Κόντρα για τα τέλη

Share

Ενα από τα θέματα της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, αφορούσε:

Συζήτηση – απόφαση σχετικά με την κατάθεση υπεύθυνης δήλωσης μηχανικού των m2 της κτιριακής εγκατάστασης των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και ενοικιαζομένων διαμερισμάτων και δωματίων .

Είναι το ζήτημα που σχολίαζα πρόσφατα1 και που κατά τη συνεδρίαση δημιούργησε μεγάλη ένταση.

Κατ’ αρχήν, να ξεκαθαρίσω τι ακριβώς γίνεται, διότι έχει δημιουργηθεί κάποια σύγχυση.

Ο Δήμαρχος προσπαθεί να το παρουσιάσει (παραπλανητικά) στην βάση ότι το πρόβλημα είναι να γίνει κατανομή της πληρωμής των τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού στους μήνες που λειτουργεί η επιχείρηση. Δηλαδή σύμφωνα με τη λογική του Δημάρχου, αν για παράδειγμα πρέπει να πληρώνει μια τουριστική επιχείρηση 1.200 ευρώ ετησίως, τότε αντί να πληρώνει 100 ευρώ για 12 μήνες (100Χ12=1.200), θα πρέπει να πληρώνει 200 ευρώ για έξι μήνες (200Χ6=1.200). Με τη λογική αυτή δύο επιχειρήσεις που η μια λειτουργεί για 16 μήνες και μια άλλη που λειτουργεί μόνο 6 μήνες, πάλι θα πληρώνουν τα ίδια τέλη.

Δεν είναι όμως έτσι τα πράγματα. Σύμφωνα με το άρθρο 5 του νόμου 429/1976 (αφορά ΟΛΕΣ τις εποχιακές επιχειρήσεις), αν (για παράδειγμα) η επιχείρηση λειτουργεί μόνο για 6 μήνες, τότε πρέπει να πληρώνει τα μισά, δηλαδή 600 ευρώ ετησίως, δηλαδή 50 ευρώ για 12 μήνες (50Χ12=600) ή έστω 100 ευρώ για 6 μήνες (100Χ6=600).
Το πρόβλημα δηλαδή, δεν είναι η κατανομή των “δόσεων” (όπως κακώς αφήνεται να εννοηθεί), αλλά το σύνολο της ετήσιας υποχρέωσης.

Για το θέμα υπάρχει από 19/12/2007 εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών 2 (που έχει κοινοποιηθεί στον δήμο), που αναγκάζει τους δήμους να μην πληρώνουν τέλη καθαριότητας και φωτισμού τα ξενοδοχεία τον χειμώνα καταθέτοντας την ανάλογη αίτηση3.

Οπως ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Λασιθίου κ. Βαρκαράκης ανέφερε, έχουν γίνει επανειλημμένως αιτήσεις στο Δήμο, χωρίς να έχει υπάρξει ανταπόκριση. Επικαλέστηκε μάλιστα και απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας η οποία αναφέρει ότι:

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου είναι υποχρεωτική και δεν χωρεί απόρριψη δια της σιωπηλής άρνησης έκδοσης της…

Συνεχίζοντας, σημείωσε πως ο Δήμος στρέφεται την χειρότερη περίοδο φοροεισπρακτικά προς τα ξενοδοχεία και έθεσε το θέμα αν μόνο τα ξενοδοχεία κλέβουν – αν κλέβουν – τετραγωνικά ή όλος ο κόσμος, θέτοντας θέμα επιλεκτικής φοροεισπρακτικής πολιτικής.

Ο κ. Πεπόνης εξέφρασε την απορία του γιατί αφού μπορούν τα τετραγωνικά να παρθούν από το κτηματολόγιο γιατί να μη γίνει έτσι ώστε να μην υπάρχει και αυτή η αντιπαράθεση.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης υπήρξαν και στιγμές που οι τόνοι ανέβηκαν αρκετά. Εχω την εντύπωση ότι όσα διαδραματίστηκαν, είχαν περισσότερο ως αιτία την απόφαση για τα λιμενικά του προηγούμενου συμβουλίου…

Τελικά το συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία να να ζητηθούν με υπεύθυνες δηλώσεις τα τετραγωνικά των επιχειρήσεων και να επιβληθούν αναδρομικά για μια πενταετία τα τέλη για τις περιπτώσεις που είναι περισσότερα, ενώ η μειοψηφία πρότεινε να επιβληθούν από φέτος.

Νομίζω πως πράγματι υπάρχει κάποιο ζήτημα με τα τετραγωνικά των ξενοδοχείων, αλλά στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε καλό είναι να υπάρξει συναίνεση και όχι κόντρα. Πιστεύω ότι με αυτή την τακτική και οι τουριστικές επιχειρήσεις, αλλά και ο Δήμος θα βγουν χαμένοι…

Share

admin

Τις πληροφορίες για το πρόσωπο μου, τις έχω γράψει στην επιλογή του Ιστολογίου ("Για μένα")....

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

3 Σχόλια

 1. Ο/Η George λέει:

  Δεν ξερει που να βρει λεφτα και θα την πληρωσουμε εμεις. Οπως τα γραφεις Μιχάλη ειναι και μας εκβιαζει με δηλωσεις.

  ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ. ΝΑ ΤΑ ΠΑΡΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ. ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΕΙ ΑΛΛΟ Η ΤΣΕΠΗ ΜΑΣ.

 2. Ο/Η sardanapalos λέει:

  Στην Ανατολή σήμερα, στην τελευταία σελίδα,
  γνωστός δημοτικός σύμβουλος του τσί.ρι.ζα.
  ζήτησε να επεκταθεί το μέτρο “σε όλους τους
  επαγγελματίες, αλλά και στις κατοικίες” !!!
  Θα μας βάλουν να πληρώσουμε μηχανικό και
  για τα σπίτια !!!
  Θαυμάστε τους !!!
  Ξαναψηφίστε τους !!!
  Όλα αυτά και κανείς δεν αντιδρά !!!
  Οι πράσινοι τωρινοί δημοτικοί σύμβουλοι
  τα εγκρίνουν αυτά ; Ας απαντήσουν να ξέρουμε.
  Και αν όχι, γιατί δεν αντιδρούν ; !!!
  Θα πληρώσουμε παλι τα κορόιδα.

 1. 17 Δεκεμβρίου 2008

  […] Κόντρα για τα τέλη […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.