Να αναζητήσουν μια δίκαιη λύση…

Share

Στην προγραμματισμένη συνάντηση με τον Υπουργό Τουρισμού που θα γίνει στην Αθήνα1, δεν νομίζω ότι θα υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα και η συλλογιστική για αυτό, είναι απλή.

Ο πρώτος και σημαντικός λόγος είναι, πως την μείωση των τελών παρεπιδημούντων στο 0,5%, την εξήγγειλε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Είναι σαφές, ότι πρέπει να θεωρείται σχεδόν αδύνατον αυτό να αλλάξει.

Ο δεύτερος είναι πως ο Υπουργός Τουρισμού, συνεργάζεται κύρια με τους φορείς του τουρισμού. Και αυτοί, είναι κατά κύριο λόγο οι συναφείς επιχειρήσεις, που παρεμπιπτόντως αναμένεται να τις κτυπήσει έντονα η κρίση. Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο Υπουργός δεν μπορεί να αναιρέσει την εξαγγελία του Πρωθυπουργού.Κουνενάκης Δημήτρης

Ο τρίτος και σοβαρότερος, όπως είδα και από την εισήγηση του2, πάει χωρίς προτάσεις…

Λίγα είναι αυτά που θα μπορούσαν να γίνουν και αυτά δεν είναι όσα θα έπρεπε να προτείνονται από μεριάς αυτοδιοίκησης, ούτε και απευθύνονται στον κατάλληλο αποδέκτη.
Νομίζω πως σε δύο προτάσεις έπρεπε εξ’ αρχής να εστιάσουν οι δήμοι. Η πρώτη, είναι η θέσπιση ενός ενιαίου τέλους για όλες τις επιχειρήσεις ανεξάρτητα αντικειμένου, που έτσι θα ήταν πολύ μικρότερο από το μέχρι σήμερα 2% ή ακόμα και από το 0,5%.
Η δεύτερη είναι να καλυφθούν οι απώλειες από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Η δεύτερη πρόταση, μακροπρόθεσμα δεν λαμβάνει υπόψιν την επιχειρηματική δραστηριότητα και πρακτικά θα μπορούσε να δημιουργήσει διάφορα ζητήματα. Αντίθετα, η πρώτη πρόταση προσφέρει έσοδα ανάλογα με τα μεγέθη της τοπικής οικονομίας, χωρίς ρουσφετολογικά κριτήρια και αναλογεί πολύ μικρό βάρος σε όλους, ενώ τα έσοδα, μπορούν να χρησιμοποιούνται για οποιαδήποτε ανάγκη του Δήμου.

Μπορεί και να είμαι λάθος στις προτάσεις μου. Ομως δεν είδα από τον Πρόεδρο του Δικτύου Τουριστικών Δήμων (και Δήμαρχο Αγίου Νικολάου) καμία πρόταση, καμία θέση.
Μόνη θέση πως είναι λάθος η (ουσιαστική) κατάργηση του τέλους. Με αυτή θα πάνε στη συνάντηση; Μόνος του ομολογεί, την αξιοποίηση αυτών των εσόδων για άλλες χρήσεις από τις προβλεπόμενες, παράνομα και προκλητικά, παραβιάζοντας την ανταποδοτικότητα, αιτία που έχει οδηγήσει στην (δίκαιη) αντίδραση των επιχειρήσεων. Εξελίχθηκε λοιπόν σε ένα χαράτσι και με αυτή τη τακτική που ακολούθησαν οι δήμοι, προκάλεσαν την αγανάκτηση όσων επιβαρύνονταν με αυτά τα τέλη.

Ακόμα και σήμερα, που έχει αποκαλυφθεί πλήρως η πραγματικότητα, αντί της παραδοχής του λάθους, με στείρα άρνηση, εμμένουν και επιχειρηματολογούν, επικαλούμενοι και την παράνομη διάθεση των τελών, αντί να αναζητήσουν μια δίκαιη λύση…

ΥΓ: Ο Δήμαρχος, αλλά και όσοι στηρίζουν την διατήρηση των τελών παρεπιδημούντων, αρέσκονται να αναφέρονται σε μεγαλοξενοδόχους. Ξεχνούν ότι δεν πληρώνουν μόνο αυτοί, αλλά και δεκάδες μικροί, με προβλήματα επιβίωσης, με προσωπικό που με δυσκολία πληρώνεται. Και βεβαίως, το 2% δεν το πληρώνουν από την τσέπη τους, όμως αν δεν έχει καμία επίδραση, τότε ας συμφωνήσουν (για παράδειγμα) και σε 2% αύξηση του ΦΠΑ. Ούτε αυτόν τον πληρώνουν οι επιχειρήσεις, αλλά οι καταναλωτές…

Διαβάστε όλες τις σχετικές με τα τέλη παρεπιδημούντων αναρτήσεις.

Share

admin

Τις πληροφορίες για το πρόσωπο μου, τις έχω γράψει στην επιλογή του Ιστολογίου ("Για μένα")....

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

11 Σχόλια

 1. Ο/Η George λέει:

  Τι να μας πεις για τη ζωη του….

  ΑΠΟ ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΤΗΣ ΔΕΞΙΑΣ, ΚΑΤΑΝΤΗΣΕ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΗΣ ΣΥΜΦΟΡΑΣ

 2. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  Χαχαχαχαχαχα!!!!!!

 3. Ο/Η thunder λέει:

  Με μπούρδες και προχειρότητες για εσωτερική κατανάλωση, δε λύνονται τα προβλήματα.
  Μετά θα του φταίνε όλοι.

 4. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  Δεν παίρνει και κανένα κουκουλοφόρο του Σύριζα μαζί του;

 5. Ο/Η George λέει:

  Τι να τους κανει τους κουκουλοφορους;;;; Κοντευει να μας καψει ολους μοναχος του θελει και βοηθεια;;;;;

  ΜΕ ΤΑΞΙΔΑΚΙΑ ΔΕΝ ΛΥΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

 6. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  Θα ξεκινήσει από τα notos galleries και θα φτάσει στο Κολωνάκι…

 7. Ο/Η sardanapalos λέει:

  Πουλάνε κουκούλες στα notos galleries;

 8. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  Κουκούλες επώνυμων εταιριών για όσους θέλουν να είναι trendy.

 1. 18 Φεβρουαρίου 2009

  […] Να αναζητήσουν μια δίκαιη λύση… ↩ Συντάκτης: Michalis Vasilakis | Ωρα: | […]

 2. 20 Φεβρουαρίου 2009

  […] Να αναζητήσουν μια δίκαιη λύση… ↩ […]

 3. 18 Μαρτίου 2009

  […] Να αναζητήσουν μια δίκαιη λύση… ↩ […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.