Χρειάζονται πολιτικές με θέληση να εφαρμοστούν

Share

Στο Μνημόνιο Συνεργασίας που υιοθετήθηκε ο καταστατικός χάρτης υποχρεώσεων των Δημοτικών αρχών έναντι των πολιτών στην «κοινωνία της γνώσης», από το Διαδημοτικό Δίκτυο Συνεργασίας μεταξύ Δήμων Κρήτης και νήσων Αιγαίου, έχω να κάνω μερικές παρατηρήσεις.

V.2. Η Δημοτική αρχή δεσμεύεται να δημοσιεύει τα τελικά κείμενα των αποφάσεων στο διαδίκτυο ώστε να υπάρχει πλήρης ενημέρωση των πολιτών.

Αν κρίνω από την πύλη ενημέρωσης του Αγίου Νικολάου, ούτε καν οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου δεν είναι δημοσιευμένες (πόσο μάλλον αποφάσεις Οργανισμών, Δημοτικών Επιχειρήσεων, Επιτροπών, κλπ), πόσο μάλλον άλλα έγγραφα και πληροφορίες που αποτελούν εφαρμογή της υποχρέωσης των φορέων για πρόσβαση των πολιτών στα δημόσια δεδομένα. Παράλληλα διαβάζω πως:

III.1. Η Δημοτική αρχή επιδιώκει την υιοθέτηση ανοικτών προτύπων αποθήκευσης εγγράφων και διακίνησης πληροφορίας στις δημόσιες υπηρεσίες προκειμένου να επιτυγχάνεται ανεξαρτησία από συγκεκριμένους κατασκευαστές λογισμικού, να εξασφαλίζεται η μακροπρόθεσμη διατήρηση της πληροφορίας, και να διευκολύνεται η πρόσβαση σε αυτήν.

Μα στην πύλη ενημέρωσης, οι αποφάσεις (οι λίγες) του Δημοτικού Συμβουλίου είναι διαθέσιμες σε μορφή “.doc”, δηλαδή σε μια μορφή αρχείων που υποστηρίζεται από την Microsoft και δεν είναι κάποιο ανοικτό πρότυπο αποθήκευσης. Το ανάλογο υπάρχει και σε άλλα κείμενα, παρά τις κάποιες βελτιώσεις που υπήρξαν μετά από την σχετική αρθρογραφία μου.

Εν κατακλείδι, κρίνοντας από το σύνολο του μνημονίου, πιστεύω ότι απέχει πολύ από αυτό που θα έπρεπε να είναι πραγματικά.
Από την άλλη,
βλέπω ο Δήμος υπέγραψε κάτι, που στην πράξη φαίνεται ότι δεν το πιστεύει, διαφορετικά θα το εφάρμοζε ήδη. Είναι μια καραμπινάτη αντίφαση και αποτελεί εμπαιγμό για όσους είναι σε θέση να κρίνουν πως τέτοιες πολιτικές χαράζονται και υλοποιούνται.
Νομίζω πως αυτό που χρειαζόμαστε δεν είναι μνημόνια και ημερίδες, που είναι για το θεαθείναι, αλλά πολιτικές με θέληση να εφαρμοστούν. Δυστυχώς αρκούμαστε στις δημόσιες σχέσεις και χάνουμε την ουσία…

Share

admin

Τις πληροφορίες για το πρόσωπο μου, τις έχω γράψει στην επιλογή του Ιστολογίου ("Για μένα")....

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.