Το φυτοφάρμακο και οι ευθύνες…

Share

Στο ατύχημα με την είσοδο φυτοφαρμάκου στο δίκτυο ύδρευσης της Ελούντας1, διαπιστώνω μια τάση να φορτωθεί αποκλειστικά στον εργολάβο.

Πράγματι, ο εργολάβος θα έπρεπε να είναι προσεκτικός, αλλά και η ευθύνη της ΔΕΥΑΑΝ είναι μεγαλύτερη. Προσπαθεί να μας πείσει ότι (λέει) βάση της σύμβασης, θα πρέπει να παίρνει νερό από “πηγές, ρυάκια, ποτάμια”! Υπάρχουν στην περιοχή της Ελούντας και δεν το έχω προσέξει; Που βρίσκονται;
Ας σοβαρευτούν.
Υποθέτω (μια και δεν έχω τη σύμβαση στα χέρια μου) ότι η αναφορά σε “πηγές, ρυάκια, ποτάμια” έχει να κάνει με το δικαίωμα του εργολάβου για υδροληψία και όχι φυσικά κατ΄αποκλειστικότητα χρήση νερού από τέτοια σημεία, μια και τέτοια δυνατότητα ειδικά το καλοκαίρι δεν υπάρχει παρά σε ελάχιστες περιπτώσεις.
Θα ήταν και παράλογο να υπάρχει τέτοιος όρος ως απαγορευτικός για το δικαίωμα κάποιου να προσθέσει νερό από το δίκτυο,  γεώτρηση, δεξαμενή, κλπ.

Η ΔΕΥΑΑΝ λοιπόν με την ανακοίνωση της, προσπαθεί να αποσείσει τις ευθύνες της, να παραπλανήσει σχετικά με την κατανομή των ευθυνών και να αποπροσανατολίσει τους πολίτες σχετικά με τη σύβμαση του εργολάβου.

Η αλήθεια είναι ότι αν το δίκτυο (ως όφειλε) είχε τη σωστή πίεση, θα είχε αποφευχθεί το ατύχημα. Κάθε τι άλλο, είναι προφάσεις.

Share

admin

Τις πληροφορίες για το πρόσωπο μου, τις έχω γράψει στην επιλογή του Ιστολογίου ("Για μένα")....

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

5 Απαντήσεις

 1. Ο/Η minoas70 λέει:

  Η παρούσα παρέμβαση είναι εντελώς Προσωπική.

  Σχόλια για την ανάρτηση της 4ης Σεπτεμβρίου.
  1. Η βασική αιτία είναι η χαμηλή πίεση του δικτύου στο συγκεκριμένο σημείο υδροληψίας, αφού βρίσκεται σε ίδιο περίπου υψόμετρο, με το υψόμετρο που έχει δυνατότητα «οριακά» να υδροδοτήσει η υφιστάμενη κεντρική δεξαμενή της Ελούντας που βρίσκεται στο «Διάσελο» Ελληνικών. Οι συνθήκες υδροδότησης του Δ.Δ. Ελούντας, έχουν βελτιωθεί σημαντικά μετά την εφαρμογή του Νόμου περί συνενώσεων (1-1-99). Εξασφαλίστηκε διπλασιασμός της διαθέσιμης έως τότε παροχής, βελτιώθηκε και βελτιώνεται χρόνο με το χρόνο και η λειτουργικότητα των δικτύων. Στόχος της επιχείρησης είναι να επιτύχει την απρόσκοπτη υδροδότηση του Δ.Δ. χωρίς διακοπές, έστω και οριακά. Στα δίκτυα ύδρευσης των οικισμών «Επ. Ελούντα» κυρίως και δευτερευόντως των «Μαυρικιανό» και «Κ. Ελούντα», λόγω υψομέτρου, αναπτύσσονται ιδιαίτερα χαμηλές πιέσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας, με βασικές αιτίες αφενός τη μικρή υψομετρική διαφορά από τη δεξαμενή όπως προανέφερα και αφετέρου την ολοένα αυξανόμενη οικιστική ανάπτυξη, η οποία έχει σαν επακόλουθο την κατακόρυφη άνοδο του δείκτη ζήτησης υδροδότησης. Όλα αυτά, τα γνωρίζουν όλοι όσοι υδροδοτούνται στην περιοχή της Επάνω Ελούντας. Και όπως είναι φυσικό, κατά καιρούς, δίκαια ή άδικα εκφράζουν τα παράπονά τους για την αδυναμία εξυπηρέτησή τους. Τα αντικειμενικά δεδομένα όμως, δεν αφήνουν περιθώρια δραστικών παρεμβάσεων.
  2. Αυτό ακριβώς, έπρεπε να γνωρίζει και ο επίμαχος «υδρολήπτης» ή ο «υπεύθυνος» που κατά τη δική μου εκτίμηση, θα έπρεπε να ονομαστεί «ανεύθυνος». Σε κάθε περίπτωση παρά ταύτα, είχε την υποχρέωση να ζητήσει την άδεια υδροληψίας και το σημείο από το οποίο αυτή θα γίνει για μια τόσο σοβαρή εργασία. Πράγμα το οποίο δεν έπραξε.
  3. Παραπλανητικά, αναφέρετε ότι ο ίδιος ενημέρωσε «άμεσα» τους αρμόδιους, ποιους άραγε; και πότε; «ώστε να γλιτώσουμε τα χειρότερα», όπως σχολιάζετε. Η υδροληψία έλαβε χώρα τις πρωινές ώρες και η υπηρεσία ενημερώθηκε από τους κατοίκους της Επ. Ελούντας τις απογευματινές, για να μην πούμε τις νυκτερινές ώρες.

