Παγκόσμια Ημέρα Χ2

Share

Στις 10 Δεκεμβρίου 1948 τα μέλη του ΟΗΕ υπέγραψαν την Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Η διακήρυξη δεσμεύει τις κυβερνήσεις να προστατεύουν τα δικαιώματα κάθε ανθρώπου στην επικράτειά τους και αποτελεί τη βάση και την κινητήρια δύναμη της δράσης της Διεθνούς Αμνηστίας.
Παρ’ όλο που δεν είναι νομικά δεσμευτικό έγγραφο, έγινε η βάση για δύο νομικές συνθήκες, το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα και το Διεθνές Σύμφωνο για τα Οικονομικά, Κοινωνικά και Πολιτιστικά Δικαιώματα. Συνεχίζει να αναφέρεται από ακαδημαϊκούς, νομικούς και συνταγματικά δικαστήρια.
Το βιβλίο ρεκόρ Γκίνες αναφέρει τη Διακήρυξη ως το περισσότερο μεταφρασμένο κείμενο στον κόσμο, έχοντας μεταφραστεί σε 321 γλώσσες και διαλέκτους.

Μαζί με την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εορτάζεται και η Παγκόσμια Ημέρα Ιδιοκτησίας, μια και θεωρείται αναπόσπαστο τμήμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που προστατεύεται από διεθνείς συμβάσεις του ΟΗΕ, του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Φέτος, 60 χρόνια μετά, ο εορτασμός αποκτά ιδιαίτερη αξία μια και δοκιμάζονται και τα ανθρώπινα δικαιώματα και το δικαίωμα της ιδιοκτησίας.  Είναι ανάγκη για περισυλλογή και σεβασμό στα δικαιώματα των πολιτών. Δικαιώματα που σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να καταπατούνται με την επίκληση οποιουδήποτε επιχειρήματος και από κανέναν.
Οι ακρότητες που βλέπουμε αυτές τις μέρες κανείς δεν μπορεί να πείσει ότι γίνονται στο όνομα του δικαιώματος του οποιουδήποτε. Ας σταματήσει αυτή η καραμέλα – προκάλυμμα για οποιεσδήποτε βιαιότητες και απ’ οπουδήποτε.

Share

admin

Τις πληροφορίες για το πρόσωπο μου, τις έχω γράψει στην επιλογή του Ιστολογίου ("Για μένα")....

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

1 Απάντηση

  1. 11 Δεκεμβρίου 2008

    […] Παγκόσμια Ημέρα Χ2 […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.