Σαθρό επιχείρημα

Share

Το επιχείρημα του Δημήτρη Κουνενάκη πως ο Δήμος έχει δημιουργήσει υποδομές ύδρευσης και καθαριότητας για 40.000 κατοίκους λόγω του τουρισμού, και άρα (και αυτές) τις ανάγκες αυτές καλύπτουν τα τέλη παρεπιδημούντων, επαναλαμβάνω πως είναι σαθρό.

Σε ότι έχει σχέση με τα ξενοδοχεία, αυτά ήδη πληρώνουν (ανάλογα με τη χρήση των υποδομών τους), τέλη καθαριότητας (και ηλεκτροφωτισμού) ανάλογα με την χρήση των χώρων τους, είτε ως οικίες, είτε ως επαγγελματικοί χώροι. Αρα, το επιχείρημα ότι τα τέλη καλύπτουν αυτές τις ανάγκες δεν στέκει.
Εκτός όμως τα ξενοδοχεία, τέλη παρεπιδημούντων πληρώνουν και αρκετές τουριστικές επιχειρήσεις, που πολλές φορές καμία πρόσθετη επιβάρυνση δεν δημιουργούν στα έξοδα λειτουργίας του Δήμου. Το πως δικαιολογεί την είσπραξη τελών και από εκεί, δεν το έχουμε ακούσει.

Πιστεύω ότι χωρίς  ειλικρίνεια δεν μπορεί να βγει κανένα αποτέλεσμα. Υπάρχει ζήτημα με τα τέλη παρεπιδημούντων, προσωπικά από την αρχή είμαι υπέρ της κατάργησης για λόγους που έχω αναλύσει και υπέρ της αντικατάστασης τους με κάτι άλλο1.
Εστω και κατόπιν εορτής,
αντί της στείρας άρνησης, υπάρχουν προτάσεις που μπορούν να συζητηθούν. Ελπίζω να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα.

Share

admin

Τις πληροφορίες για το πρόσωπο μου, τις έχω γράψει στην επιλογή του Ιστολογίου ("Για μένα")....

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

3 Απαντήσεις

 1. Το κράτος με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της περιφέρειας γνωρίζουν εδώ και χρόνια ότι τα έσοδα από τα τέλη φωτισμού και καθαριότητας δεν επαρκούν για την κάλυψη των ανάλογων εξόδων στους τουριστικούς δήμους και δέχεται επίσημα τη χρησιμοποίηση του τέλους παρεπιδημούντων για τον σκοπό αυτό, αφού εγκρίνει τους προϋπολογισμούς των δήμων. Αν γίνει αυτό που λες Μιχάλη, τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού θα δεκαπλασιαστούν εις βάρος όλων των πολιτών, οι οποίοι θα είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν για την αποκομιδή των απορριμμάτων των ξενοδοχείων. Τα περισσότερα ξενοδοχεία και επιχειρήσεις, όχι μόνο στον Άγιο, έχουν δηλώσει ψευδή στοιχεία για τα τετραγωνικά κάλυψης στη ΔΕΗ, δηλώνοντας μόνο την αρχική κάλυψη και όχι τις επεκτάσεις. Έτσι πληρώνουν τέλη καθαριότητας πολύ μικρότερα από όσα τους αναλογούν. Όταν ο δήμος Αγίου Νικολάου προσπάθησε να κάνει επαληθεύσεις με αυτοψίες, κάποιοι τον κατηγόρησαν ότι κυνηγά τις τουριστικές επιχειρήσεις.

  Εγώ Μιχάλη θέτω ένα ερώτημα: Τώρα που το 2% μειώνεται, η μείωση θα μετακυληθεί στις τιμές των καταναλωτών; Όχι βέβαια, είμαι σίγουρος γι΄ αυτό, όπως σίγουρος είσαι κι εσύ.

  Οι δήμοι ίσως έχουν ευθύνες για τη διαχείρηση των εσόδων από το 2%, όμως υπάρχει η δυνατότητα να αλλάξει ο νόμος και να υπάρχει κατοχυρωμένη ανταποδοτικότητα. Από την άλλη, οι τουριστικές επιχειρήσεις και οι επιχειρηματίες έχουν μάθει να έχουν όλο απαιτήσεις από τους δήμους και το κράτος, λες και εμείς οι υπόλοιποι πολίτες που ζούμε σε τουριστικούς δήμους και δεν ασχολούμαστε με τον τουρισμό είμαστε υποχρεωμένοι να πληρώνουμε για την κάλυψη των αναγκών των επισκεπτών των ξενοδοχείων. Μια πρόταση που έχω ακούσει και τη βρίσκω σωστή, την οποία βέβαια απορρίπτουν οι ξενοδόχοι, είναι οι δήμοι να λειτουργούν ως εταιρία και να κόβουν τιμολόγια παροχής υπηρεσιών στα ξενοδοχεία για την αποκομιδή των απορριμμάτων, ανάλογα με τον όγκο τους. Έτσι κάθε ξενοδοχείο θα πληρώνει όσα του αναλογούν και δεν θα είμαι υποχρεωμένος εγώ ως πολίτης να καλύπτω το κόστος του ξενοδοχείου.

