Θέλουμε τουριστικές επιχειρήσεις;
Δεν θα επανερχόμουν στο θέμα των τελών παρεπιδημούντων[1. Τέλη παρεπιδημούντων τέλος], αλλά δεν μπορώ να μη μπω στον πειρασμό να σχολιάσω τα λεχθέντα του Δημάρχου:
Ο Δήμος Αγίου Νικολάου εισπράττει περί τα 2.700.000 ευρώ από τέλη παρεπιδημούντων εκ των οποίων το 30% περίπου διατίθεται για την επιδότηση του κόστους λειτουργίας του τομέα Καθαριότητας.
Και στο portal του Δήμου επίσης αναφέρουν:
Αν κάποιοι θεωρούν ότι λόγω της κρίσης δεν χρειάζεται να διατηρούμε φωτισμό ή υπηρεσίες καθαριότητας στις τουριστικές περιοχές και άρα να υποβαθμίσουμε τις τουριστικές υπηρεσίες της χώρας, τότε να βγουν και να το πουν ευθέως.
Δεν εισπράττει ο Δήμος χρήματα για καθαριότητα και φωτισμό από τις επιχειρήσεις; Εισπράττει. Τι σχέση έχουν τα τέλη παρεπιδημούντων; Προς τι η παραπληροφόρηση;
Για να καταλάβουμε. Εκτός του ότι ο Δήμος εισπράττει όλο το χρόνο τέλη καθαριότητας και φωτισμού από τις τουριστικές επιχειρήσεις, δίνει και το 30% των τελών παρεπιδημούντων στην καθαριότητα. Με ποια λογική;
Τελικά θέλουμε τουριστικές επιχειρήσεις ή όχι; Η κρίση είναι προ των πυλών και το γάλα της “αγελάδας” στερεύει, ενώ αν δεν είμαστε προσεκτικοί θα χάσουμε και την “αγελάδα”.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες, είναι απαραίτητο να υπάρξει διαφάνεια. Τι συμβαίνει με τη διαχείριση αυτών των χρημάτων; Πότε θα γίνει ένας απολογισμός τους; Πως και που έχουν αξιοποιηθεί μέχρι σήμερα;
Νομίζω ότι υπάρχει κάποια λογική στη χρηματοδότιση της καθαριότητας από τα τέλη παρεπιδημούντων , αφού θα ήταν άδικο η περεταίρω επιβάρυνση των τελών καθαριότητας όλων των καταναλωτών στους λογαριασμούς της ΔΕΗ από τη στιγμή που ο μεγαλύτερος όγκος σκουπιδιών αλλά και καθαριότητας εξωτερικων χώρων αφορά στις τουριστικές επιχειρήσεις.
Το θέμα της μείωσης των τελών παρεπιδημούντων είναι πολύ σοβαρό και κατά τη γνώμη μου αποτελεί μεγάλο σκάνδαλο, αφού εν μία νυκτί χαρίζονται εκατομμύρια ευρώ στους μεγαλεπιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου με το πρόσχημα της ενδυνάμωσης του τουρισμού. Λες και τώρα δεν θα προβούν σε τεράστιες περικοπές προσωπικού οι μεγαλοξενοδόχοι. Απλά θα μεγαλώσουν κατά 1.5% τα κέρδη τους!
Παράλληλα με τον τρόπο αυτό στριμώχνεται στη γωνία η τοπική αυτοδιοίκηση και μετατρέπεται σε απόλυτο παραπαίδι του κράτους, που ζητιανεύει τον εκάστοτε υπουργό για χρηματοδοτήσεις.
Κρίμα! Πραγματικά δεν το περίμενα αυτό το λάθος από τον Καραμανλή.
Τα τέλη δεν αφορούν μόνο μεγαλοξενοδόχους αλλά και μικροξενοδόχουςΓιώργο. Αφορούν επιπλέον και άλλες κατηγορίες επαγγελματιών, που και αυτοί πληρώνουν. Παράλληλα, οι ίδιες κατηγορίες πληρώνουν και καθαριότητα (τα δωμάτια σαν οικίες και οι υπόλοιποι χώροι ως επαγγελματικοί) και φωτισμού. Αρα, αυτό που τους αναλογεί το καταβάλουν.
Δεν είναι δίκαιο το 2% να το πληρώνουν μόνο ορισμένοι. Σε ποια λογική βασίζεται αυτό; Δηλαδή κέρδη έχουν μόνο τα ξενοδοχεία και όχι όλες οι επιχειρήσεις; Ή μήπως το χρήμα που έρχεται εξ αιτίας του τουρισμού δεν είναι προς όφελος όλων των επιχειρήσεων έμμεσα ή άμεσα;
Σε τελική ανάλυση, από πότε το κέρδος θεωρείται αμαρτία; Προτιμούμε επιχειρήσεις με παθητικό ή υγιείς οι οποίες και να φορολογούνται και να απασχολούν προσωπικό συμβάλλοντας στην τοπική ανάπτυξη;
Το σωστό θα ήταν να καταργηθούν εντελώς τα τέλη παρεπιδημούντων και να αντικατασταθούν με ένα δικαιότερο σύστημα αναπλήρωσης τους.