Σχόλιο για τα γυρίσματα του Νησιού

Share

Στην ιστοσελίδα του Ρ/Σ “Λατώ 103,3”, διάβασα επιστολή1 του συμπολίτη μας κ. Κτενιαδάκη (“Υπεύθυνος προπαραγωγής σειράς για τον Aγ. Νικόλαο”), για το θέμα της μεταφοράς σε σήριαλ του βιβλίου “Το νησί”  και δεν μπορώ να μην την σχολιάσω.

Victoria Hislop, Το ΝησίΚατ’ αρχάς, η επιστολή επιβεβαιώνει πλήρως τις πληροφορίες και όσα έχω γράψει μέχρι σήμερα23. Επί της ουσίας:

Εδώ και 4 μήνες γίνονται συζητήσεις, επισκέψεις, διαπραγματεύσεις που από την πλευρά του καναλιού δεν έχουν ανακοινωθεί για λόγους που είναι προφανείς σε αυτούς που γνωρίζουν από σοβαρότητα.

Εμείς που δεν γνωρίζουμε από σοβαρότητα, μπορούμε να μάθουμε γιατί ο Δήμαρχος (έστω) του Αγίου Νικολάου δεν γνωρίζει τίποτα (όπως δήλωσε), ενώ θα μπορούσε ίσως να βοηθήσει ώστε να ξεπεραστούν πιθανά προβλήματα;

Δεν μπορεί να ανακοινωθεί κάτι τόσο σημαντικό όταν βασικές προϋποθέσεις νομιμότητας δεν έχουν εξασφαλιστεί.

Τότε προς τι τα casting αν δεν έχουν κλείσει τέτοια θέματα; Και αν πράγματι υπάρχει πρόβλημα, γιατί δεν ενημερώθηκαν οι τοπικοί φορείς που θα μπορούσαν να παρέμβουν θετικά;

…η παραγωγή επιβαρύνεται με έξοδα Διαμονής , Διατροφής , αυξημένων μισθών λόγω του εκτός έδρας, μεταφορικά κ.α τα οποία για τη διάρκεια των γυρισμάτων (8-10 μήνες) αποτελούν ένα σημαντικό ποσό για να το αγνοήσει κανείς…

Ετσι είναι, αλλά με την κινητοποίηση και τη συμβολή φορέων και παραγόντων του τόπου, με δεδομένη και την άσχημη σεζόν, θα μπορούσαν να υπάρξουν χορηγοί φιλοξενίας και να μειωθεί σημαντικά το κόστος.

Η αισθητική της σειράς για την οποία απαιτείται να βρεθούν τοποθεσίες οι οποίες να μην έχουν υποστεί παρεμβάσεις τύπου: κλιματιστικά, στύλοι ΔΕΗ, καλώδια, πιάτα δορυφορικά, ταμπέλες νέον, τσιμεντένιοι δρόμοι, αλουμίνια, νεόκτιστα οικοδομήματα και άλλα…

Δεν βρέθηκε λοιπόν κανένα μέρος που να πληρεί τις προϋποθέσεις; Που είναι οι παραδοσιακοί μας οικισμοί; Πως τους προστατεύουμε και τους αναδεικνύουμε; Που είναι η αισθητική για την οποία συχνά κοπτόμεθα και που φαίνεται πως είναι ανύπαρκτη;

και από την άλλη χώροι οι οποίοι δεν είναι γκρεμίσματα και χαλάσματα καθώς πάμε να αναπαραστήσουμε μια εποχή και όχι να δείξουμε τα απομεινάρια της.!!!

Τι έχουμε κάνει προς την κατεύθυνση της αναστήλωσης και της αναπαλαίωσης των κτισμάτων; Πως σκεπτόμαστε “τα απομεινάρια” να αποκτήσουν ξανά την παλιά τους εμφάνιση και χρηστικότητα;

Να μην βιάζονται λοιπόν ορισμένοι να καταγγέλλουν και να βγάζουν βιαστικά συμπεράσματα, υπάρχουν άνθρωποι που νοιάζονται.

Οσα εγώ έχω αναφέρει, αφορούν την στάση της Δημοτική Αρχής και όχι πρόσωπα ή φορείς εκτός Δήμου. Διαπιστώνω όμως ότι η μεγάλη μυστικοπάθεια, έχει βλάψει, μια και είμαστε σχεδόν προ τετελεσμένων.

Η προβολή του Αγ. Νικολάου της Ελούντας, της Πλάκας και της Σπιναλόγκας είναι δεδομένη εφόσον όλα τα γεγονότα στα μάτια του θεατή διαδραματίζονται εκεί ούτως ή άλλως!

