημερίδα “Ανατολή” (15/9/2008), επιστολή της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Λασιθίου. Η “Ανατολή” προφανώς καλόπιστα, μετέφερε τα λεγόμενα των αρμοδίων της ΔΕΥΑΑΝ και για τον λόγο αυτό, εστάλη η επιστολή προς αποκατάσταση της αλήθειας.

Η επιστολή διευκρινίζει το θέμα χρήσης της παροχής, αναφέροντας ότι ήταν κατόπιν συνεννόησης με το Αγροτικό Συνεταιρισμό και όχι αυθαίρετα και παράνομα, όπως δηλώνει ο εργαζόμενος της ΔΕΥΑΑΝ.
Παράλληλα, διευκρινίζει και το θέμα της δυνατότητας υδροληψίας από “πηγές, ποτάμια, ρυάκια και πηγάδια”, λέγοντας ότι “μπορεί” και όχι ότι “οφείλει”, δηλαδή δεν είναι υποχρεωτική ή δεσμευτική.

Τι παραπάνω έγραψα; Ποιο ήταν το ψεύδος μου; Κανένα. Αντιθέτως αυτός ο κύριος, είχε το θράσος να μιλήσει ακόμα και για συκοφαντία, όταν ο ίδιος με ψέματα προσπάθησε να καλύψει άλλες παραλήψεις.
Μήπως τελικά τα αρχικά ΔΕΥΑΑΝ σημαίνουν, “Δημοτική Επιχείρηση Υποτίμησης & Απαξίωσης Ανθρώπινης Νοημοσύνης”;

Λυπάμαι πραγματικά για τον ξεπεσμό κάποιων, που συνειδητά υποτιμούν τη νοημοσύνη των πολιτών. Δεν θα πω τίποτα άλλο, γιατί το θεωρώ κατάντια και δεν αξίζει τον κόπο να αντιπαρατεθώ σε αυτό το επίπεδο. Ομως θα συνεχίσω αυτό που καιρό έχω ξεκινήσει να κάνω, με περισσότερο πείσμα. Κρίμα τα διπλώματα των “ειδικών” που νομίζουν ότι με αυτά θα κουκουλώσουν την αλήθεια.

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή στην “Ανατολή”:

Διευκρινίσεις της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης για το περιστατικό της Ελούντας

ΑΠΟ τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης Λασιθίου λάβαμε και ευχαρίστως δημοσιεύομε την ακόλουθη επιστολή, που αναφέρεται στο ατυχές περιστατικό της εισχώρησης ψεκαστικού υγρού στο δίκτυο ύδρευσης της Ελούντας:
ΜΕΤΑ από διάφορα σχόλια που όλες αυτές τις ημέρες γράφονται στην «Ανατολή», ή ακούγονται σε διάφορους ραδιοφωνικούς σταθμούς κλπ., σε σχέση με το ατυχέστατο πράγματι γεγονός παρουσίας εντομοκτόνου δακοκτονίας στο δίκτυο ύδρευσης της Ελούντας και προκειμένου να αποκατασταθεί η αλήθεια, κάνουμε τις παρακάτω διευκρινίσεις:
1. Η Υπηρεσία μας υποχρεούται να παραδώσει τα εντομοκτόνα και τα ελκυστικά, που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση του δάκου στους εργολάβους να τους καθορίσει τις δοσολογίες και τον ορθό τρόπο παρασκευής του διαλύματος, αλλά δεν εμπλέκεται πουθενά – με βάση την ισχύουσα νομοθεσία – στον τρόπο προμήθειας του νερού, όπου είναι θέμα του ίδιων των εργολάβων.
Στην περίπτωση της Ελούντας το νερό λαμβάνεται από υδροληψία του ελαιουργείου, που ανήκει στον Αγροτικό Συνεταιρισμό, μετά από μεταξύ τους συνεννόηση.
2. Η σύμβαση που έχει υπογραφεί ανάμεσα στον εργολάβο και την Υπηρεσία μας (η οποία σημειωτέον είναι με βάση πρότυπο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και που πριν την υπογραφή της στην έναρξη της δακικής περιόδου έχει ελεγχθεί και επικυρωθεί από Δικαστικούς του Ελεγκτικού Συμβουλίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης), δεν αναφέρει πουθενά θέματα, όπως αυτά που τις τελευταίες μέρες έχουν δει το φως της δημοσιότητας.
Όμως η Υπηρεσία μας συντάσσει τις «Τεχνικές προδιαγραφές», όπου δίνονται λεπτομερείς οδηγίες σε σχέση με τα τεχνικά θέματα της εφαρμογής του ψεκασμού, σε μια παράγραφο των οποίων αναφέρεται ότι «Τα βυτία και οι ψεκαστήρες μπορεί να γεμίζονται με νερό από πηγές, ποτάμια, ρυάκια και πηγάδια, αν αυτό είναι πολύ καθαρό. Ποτέ όμως δεν θα προστίθενται τα εντομοκτόνα κοντά σε αυτά, ούτε θα ξεπλένονται τα ψεκαστικά μέσα». Είναι ολοφάνερο ότι το «μπορεί» έχει την έννοια του υπάρχει η δυνατότητα και με τίποτα του «όφειλε», όπως κακώς γράφεται στο φύλλο της «Ανατολής» στις 5/9/08.
Το παραπάνω και πάλι έχει συνταχθεί με βάση πρότυπο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και αυτή η παράγραφος τους δίνει τη δυνατότητα να πάρουν νερό – εφόσον υπάρχει – από τα παραπάνω σημεία, αλλά δεν τους επιτρέπει να ετοιμάζουν το ψεκαστικό διάλυμα κοντά σε αυτά, γιατί θέλει να διασφαλίσει τη μη μόλυνση τους.
Η μόλυνση στα ρυάκια δεν πρέπει να γίνεται ούτε όταν αυτά δεν έχουν νερό, γιατί όταν θα έλθουν οι βροχές τα όποια κατάλοιπα και πάλι θα μεταφερθούν στη θάλασσα και στους υπόγειους υδροφόρους ορίζοντες, πολύ περισσότερο που οι ψεκασμοί μπορεί να γίνονται ως και τις αρχές του Νοέμβρη.
3. Το γεγονός που συνέβη ήταν εντελώς απρόσμενο και πέρα από κάθε πρόβλεψη. Ευτυχώς που από ότι φαίνεται η ποσότητα ψεκαστικού υγρού που μπήκε στο δίκτυο ήταν ασήμαντη και με τη γρήγορη παρέμβαση για καθαρισμό του δικτύου αποσοβήθηκε ο όποιος κίνδυνος.
Η εμπειρία αυτή θα δώσει την αφορμή σε μας να εισάγουμε τέτοιους όρους στις επόμενες συμβάσεις, ώστε να διασφαλίζουν από παρόμοιους κινδύνους, αλλά και η αρμόδια Υπηρεσία του Δήμου θα πρέπει να φροντίσει με τοποθέτηση βαλβίδων αντεπιστροφής ή οτιδήποτε άλλο τεχνικά ενδείκνυται, ώστε να μην μπορεί με τέτοια ευκολία να επιστρέφει στο δίκτυο οτιδήποτε σε κάθε διακοπή νερού.

Ο Διευθυντής Αγροτικής Ανάπτυξης
ΔΗΜ. ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗΣ

Share

admin

Τις πληροφορίες για το πρόσωπο μου, τις έχω γράψει στην επιλογή του Ιστολογίου ("Για μένα")....

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

1 Απάντηση

  1. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΛΗΤΕΙΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.