Ερωτηματικά & ευθύνες…

Share

Ραδιόφωνο “Λατώ 103,3” Δευτέρα 9/6/2008, κουβέντα σχετικά με την φωτιά στον ΧΥΤΑ1:
Δήμαρχος Αγίου Νικολάου, κ. Δημήτρης Κουνενάκης: “Μετά την αποχώρηση ενός υπαλλήλου που έφυγε τρεις η ώρα εκδηλώθηκε πυρκαγιά”.
– Αντιδήμαρχος Αγίου Νικολάου, κ. Σπύρος Μασσάρος: “Εχουμε φύλακες σε καθημερινή βάση, από τις επτά το πρωί μέχρι τις επτά το βράδυ”.

Τι ισχύει από τα δύο; Οι υπάλληλοι σχολάνε στις 3 ή στις 7; Αν στις 7 τότε γιατί έφυγε από τις 3; Ούτε να συνεννοηθούν ώστε να έχουν μια ενιαία γραμμή δεν μπορούν!

Σε περίπτωση φωτιάς όπως τώρα, τα αέρια που εκλύονται είναι τοξικά και επικίνδυνα για την υγεία. Για τον λόγο αυτό, πρέπει να υπάρχει μόνιμη επιτήρηση του χώρου ώστε κάθε συμβάν να αντιμετωπίζεται άμεσα.

Η Ε.Ε. με οδηγία της περιορίζει την αδειοδότηση νέων ΧΥΤΑ μέχρι τις 16/12/2009, αφού προωθεί τους Χώρους Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (Χ.Υ.Τ.Υ.) και όχι Απορριμμάτων.

Οι σκουπιδότοποι παράγουν καρκίνο. Στην ουσία είναι “εργοστάσια” παραγωγής καρκινογόνων φαινολών, βενζολίου, εξασθενούς χρωμίου και μιας σειράς άλλων επικίνδυνων ρύπων. Ολοι μας πρέπει να κατανοήσουμε ότι στις χωματερές, που βαφτίζονται ΧΥΤΑ, υπάρχουν πλήθος τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Και φυσικά για την καλύτερη ασφάλεια πρέπει να ακολουθούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες ταφής των απορριμάτων. Να σκεπάζονται καθημερινά με χώμα (και όχι μπάζα) συγκεκριμένου πάχους. Δεν αρκεί επίσης να στρώνεις από κάτω μια πλαστική επιφάνεια, που εύκολα σκίζεται αφήνοντας τα τοξικά απόβλητα από τους σκουπιδότοπους να μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα.

Βλέπετε στην φωτογραφία το νέο κύτταρο στον ΧΥΤΑ Αγίου Νικολάου, χωρίς και εδώ να έχουν σκεπαστεί με χώμα τα απορρίμματα σύμφωνα με τις διαδικασίες. Ενώ και η επίστρωση της μεμβράνης δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί.

Γινόντουσαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες; Οχι. Γιατί και οι φωτογραφίες και οι πληροφορίες μου αποδεικνύουν ότι ήταν στην πράξη μια ανεξέλεγκτη χωματερή.

Σε αυτό συνηγορεί το ότι σύμφωνα και με τον Δήμαρχο επιστρατεύτηκαν χωματουργικά μηχανήματα για να σκεπάσουν τα σκουπίδια. Μα έπρεπε να είναι ήδη σκεπασμένα.

Η Δημοτική αρχή φέρει τεράστια ευθύνη για την επιβάρυνση της υγείας των πολιτών και των επισκεπτών.

Αλλά τι ψάχνω τώρα. Εδώ μας λένε άλλα αντί άλλων και μάλιστα όταν υπάρχουν χειροπιαστές αποδείξεις2. Σιγά μην μας πουν την αλήθεια. Δηλαδή, ότι ο ΧΥΤΑ στην πράξη λειτουργούσε σαν χωματερή, που ήταν θέμα “τύχης” το πότε θα γινόταν κάποιο “ατύχημα”.

Περίμενα να βρεθεί κανείς να ζητήσει έστω μια συγνώμη για την περιβαλλοντική καταστροφή και την πιθανή βλάβη της υγείας των πολιτών. Αλλά που τέτοιες ευαισθησίες. Εδώ μας παρουσιάζονται και σαν ήρωες!

Share

admin

Τις πληροφορίες για το πρόσωπο μου, τις έχω γράψει στην επιλογή του Ιστολογίου ("Για μένα")....

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

4 Απαντήσεις

 1. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  Να κλείσει ο ΧΥΤΑ δεν πρέπει εμείς να φορτωνόμαστε τα σκουπίδια τριων δημων. Ο δήμαρχος δεν έπρεπε να συμφωνήσει.

 1. 10 Ιουνίου 2008

  […] Ερωτηματικά & ευθύνες ↩ Συντάκτης: Michalis Vasilakis | Ωρα: 20:12 | […]

 2. 11 Ιουνίου 2008

  […] Ερωτηματικά & ευθύνες ↩ Συντάκτης: Michalis Vasilakis | Ωρα: 7:58 | […]

 3. 6 Αυγούστου 2008

  […] Ερωτηματικά & ευθύνες… ↩ Συντάκτης: Michalis Vasilakis | Ωρα: 23:31 | […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.