Αναλγησία για τα ΑΜΕΑ

Share

Διαβάζοντας το πρόγραμμα εορτασμού του πολιούχου της πόλης, διαπίστωσα ότι εμβόλιμα υπάρχει και μια εκδήλωση στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας των ΑΜΕΑ, η οποία θα πραγματοποιηθεί (την Κυριακή) στο REX.

Δεν αρκεί να γιορτάσουμε την 3η Δεκεμβρίου σαν ημέρα αφιερωμένη στα άτομα με αναπηρία. Μια εκδήλωση (ετεροχρονισμένη) δεν φτάνει για να αποδειχθεί το πραγματικό ενδιαφέρον. Χρειάζονται πολιτικές και δράσεις με ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Είναι κοινή διαπίστωση πως ζούμε σε μια πόλη που δεν είναι καθόλου φιλική για τα ΑΜΕΑ. Κάποια ελάχιστα που έχουν γίνει, μάλλον για τυπικούς (και όχι για ουσιαστικούς) λόγους έγιναν1. Παράδειγμα στο έργο της Επιμενίδου, όπου τμήματα δεν πληρούν καμία προδιαγραφή2. Εχουμε οδηγούς τυφλών που δεν οδηγούν πουθενά ή που οδηγούν πάνω σε εμπόδια!3 Ράμπες που δεν έχουν τις προδιαγραφές ή που τελικά αν κάνει κάποιος χρήση τους, στο άλλο άκρο δεν υπάρχει η ανάλογη για να κατεβούν.

Στην υπόλοιπη πόλη, στενά πεζοδρόμια και εμπόδια στερούν τη δυνατότητα ασφαλούς μετακίνησης.

Αν μιλήσουμε για τα κτήρια του Δήμου, εκεί το πρόβλημα είναι απόλυτο. Δημαρχείο, κτήριο Υπηρεσιών του Δήμου, ΚΕΠ Δήμου, το νέο κτήριο δίπλα στην Αγία Τριάδα, το δημοτικό κινηματοθέατρο «REX», το στάδιο της πόλης, τo κολυμβητήριο, το Κέντρο Νεότητας, η Δημοτική Βιβλιοθήκη, η ΔΕΥΑΑΝ, κ.α.,  στερούνται των αναγκαίων προδιαγραφών σύμφωνα με την σχετική νομοθεσία, η οποία σημειωτέον δεν είναι καθόλου πρόσφατη.

Θα κατανοούσα το πρόβλημα εκεί που δεν μπορούν να γίνουν προσαρμογές ή το κόστος θα  ήταν υψηλό. Όμως, ακόμα και το νέο κτήριο που ο σχεδιασμός του είναι πρόσφατος δεν λαμβάνει υπόψιν τα ΑΜΕΑ.

Αλλη περίπτωση, ενδεικτική της αναλγησίας των υπευθύνων. Από το 2003 με 4 έγγραφα του (το πλέον πρόσφατο 15/10/2008), το ΙΚΑ έχει ζητήσει από την Δήμο την λήψη των απαιτούμενων μέτρων, προκειμένου να δημιουργηθούν θέσεις στάθμευσης ΑΜΕΑ μπροστά στο ΙΚΑ. Χρειάζονται 5 χρόνια για να ληφθεί μια ανέξοδη απόφαση;4

Χαρακτηριστικό είναι ότι πουθενά (με εξαίρεση τη λιμενική ζώνη5) δεν υπάρχουν θέσεις στάθμευσης για ΑΜΕΑ, παρά μόνο οι ιδιωτικές. Αλλά ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις, καμιά συνέπεια δεν υπάρχει για όσους τις καταλαμβάνουν παράνομα6.

Δεν πρέπει να θυμόμαστε τα άτομα με αναπηρίες μόνο την ημέρα αυτή, αλλά καθημερινά να επιδιώκουμε να αποκτήσουμε καλύτερες υποδομές και να παρέχουμε περισσότερες ευκαιρίες. Αυτή την ημέρα, πρέπει να κάνουμε τον απολογισμό μας για το τι προσφέραμε, πως αυτά έχουν συντελέσει στην ποιοτική αναβάθμιση των συνθηκών ζωής των ατόμων με αναπηρία, αλλά και να βάλουμε τους  στόχους που την επόμενη χρονιά τέτοια μέρα θα πρέπει να έχουμε υλοποιήσει.

Στη χώρα μας ο αναπηρικός πληθυσμός ξεπερνά το 9% του πληθυσμού. Ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό ώστε να πρέπει να απασχολεί άμεσα το σύνολο της κοινωνίας, πόσο μάλλον την κάθε Δημοτική Αρχή.

Σήμερα, όταν θα περπατάτε στον πεζοδρόμιο7 ή αν επισκεφτείτε ένα κτήριο του Δήμου (ή οποιοδήποτε κατάστημα γιατί το πρόβλημα είναι γενικό), σκεφτείτε αν θα μπορούσε να είναι προσβάσιμο και φιλικό για ΑΜΕΑ. Αυτό θα το έχουν βιώσει καλύτερα οι γονείς με τα παιδικά καρότσια που αντιμετωπίζουν ανάλογο (αλλά λιγότερο σοβαρό) πρόβλημα.

