Απάντηση Β. Χατζηδάκη

Share

Από τον Βασίλη Χατζηδάκη, υποψήφιο Δήμαρχο Αγίου Νικολάου έλαβα την ακόλουθη επιστολή – απάντηση στην ανάρτηση μου1 σχετικά με το λιμενικό έργο στην περιοχή “Ληστή το Σπήλιο”:

Φίλε Μιχάλη,

θαρρώ πως κάνεις το ίδιο λάθος που κάνει κι ο Δήμος. Δηλαδή δείχνεις ευαισθησίες “αλά κάρτ”.

Όπως πολύ σωστά επισημαίνεις, σε άλλες περιπτώσεις ο Δήμος άλλοτε έχει κάνει τα στραβά μάτια…κι άλλοτε έχει συνεργήσει σε καταστροφικές δράσεις (βλ. καταγγελίες ΔΑΣ για Eλούντα μπιτς, Iστρώνα, Aλμυρό, Kοκοτό, Bότσαλο).

Παρόλα αυτά, πολύ καθυστερημένα και μετά από τη πίεση της κοινής γνώμης αλλά και της δικιάς μου καταγγελίας στο Λιμεναρχείο…o Δήμος παρενέβη για να σώσει ένα ελάχιστο “οικολογικό” προσωπείο.

Όμως η ανικανότητα στοιχειώδους προστασίας του δημοσίου συμφέροντος στις πλείστες των περιπτώσεων που προανέφερα, δε σημαίνει ότι πρέπει να αποτελεί μια δικαιολογία, για όσους επιχειρηματίες νομίζουν ότι έχουν θεμελιωμένο δικαίωμα στο δρόμο της αυθαιρεσίας.

Επίσης δεν ξέρω πως μπορείς να μην βλέπεις εκτός από τις ευθύνες του Δήμου και τις ευθύνες των υπουργείων που παραδίδουν στα επιχειρηματικά συμφέροντα «λευκές επιταγές», παραγνωρίζοντας και τους τοπικούς φορείς και την αρνητική γνωμοδότηση της επιτροπής που εξέτασε τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του συγκεκριμένου έργου…Τι περισσότερο ξέρει ένας υπουργός κι ο διορισμένος περιφερειάρχης του, από τους τοπικούς φορείς. Σου είναι γνωστό ότι δεν τρέφω αυταπάτες για τη “Δημοκρατία” της μεταπολίτευσης. Απλά περιμένω από σένα να είσαι πιο αυστηρός όταν το πολίτευμα μετατρέπεται σε οικονομική ολιγαρχία.

Έχω εκ διαμέτρου αντίθετες πολιτικές θέσεις μαζί σου. Όμως ποτέ δεν σου χρέωσα ότι βρίσκεσαι εκεί που βρίσκεσαι για εξυπηρέτηση ιδιοτελών συμφερόντων. Νομίζω δε από τη γνωριμία μας ότι βάζεις το συμφέρον της “πόλης” πάνω από οποιοδήποτε προσωπικό συμφέρον. Μην διαπραγματεύεσαι λοιπόν τη στάση σου για άγρα πελατειακής πολιτικής συμπάθειας…Ελπίζω να καταλαβαίνεις τι εννοώ και τη καλή προαίρεση των λόγων μου.

Όσον αφορά τα περί ανάπτυξης: ξέρεις πολύ καλά ότι κανείς δεν μίλησε, όταν ο συγκεκριμένος ξενοδόχος, διαμόρφωσε τη παραλία μπροστά από το ξενοδοχείο του, βάζοντας άμμο, ξαπλωτούρες , ομπρέλες και διαμορφώνοντας τις πεζούλες με τα γκαζόν του….σε έναν όμορφο “αγριότοπο”.

Όμως για να σταματήσει την άμμο από τα υπόγεια ρεύματα, να θέλει να κάνει “μαρίνα” 130 μέτρων γιατί έτσι θα εξασφάλιζε το 80% της επιδότησης….ε αυτό υπερβαίνει τον Ρουβικώνα. Δηλαδή με 80% δικά μας χρήματα, κάνει μια παρέμβαση που αλλοιώνει πλήρως και το φυσικό τοπίο και (σύμφωνα με τους ειδικούς) και την οικολογική ισορροπία του θαλάσσιου χώρου.

Μιχάλη αν δεν βάλουμε ένα όριο στην ιδιωτική ασυδοσία, θα καταλήξουμε να κάνουμε κακό και στο τόπο μας και στην ανάπτυξή του. Η συγκεκριμένη λοιπόν καταγγελία δεν είναι ένα “κυνήγι μαγισσών” αλλά ένα κυνήγι για μια διαφορετικού είδους ανάπτυξη, στην οποία η κοινωνία μας θα έχει λόγο.