  Σχόλια για την ανάρτηση της 6ης Σεπτεμβρίου.

  1. Διατύπωση : «διαπιστώνω μια τάση να φορτωθεί αποκλειστικά στον εργολάβο».
  Από πού το διαπιστώνετε αυτό και πως προδικάζετε μια ενέργεια ή ένα ατυχές συμβάν, το οποίο σε κάθε περίπτωση, έχει ήδη πάρει τον δρόμο της ανακριτικής διαδικασίας και της δικαιοσύνης; Εδώ, έχουμε έναν φυσικό αυτουργό, που ενήργησε παράνομα και καταχρηστικά, ενώ παράλληλα, αναζητούνται και οι ηθικοί αυτουργοί, οι οποίοι είτε του υπέδειξαν, είτε τον διευκόλυναν, είτε έκαναν τα «στραβά μάτια» για να χρησιμοποιήσει μια υδροληψία επί της οποίας δεν είχε ούτε το παραμικρό εμπράγματο δικαίωμα. Δεν υπήρχε ούτε υδρομετρητής, γεγονός που συνιστά «κλοπή» σύμφωνα με τον κανονισμό ύδρευσης.

  2. Διατύπωση : «Προσπαθεί να μας πείσει ότι (λέει) βάση της σύμβασης, θα πρέπει να παίρνει νερό από “πηγές, ρυάκια, ποτάμια”!».
  Βεβαίως και δεν θα πρέπει να παίρνει νερό που χρησιμοποιείται ως πόσιμο για αυτού του είδους τις χρήσεις. Ψεκασμό δακοκτονίας ανέλαβε να κάνει, υπό συγκεκριμένους «φαντάζομαι» όρους και προϋποθέσεις, να τον κάνει όπως τον βολεύει καλύτερα βέβαια, για έχει το μεγαλύτερο δυνατόν κέρδος, αλλά νερό για τον σκοπό αυτό, ας προστρέξει στο τμήμα άρδευσης του Δήμου, στον ΤΟΕΒ της περιοχής, ή έστω, ας το μεταφέρει με υδροφόρες, όπως χαρακτηριστικά έκαναν μερικά χρόνια πριν, όλα τα ξενοδοχειακά συγκροτήματα της περιοχής και μάλιστα για να το χρησιμοποιήσουν ως πόσιμο ή έστω για τις απαραίτητες ανάγκες καθαριότητας και υγιεινής. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει η δυνατότητα να εξυπηρετηθεί με τους παραπάνω τρόπους, τότε μόνο μπορεί να προμηθεύεται νερό από το υδρευτικό δίκτυο, πάντα με τη σύμφωνη γνώμη, αδειοδότηση και υπόδειξη της Τ.Υ. του Δήμου και της αρμόδιας Δ.Ε.Υ.Α. Η περιοχή της Ελούντας, κάτοικοι και επισκέπτες, αντιμετωπίζουν ακόμα δυστυχώς, το έλλειμμα της επάρκειας πόσιμου νερού τους μήνες αιχμής. Το πόσιμο νερό στην ευρύτερη περιοχή της επαρχίας Μεραμπέλλου, είναι αγαθό που πρέπει να διαφυλαχθεί με νύχια και με δόντια, αλλά που παράλληλα κοστίζει πολύ ακριβά, μιας και ο μοναδικός τρόπος απόκτησής του, είναι η άντληση μέσω γεωτρήσεων από μεγάλα κυρίως βάθη που επιβαρύνουν ενεργειακά αλλά και περιβαλλοντικά τον τελικό καταναλωτή.