Σίγουρα θα προβληθεί και ο τόπος μας, αλλά καλά ξέρουμε ότι όταν πέφτουν οι τίτλοι, θα φαίνεται που γίνανε τα γυρίσματα και ποιοι συνέβαλαν. Και όσοι δεν το μάθουν από τους τίτλους, θα το μάθουν από τα σχετικά αφιερώματα. Ας μην κοροϊδευόμαστε λοιπόν. Δεν είναι το ίδιο.

Ο κ. Κτενιαδάκης,  ως μέλος του Πολιτιστικού Οργανισμού (ΠΟΔΑΝ), νομίζω ότι έστω με αυτή την ιδιότητα, θα μπορούσε να είχε ενημερώσει τον Πρόεδρο του ΠΟΔΑΝ κ. Θραψανιώτη, γεγονός που ούτε αυτό έπραξε, μια και έμμεσα θα είχε ενημερωθεί και ο Δήμαρχος (εκτός και αν του απεκρύβη).
Τι προσπαθεί λοιπόν να μας πει,
πέρα από την παραδοχή της ανυπαρξίας συνεργασίας με τον Δήμο; Δεν ξέρω και δεν με νοιάζει σε τελική ανάλυση. Εγώ δεν περίμενα καμία επίσημη ανακοίνωση. Περίμενα να υπάρχει μια συνεργασία με τη Δημοτική Αρχή, ένας συντονισμός με τους τοπικούς φορείς ώστε να μεθοδευτεί καλύτερα το θέμα. Εεε, αυτή η συνεργασία, μέχρι στιγμής ήταν (είναι;) ανύπαρκτη.

Στο όλο εγχείρημα ο Δήμος είναι εκτός και δεν έχει ζητηθεί η βοήθεια του. Το θεωρώ λάθος και μπορεί να  ασκώ κριτική που δεν έχει δείξει το αναμενόμενο ενδιαφέρον, αλλά θα μπορούσε να δράσει συντονιστικά ώστε να στηρίξει το εγχείρημα.

Επρεπε να ευαισθητοποιηθεί και να θέσει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο ο κ. Ανδριώτης ώστε να υπάρξει κάποια αντίδραση; Που ήταν ο αρμόδιος για τον τουρισμό Αντιδήμαρχος, αλλά και η Επιτροπή Τουρισμού; Κανείς από αυτούς δεν συνειδητοποιεί την σοβαρότητα του θέματος;
Τελευταίοι και καταϊδρωμένοι, χάνουμε την μάχη του ανταγωνισμού, της προβολής. Με δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία, χωρίς συντονισμό και ρυθμούς χελώνας, προσπαθούμε να ξεπεράσουμε μια τεράστια κρίση που έρχεται…

Share

admin

Τις πληροφορίες για το πρόσωπο μου, τις έχω γράψει στην επιλογή του Ιστολογίου ("Για μένα")....

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

6 Σχόλια

 1. Ο/Η sardanapalos λέει:

  Σήμερα στην εφημερίδα “Τα Νέα” υπάρχει
  δημοσίευμα για την σειρά. 150.000 ευρώ
  το επισόδειο. Μπράβο στους “ξύπνιους”
  τους Χανιώτες που με φόντο την Σπιναλόνγκα
  θα διαφημίσουν τα Χανιά.

 2. Ο/Η Michalis Vasilakis λέει:

  … Ο κόσμος το ‘χει τούμπανο και μεις κρυφό καμάρι!

 3. Ο/Η thunder λέει:

  ΜΠΡΑΒΟ στους Χανιώτες.
  ΜΠΡΑΒΟ στους Ρεθεμνιώτες.
  ΜΠΡΑΒΟ στους Ηρακλειώτες.
  Ενδιαφέρονται για την ευημερία και την προβολή του τόπου τους και διεκδικούν. Γιατί και τα επιχειρήματα έχουν και το κύρος και το ανάστημα.

  Εσύ δήμαρχε τι διαθέτεις; Πέρα από το να προβάλεις μόνο τον εαυτό σου στα τοπικά ΜΜΕ τι άλλο κάνεις;

  Στείλε καμιά φωτογραφία σου από κανένα πανηγυράκι ή από καμία γιορτούλα για δημοσίευση. Να δούμε πάλι τη φάτσα σου με το γνωστό χαμογελάκι σου γιατί μας έλειψε πολύ!!!!

 4. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  ΠΡΟΣ THUNDER:

  ΜΗΝ ΠΡΟΚΑΛΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΟΥΚΟΥΛΟΦΟΡΟΥΣ.

 5. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  Κανενα νέο;;;; Το λυσανε και αυτο το θέμα;;;;

 1. 8 Ιανουαρίου 2009

  […] Σχόλιο για τα γυρίσματα του Νησιού […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.