Φιλικά Βασίλης

Αγαπητέ Βασίλη, γνωρίζεις καλά ότι ποτέ δεν λειτούργησα με τη λογική του ρεύματος. Αν πιστεύω κάτι διαφορετικό το εκφράζω. Ούτε ισορροπίες εξυπηρέτησα, ούτε συμπάθειες και συμμαχίες επεδίωξα, ούτε το πολιτικό κόστος (ή όφελος) υπήρξε ποτέ οδηγός μου.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση λέω ότι εσύ, εγώ, ο καθένας, μπορεί να εκφράζει την αντίθεση του μ’ ένα έργο. Οταν όμως το κάνει ένας φορέας (όπως για παράδειγμα ο Δήμος), έχω την απαίτηση να τεκμηριώνει επιστημονικά την θέση του και όχι απλά ένα πρωί να ξυπνά και να λέει αύριο πάμε να κάνουμε μια διαμαρτυρία. Αόριστα επιχειρήματα και συλλήβδην καταδίκη επενδύσεων, μόνο σε “κυνήγι μαγισσών” παραπέμπει. Αντιθέτως μέσω επιχειρημάτων και τεκμηριωμένα, ασκείται υπεύθυνα ο θεσμικός ρόλος της Δημοτικής Αρχής. Αλλά αυτό δεν το είδαμε…

Εκείνο που ζητώ ως πολίτης είναι υπεύθυνη θέση. Με επιχειρήματα να καταρρίψει την όποια μελέτη και όχι με αοριστολογίες.  Και φυσικά ζητώ μια ενιαία στάση σε όλα τα ανάλογα ζητήματα (βλέπε και παραπομπή σε προηγούμενη ανάρτηση μου2). Παράδειγμα. Λέει ότι είναι 130 μέτρα το λιμενικό και πρέπει να γίνει μικρότερο (πόσο δηλαδή;). Στο Μιραμπέλλο είναι μικρότερο έργο, αλλά πάλι τα ίδια λέει. Αλλού υπάρχουν επίσης ζητήματα (πλήρης αυθαιρεσία), αλλά δεν γίνεται καμία κουβέντα. Που λοιπόν και γιατί διαφωνεί ο Δήμος με τις κατατεθείσες μελέτες και που όχι και γιατί;

Στα πλαίσια της διαφάνειας περιμένω ως πολίτης, για να ενστερνιστώ μια άποψη ενός φορέα, να έχω διαθέσιμα τα στοιχεία και όχι να βρίσκονται σε κάποιο συρτάρι (αν υπάρχουν). Θέλεις να κάνουμε ακόμα ένα βήμα; Δημόσια συζήτηση μεταξύ των επενδυτών και των φορέων που έχουν αντίρρηση, ώστε μέσα από αυτή να αναδειχθούν τα πραγματικά ή όχι προβλήματα.

Κλείνοντας το θέμα Δήμος, να τονίσω πως η προχειρότητα με την οποία χειρίστηκε το θέμα, αποδείχθηκε όχι μόνο από την ανύπαρκτη συμμετοχή (απόρροια ότι δεν μπορεί να οργανώσει, πείσει και συσπειρώσει), αλλά και την αποσπασματική αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών θεμάτων του Δήμου, που μόνο σε μικροπολιτικά οφέλη αποσκοπεί. Αν λάβουμε υπόψιν και τις δικές σου διαμαρτυρίες που προηγήθηκαν, καταλαβαίνεις ότι αλλού στόχευαν…

Για να μην ξεχνιώμαστε, φυσικά και οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες φέρουν ευθύνη να ελέγξουν αν οι μελέτες είναι σωστές και αν η κατασκευή γίνεται σύμφωνα με αυτές. Και δεν θα είμαι εγώ αυτός που αν υπάρχουν ευθύνες θα διαφωνήσω να αναζητηθούν. Το αντίθετο. Αλλωστε η ανευθυνότητα δεν έχει προτίμηση σε ορισμένα και μόνον γονίδια…

Share

admin

Τις πληροφορίες για το πρόσωπο μου, τις έχω γράψει στην επιλογή του Ιστολογίου ("Για μένα")....

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

2 Σχόλια

  1. Γνωρίζετε κι οι δύο ότι ανάλογο και μάλιστα πιο οξύ πρόβλημα αντιμετωπίζουμε κι εμείς στη Μίλατο, με επιχειρηματία ο οποίος όχι μόνο κάνει λιμενικά έργα χωρίς άδειες, αλλά προσπαθεί με κάθε τρόπο να ακυρω΄σει τον παραλιακό δρόμο Μιλάτου Σισίου. Νομίζω πως σ΄ συτές τις περιπτώσεις το ελληνικό κράτος επιβεβαιώνει την ανυπαρξία του και την ανικανότητα του να εφαρμόσει το Σύνταγμα. Οι τοπικές υποθέσεις δεν είναι στα χέρια της τοπικής αυτοδιοίκησς (όπως ορίζει ρητά το Σύνταγμα), αλλά στα χέρια υπηρεσιακών περαγόντων κάθες μορφής (από απλούς υπάλληλους ως υπουργούς) και καταλήγουν να είναι στα χέρια των οικονομικών παραγόντων.

  1. 11 Δεκεμβρίου 2008

    […] Απάντηση Β. Χατζηδάκη ↩ Συντάκτης: Michalis Vasilakis | Ωρα: 7:30 | […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.