  3. Εσείς, αβασάνιστα, χωρίς έρευνα και τεκμηρίωση, αποδίδετε ευθύνες ή έστω προσπάθεια «απόσεισης» ευθυνών και πρόθεση παραπλάνησης των πολιτών, σε μια υπηρεσία, που ούτε την γνωρίζετε, ούτε πως λειτουργεί έχετε αντιληφθεί, μα δεν γνωρίζετε ακόμα και πώς να την ονομάσετε.
  «Δ.Ε.Υ.Α.Α.Ν.» είναι και όχι «ΔΕΥΑΝ». Και το χειρότερο. Δεν έχετε ιδέα τι κινητοποίηση έγινε, αμέσως μετά την αναφορά του συμβάντος. Η υπηρεσία (όπως το προσλαμβάνω) και εγώ προσωπικά, είμαστε ικανοποιημένοι απόλυτα για την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών μας. Είτε αυτές είναι σε ρυθμούς ρουτίνας είτε είναι σε ρυθμούς «έκτακτης και σοβαρής ανάγκης».

  Διατύπωση : «Η αλήθεια είναι ότι αν το δίκτυο (ως όφειλε) είχε τη σωστή πίεση, θα είχε αποφευχθεί το ατύχημα. Κάθε τι άλλο, είναι προφάσεις.».
  Άλλο και τούτο!!! Κάτι μου διαφεύγει.
  Προφανώς, έχετε σπουδάσει και είστε διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός με εξειδίκευση στα «υδραυλικά» (κατ’ ελάχιστο) για να τολμάτε να σχολιάζετε τον τρόπο λειτουργίας των δικτύων κοινής ωφέλειας, με αυτή την περισσή ελαφρότητα.
  Η κριτική, καλόπιστη ή μη, πρέπει να διέπεται απαραίτητα – και σε αυτό δεν ανέχομαι ούτε ένα χιλιοστό έκπτωσης – από τη διασταύρωση και τεκμηρίωση των γεγονότων. Σε διαφορετική περίπτωση, κάθε είδους αναφορά σε σχετικά θέματα, καταντά να θεωρείται συκοφαντία και ένας ανούσιος «μονόλογος» ο οποίος το μόνο που έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει είναι μια ακούσια εμετική διάθεση.
  Τα «κακώς» κείμενα σε αυτό τον έρμο τόπο, πολύ καλά τίθενται σε δημόσιο διάλογο. Ο διάλογος και μάλιστα ο δημόσιος, μέσα από αντικρούσεις, αντιπαλότητες και κατά πλειοψηφία εν θερμώ συνήθως ή ακόμα και υπό τον κανόνα της ικανοποίησης προσωπικών μας επιδιώξεων, αποδίδει πάντα, ένα κάποιο, έστω και μικρό θετικό αποτέλεσμα.
  Η γνώση, αυτή καθεαυτή, ακόμα και των «ροζ» σκανδάλων στα οποία αναφέρεσαι έτσι γενικά, (που πήρε το μάτι μου σε μια σύντομη περιαγωγή) – λες και δεν έχεις άλλη δουλειά να κάνεις – ποτέ δεν λειτούργησε αρνητικά στη Δημοκρατία.
  Ένα τελευταίο σχόλιο : Αν πραγματικά έχετε την πρόθεση να βοηθήσετε τον τόπο σας, θα πρέπει να επικεντρωθείτε στην αρθρογραφία εκείνη που δίδει συμβουλές και προτροπές στους πολίτες, ούτως ώστε να αποκτήσουν μια ανανεωμένη οικολογική συνείδηση, η οποία ίσως επηρεάσει στο εγγύς μέλλον την καθημερινότητά μας.

  Ζητώ την επιείκεια των αναγνωστών για τυχόν ορθογραφικά ή συντακτικά λάθη.

  Μ. Καναβός, εργαζόμενος στη Δ.Ε.Υ.Α.Α.Ν.
  Υ.Γ. Η Υπηρεσία μας είναι πάντοτε ανοικτή για οποιαδήποτε ενημέρωση σχετικά με τις δραστηριότητές της σε όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες.