  Επίσης, η κυβέρνηση προχώρησε στη ρύθμιση αυτή, χωρίς να κάνει κάποια εκτίμηση για τη ζημιά και τη δυσλειτουργία που θα προκληθεί στους δήμους. Μέσα σε ένα βράδυ αποφάσισε να περικόψει τα έσοδα των δήμων κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό. Αυτό είναι κάτι εντελώς ερασιτεχνικό και άστοχο. Και αυτά που λέει ο Αλογοσκούφης για το 20% από τα τέλη κυκλοφορίας είναι ψέμματα και το ξέρουν όλοι, αφού το 20% είχε συμφωνηθεί να καλύψει άλλες αρμοδιότητες που ανέλαβαν οι δήμοι από το κράτος χωρίς τη σχετική χρηματοδότιση. Για έλα Μιχάλη στη θ΄ση του Δανέλλη, του Κουνενάκη, του Λαγουδάκη που ξαφνικά (ΕΝΤΕΛΩΣ ΞΑΦΝΙΚΑ) θα πρέπει να κινηθούν έχοντας χάσει τουλάχιστον το 50% των πάγιων εσόδων των δήμων τους. Η κίνηση αυτή της κυβέρνησης ήταν εντελώς απροετοίμαστη και έγινε υπό την πίεση των μεγαλοξενοδόχων, οι οποίοι βρήκαν ευκαιρία να καλύψουν τρύπες αφού, το ξαναλέω, η μείωση δεν θα περάσει στις τιμές. Ισως λόγω της οικονομικής κρίσης υπάρξουν μειώσεις στις τιμές των δωματίων. Ομως στις τιμές παροχής υπηρεσιών και προϊόντων εντός των ξενοδοχείων (όπου επίσης υπάρχει το τέλος παρεπιδημούντων)είναι σίγουρο ότι δεν θα υπάρξει καμιά μείωση. Το 1.5% της μείωσης δεν θα το γλιτώσουν οι πελάτες αλλά οι Ξενοδόχοι.

 2. Ο/Η Michalis Vasilakis λέει:

  Για το ψευδές του κάθε ξενοδόχου (αλλά και ιδιώτη) φέρει ευθύνη ο Δήμος, ώστε μέσα από τις όποιες διαδικασίες να το ελέγξει.
  Ομως τέλη παρεπιδημούντων δεν πληρώνουν μόνο (μεγάλα) ξενοδοχεία, αλλά και μικρές μονάδες και καταστήματα (που βεβαίως πληρώνουν και τα ανάλογα τέλη καθαριότητας, ηλεκτροφωτισμού, κλπ).

  Σημαντική ευθύνη φέρουν φυσικά και οι φορείς διαχείρισης των τελών, που ποτέ δεν τα διαχειρίστηκαν με διαφάνεια (αναφέρομαι στην ανταποδοτικότητα), ούτε και έκαναν ποτέ απολογισμό. Παραδοχή όλων είναι (ίσως όχι επίσημα, αλλά σίγουρα ανεπίσημα) πως τα τέλη δεν είχαν την ανταποδοτικότητα που θα έπρεπε.

  Επί της ουσίας, για να μην επαναλάβω τον συλλογισμό μου, έγραψα (από τη αρχή) πως πρέπει να αντικατασταθεί με κάτι ανάλογο και δίκαιο. Και φυσικά αυτό κατά την άποψη μου δεν μπορεί να είναι (μόνο) τα τέλη κυκλοφορίας.
  Θεώρησα μάλιστα το ζήτημα ευκαιρία, ώστε σιγά σιγά να θεσμοθετούνται πόροι υπέρ της Τ.Α. Η πρόταση για την μεταφορά 2% ΦΠΑ στους ΟΤΑ, είναι προς την ορθή κατεύθυνση και μέσα στον συλλογισμό μου, τονίζοντας πως εξ αρχής σε ένα τέτοιο πλαίσιο θα έπρεπε να κινηθούν οι προτάσεις και όχι στην στείρα άρνηση.

  ΥΓ: Η κατάσταση με τα τέλη παρεπιδημούντων (παγκόσμια πρωτοτυπία), μου θυμίζει την κατάσταση με την Νεάπολη – Βραχάσι που το ζητούμενο ήταν πως να απομυζά τα οφέλη του τουρισμού.
  Γνωρίζεις πολύ καλά, ότι η θέση μου ήταν ότι θα έπρεπε με άλλους τρόπους να εξασφαλιστούν οι πόροι για τη βιωσιμότητα του Δήμου και όχι μέσω μιας αποικιοκρατικής λογικής. Νιώθω, πως ανάλογη τακτική υπάρχει και με τα τέλη παρεπιδημούντων.

 3. Ο/Η asxetos λέει:

  ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο διαγράφηκε από τον διαχειριστή. Οπως πολλές φορές σου έχω πει, πρέπει να γράφεις με Ελληνικούς χαρακτήρες. Επιμένεις. Σε παραπέμπω ξανά να διαβάσεις τις Συχνές Ερωτήσεις. Θα σε παρακαλούσα ακόμα, να σταματήσεις να βρίζεις. Δεν ωφελούν οι ύβρεις και οι χυδαιότητες…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.