Την Κυριακή, στηρίξτε την εκδήλωση στο REX στην οποία μετέχει και το Ειδικό Σχολείο Αγίου Νικολάου. Σκεφτείτε αν δεν υπήρχε η πλαϊνή πόρτα πως θα μπορούσε να μπει μέσα ένα αμαξίδιο. Πως θα ανέβει στο κυλικείο ή στην τουαλέτα και αν αυτή μπορεί να εξυπηρετήσει ΑΜΕΑ, και τότε θα καταλάβετε ότι η εκδήλωση γίνεται σε ένα χώρο που είναι εχθρικός από κάθε άποψη για τα ΑΜΕΑ.

Δεν ξέρω πόσο καλό θα είναι το παραμύθι που θα παρουσιάσει το Ειδικό Σχολείο στην εκδήλωση. Βέβαιο πάντως είναι, πως το παραμύθι ότι υπάρχει ουσιαστικό ενδιαφέρον για τα ΑΜΕΑ, είναι πολύ μεγαλύτερο…

ΥΓ: Για να διαβάσετε το σύνολο των αναρτήσεων για ΑΜΕΑ πατήστε ΕΔΩ.

Share

admin

Τις πληροφορίες για το πρόσωπο μου, τις έχω γράψει στην επιλογή του Ιστολογίου ("Για μένα")....

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

10 Απαντήσεις

 1. Ο/Η ΜΑΡΙΑΝΝΑ λέει:

  Ο Αγιος Νικολαος σιγουρα δεν ειναι μια πολη φιλικη για τα ατομα με αναπηρια. Ειμαι χρηστης ηλεκτοκινητου αμαξιδιου και δεν εχω κατεβει ποτε στο κεντρο με το αμαξιδιο. καταρχην δεν βρισκω χωρο να σταματησω για να μπορεσουμε να κατεβασουμε το αμαξιδιο, που οσο ναναι θελει καποιο χρονο.
  δευτερον που μπορεις να πας με αμαξιδιο, μονος χωρις βοηθεια? σχεδον πουθενα. Συμφωνω μαζι σου οτι το REX δεν ειναι ο καταληλλοτερος χωρος για μια τετοια εκδηλωση αλλα ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΛΛΗΤΕΛΟΣ. Αναγκαζομαστε να επιλεγουμε απο τους μη προσβασιμους χωρους τον λιγοτερο μη προσβασιμο για τις εκδηλωσεις του συλλογου μας.

 2. Ο/Η Michalis Vasilakis λέει:

  Μαριάννα,

  προς αποφυγή παρανόησης, να διευκρινίσω ότι δεν σχολιάζω το θέμα της επιλογής του χώρου αυτού καθ’ αυτού, αλλά το θέμα της ανυπαρξίας χώρων που να είναι φιλικοί για τα ΑΜΕΑ.
  Την αντιφατικότητα να εορτάζεται αυτή η μέρα σ’ ένα χώρο (ελλείψει κατάλληλου) που δεν μπορούν τα τιμώμενα πρόσωπα αυτής της μέρας έστω και να εισέλθουν από την μπροστά πόρτα και όχι από την πίσω(…), δημιουργώντας μια αλληγορία που αντανακλά τον γενικότερο ρόλο που επιφυλάσει η πλειοψηφία της κοινωνίας για τα ΑΜΕΑ.

  Για την κατάσταση που επικρατεί (όχι μόνο στην πόλη μας) πιστεύω ότι επιτέλους πρέπει να υπάρξει κάποια αντίδραση.

  Είναι αδιανόητο να μην υπάρχουν σε επίκαιρα σημεία θέσεις στάθμευσης για ΑΜΕΑ και να μην τιμωρούνται όσοι τους καταλαμβάνουν παράνομα. Το κόστος είναι μηδενικό και αρκεί μόνο βούληση.
  Το ίδιο αδιανόητο είναι να κατασκευάζονται νέες υποδομές και να μην λαμβάνονται υπόψιν τα ΑΜΕΑ.
  Για τον λόγο αυτό και αγανακτώ με τον τρόπο που σαν Δήμος και κοινωνία λειτουργούμε οδηγώντας στην ουσία τα ΑΜΕΑ στο περιθώριο.

  Μια μέρα γιορτής, για πολλές μέρες αδιαφορίας…

 3. Ο/Η ΜΑΡΙΑΝΝΑ λέει:

  Μιχαλη,

  εχουμε κανει απειρα εγγραφα και στην προηγουμενη αλλα και στην παρουσα δημοτικη αρχη για την ελλειψη χωρων σταθμεσης αυτοκινητων ή ραμπων. παρολα αυτα η κατασταση παραμενει σχεδον ιδια. Αλλα για πια ευαισθησια μιλαμε οταν καποιοι δημοτικοι εκπροσωποι μας αντιμετωπιζουν σαν δεματα. Δεν ξερω αν ειχε πεσει την αντιληψη σου ορισμενα χρονια πριν ενα περιστατικο, τετοιες μερες ο δημος ειχε καλεσει τον παραολυμπιονικη Γεωργο Καπελακη, κ η εκδηλωση εγινε στο πανω οροφο του ΡΕΞ… Με χαλασμενο ανσασερ…Δεν ξερω πως ανεβηκε ο ανθρωπος, ξερω ομως πως εμενα μου ειπαν να με ΄΄κουβαλησουν΄΄ στα χερια. Τους ειπα πως δεν ειμαι δεμα και σηκωθηκα και εφυγα. την επομενη εργαψα ενα καυστικο κειμενο στη ανατολη. Θα μου πεις ε και τι εγινε? Ο καθενας χρησιμοποιει οτι ΄΄οπλα΄΄ εχει. Ελπιζω να ελθεις την κυριακη για να διαπιστωσεις και απο μονος οτι το παραμυθι των παιδιων ειναι σαφως πιο αληθινο και αγνο απο αυτο που μας πουλανε οι πολιτικοι

 4. Ο/Η Michalis Vasilakis λέει:

  Ολο το φωτογραφικό υλικό, μαζί με λεπτομέρειες έχει σταλεί στον Συνήγορο του Πολίτη εδώ και αρκετό καιρό, με την ελπίδα ότι με την παρέμβαση του κάτι μπορεί να αλλάξει.

  Εχει περάσει περίπου ένα 6μηνο από την αρχική αναφορά που έστειλα (υπήρξε και συμπληρωματική που αφορούσε τα κτήρια), αλλά η όλη διαδικασία έχει σχέση και με τον Δήμο (του είχε ζητηθεί εντός 10 ημερών να απαντήσει) και δεν ξέρω προς το παρόν που βρίσκεται η κατάσταση.

  Θα σου πω όμως κάτι. Την Κυριακή είναι ευκαιρία, ενώπιον ακροατηρίου να θέσετε και να συζητήσετε αυτά τα ζητήματα. Νομίζω επίσης, ότι θα μπορούσατε να θέσετε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και σε μια επόμενη συνεδρίαση του να παρευρεθείτε.

  Είναι δύσκολο να αλλάξουν τα πράγματα, νομίζω όμως ότι αξίζει τον κόπο να συνεχιστεί η προσπάθεια.

  Σε σχέση με τα έγγραφα, αν μπορείς στείλε μου μια ενημέρωση για ημερομηνίες, θέμα, αποδέκτη.

  Πάντως, αν δεν έλθω την Κυριακή θα είναι για να αποφύγω να δημιουργήσω θέμα. Με ενοχλεί αφάνταστα η υποκρισία…

 5. Ο/Η Michalis Vasilakis λέει:

  Και μια προσθήκη. Στον συναθροιστή μου με διάφορα ιστολόγια (αριστερή στήλη κάτω από την ενότητα “ΣΥΝΑΘΡΟΙΣΤΗΣ – Τοπικά”) έχω προσθέσει εδώ και αρκετό καιρό το δικό σου.
  Νομίζω ότι μια τακτικότερη παρουσία με αναφορά των καθημερινών προβλημάτων που αντιμετωπίζεις, θα βοηθούσε στην ανάδειξη του προβλήματος, αλλά και την ευαισθητοποίηση των συμπολιτών μας.

 6. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  Γιουχαρισμα θέλουνε

 7. Ο/Η ΜΑΡΙΑΝΝΑ λέει:

  Ξερεις μιχαλη ειναι θεση μου να μην μιζεριαζω τα θεματα αναπηριας. Ειναι κατι που απεχθενομαι οταν βλεπω να το κανουν ορισμενα ατομα με αναπηρια. Μεσα από τα κειμενα μου θελω να θιγω και τα προβληματα που αντιμετωπιζω (αλλα οχι μονο αυτα) και κατα επεκταση ολα τα ατομα με αναπηρια χωρις ΄΄κλαψα΄΄

 8. Ο/Η Michalis Vasilakis λέει:

  Μαριάννα, δεν είναι μιζέρια να αναδεικνύεις τα προβλήματα, αλλά το να επιδιώκεις των οίκτο των συνανθρώπων σου.

  Μια άλλη ιδέα… Θα μπορούσε την Κυριακή να υπήρχαν διαθέσιμα αμαξίδια να έκαναν μια βόλτα ο Δήμαρχος και οι δημοτικοί μας σύμβουλοι (και όχι μόνο) με αυτά, να συνειδητοποιήσουν ότι είναι σχεδόν αδύνατον να κινηθούν στην πόλη και να εξυπηρετηθούν από υπηρεσίες και επιχειρήσεις. Να μπουν στην θέση των ατόμων που καθημερινά αντιμετωπίζουν το πρόβλημα.

  Τέλος πάντων, αν ανοίξω το ζήτημα σε όλες του τις διαστάσεις θα γράφω για πολλή ώρα…

 1. 10 Δεκεμβρίου 2008

  […] Αναλγησία για τα ΑΜΕΑ (8) […]

 2. 19 Φεβρουαρίου 2009

  […] Αναλγησία για τα ΑΜΕΑ ↩ Συντάκτης: Michalis Vasilakis | Ωρα: | […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.