 2. Ο/Η Michalis Vasilakis λέει:

  Κύριε Καναβέ,

  λυπάμαι πραγματικά για την επιθετικότητα του λόγου σας. Οπως λυπάμαι και για την άποψη σας “δεν έχεις άλλη δουλειά να κάνεις”, διότι προφανώς σας ενοχλεί το δικαίωμα του καθένα να εκφράζει άποψη και να ασκεί κριτική, προφανώς στην λογική να μην πειράξουν το “μαγαζί” μας.
  Επικεντρώνετε δε την κριτική σας ακόμα και στην παράλειψη ενός γράμματος από την ονομασία της ΔΕΥΑΑΝ. Και μπορεί να το παρέλειψα, αλλά όπως και να γράφεται και την γνωρίζω, και πως λειτουργεί έχω αντιληφθεί… Νομίζω μάλιστα ότι είμαι από τους λίγους εκτός υπηρεσίας που έχουν τόσο καλή γνώση ειδικά του παρασκηνίου…

  Δηλώνετε δε, ότι προδικάζω ένα συμβάν που έχει πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης, αλλά δεν διστάζετε αμέσως μετά εσείς να εκδώσετε την ετυμηγορία, μιλώντας για “αυτουργό, που ενήργησε παράνομα και καταχρηστικά”…

  Επί της ουσίας. Δεν έχω κανένα λόγο να κάνω ψευδείς αναφορές σε γεγονότα. Με ενδιαφέρει η αξιοπιστία των γραφομένων μου και όχι η κάλυψη ή η συγκάλυψη γεγονότων και ευθυνών.
  Η πληροφορίες μου προσπαθώ να είναι πάντα διασταυρωμένες και για τον λόγο αυτό θεωρώ ότι ίσως και να είναι η μοναδική περίπτωση (αν είναι όπως τα λέτε) όπου υπήρχε κάποια ανακρίβεια. Δεν έχω δε κανένα απολύτως πρόβλημα να το δεχθώ.

  Βεβαίως και είναι απαράδεκτο αν ο εργολάβος δεν ενημέρωσε. Οπως απαράδεκτο είναι και αν έκανε υδροληψία από παροχή χωρίς μετρητή. Αυτό όμως δεν αλλάζει τις ευθύνες της ΔΕΥΑΑΝ.
  Μόνος σας παραδέχεστε σε απολογητικό ύφος ότι συνεχίζουν να υπάρχουν προβλήματα με την πίεση του δικτύου(και έτσι είναι), παρά τα έργα που κανείς δεν αμφισβητεί ότι έχουν γίνει, αλλά που σίγουρα απ’ ότι φαίνεται δεν είναι αρκετά…

  Ο τρόπος που έγινε το ατύχημα είναι προφανής. Η έλλειψη παροχής (μπορεί και να διακόπηκε και κατά την διάρκεια της υδροληψίας), με τη σωλήνα μέσα στο ντεπόζιτο, η βαρύτητα του νερού που υπήρχε στο τμήμα του δικτύου, οδήγησε σε αναρρόφηση του περιεχομένου του ντεπόζιτου.
  Ομως, αν υπήρχε σταθερή πίεση στο δίκτυο, αυτό θα ήταν “δικλείδα” ασφαλείας στην ανευθυνότητα του καθένα. Για το λόγο αυτό μίλησα για συνυπευθυνότητα. Αν δεν σας αρέσει, δικό σας πρόβλημα, αλλά έτσι είναι.

  Αλλά μια και τολμάτε να υπονοείτε συκοφαντία, παρά τη συμπάθεια στο πρόσωπο σας, θα σας απαντήσω σε ανάλογο ύφος.

  Που ήταν το σχόλιο σας κ. Καναβέ για τις βλάβες στο αποχετευτικό με αποτέλεσμα να γεμίσει σκ..α ο τόπος; Γιατί κ. Καναβέ δεν αρθρώσατε κανένα σχόλιο και γιατί δεν μας λέτε ποιος είναι υπεύθυνος για αυτά τα γεγονότα;

  Είναι τόσο εύκολο να μολύνει κανείς το δίκτυο; Τι πρόβλεψη έχετε κάνει; Γιατί δεν βάζετε υποχρεωτικά βαλβίδες αντεπιστροφής (έστω και αν την πληρώνει ο καταναλωτής) ώστε να προστατεύετε το δίκτυο από ανάλογα ατυχήματα;

  Γιατί κ. Καναβε, το “αγαθό” που επικαλείστε το σπαταλά ο Δήμος; Γιατί δεν επιλαμβάνεστε άμεσα των παραπόνων, και γιατί δεν σχολιάζετε τις καταγγελίες στις οποίες πρόσφατα είχα αναφερθεί; Γιατί είναι επιτρεπτή η χρήση του για το πότισμα του δημοτικού πρασίνου, αλλά ακατάλληλη για διάλυση φυτοφαρμάκων;

  Που ήταν το σχόλιο σας για το θέμα του Αποσελέμη που από μήνες έχω κάνει αναφορά; Περιμένατε μήπως το σχόλιο του αξιότιμου συμπολίτη μας κ. Δατσέρη; Πρέπει να δηλώνουμε κάποιοι για να μας απαντήσει ο Δήμος; Που είναι η διεκδίκηση του Δήμου;

  Κύριε Καναβέ, μπορώ να απαντήσω σ’ ένα προς ένα όσα αναφέρετε, αλλά δεν θα το κάνω. Εχετε ανακατέψει σχεδόν όλη την θεματολογία μου και θα χρειαζόμουν ένα μεγαλύτερο σιδηρόδρομο.

  Από την άλλη, λειτουργείτε μ’ ένα “επιστημονικό ρατσισμό” θα έλεγα, έχοντας την απαίτηση από τους πολίτες να έχουν ανάλογα πτυχία προκειμένου να εκφράσουν άποψη ή να ασκήσουν κριτική.
  Απλή γνώση φυσικής χρειάζεται προκειμένου να κατανοήσει κάποιος του λόγους του ατυχήματος και δεν νομίζω ότι είναι αναγκαία η παραπομπή σε σπουδές για ένα τόσο απλό ζήτημα, εκτός και αν λόγοι επιδειξιομανίας το επιβάλλουν…
  Να συμφωνήσω όμως, ότι χρειάζονται ίσως πολλά πτυχία για να σχεδιάσεις το δίκτυο, αλλά σίγουρα δεν χρειάζεσαι κανένα για να κρίνεις την αποτελεσματικότητα του. Απλά ανοίγεις τη βρύση και βλέπεις (ή δεν βλέπεις) το αποτέλεσμα!!!!
  Πάντως εσείς προφανώς έχετε αρκετά διπλώματα για να μπορείτε να έχετε το δικαίωμα να μας πείσετε ότι είναι φυσιολογικό όταν βάζεις ένα λάστιχο σ’ ένα ντεπόζιτο, αυτό να αδειάζει στο δίκτυο!!!

  Θα μείνω όμως σ’ ένα σημείο που δείχνει τη σοβαρότητα και την ουδετερότητα του λόγου σας. Μου υποδεικνύετε μια αρθρογραφία που να “δίδει συμβουλές και προτροπές στους πολίτες, ούτως ώστε να αποκτήσουν μια ανανεωμένη οικολογική συνείδηση”, λες και οι πολίτες είναι αυτοί που φταίνε για όλα. Λες και ο δήμος δεν έχει διαπράξει και συνεχίζει να διαπράττει καθημερινά εγκλήματα, πολλά από τα οποία έχω και εδώ αναφέρει, χωρίς να έχω δει ανάλογο ενδιαφέρον από μέρους σας.
  Θα περίμενα, για παράδειγμα, παρότι είστε άτομο με κινητικά προβλήματα, να διαμαρτυρηθείτε για την έλλειψη προσβασιμότητας των ΑΜΕΑ στην υπηρεσία σας (ΔΕΥΑΑΝ) και να ζητήσετε να είναι σύμφωνη με τη σχετική νομοθεσία. Αλλά φαίνεται, το πρόβλημα στη δική σας λογική είναι μόνο οι πολίτες.

  Κύριε Καναβέ, δεν σχολιάζω από κάποια προσωπική επιδίωξη (όπως υπονοείτε), συμφέρον ή υστεροβουλία, ούτε νιώθω την ανάγκη να υποστηρίξω τον οποιοδήποτε εργοδότη μου. Εχω το θάρρος να εκφράζω δημόσια τις απόψεις μου και επιζητώ τον διάλογο ακόμα και αν αυτός ενοχλεί. Εσείς επιλέγετε να ωραιοποιείτε τα γεγονότα και να μεταθέτετε ευθύνες σε εργολάβους και πολίτες. Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματα του.

 3. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  Και το καινουργιο site του δημου ΔΕΥΑΝ το γραφει στο μενου και αλλου οποτε με τη δικη σας λογικη ουτε αυτοι ξερουν τι τους γινεται….

  ΔΕΝ ΜΑΣ ΠΕΙΡΑΖΕΙ Η ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΑ, ΜΟΝΟ Η ΚΟΡΟΪΔΙΑ!!!!!!!

 4. Ο/Η Michalis Vasilakis λέει:

  Εδώ το Email της ΔΕΥΑΑΝ είναι “deyan@acn.gr” και το δικό μου λάθος πείραξε…

 1. 16 Σεπτεμβρίου 2008

  […] Το φυτοφάρμακο και οι ευθύνες… ↩ […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.