Τι συμβαίνει στο Θεραπευτήριο;

Share

Θα περίμενε κανείς με όσα έχουν συμβεί, και το διάστημα που έχει μεσολαβήσει, να έχουν πέσει οι τόνοι. Δεν ωφελεί η χρόνια πολεμική που φαίνεται πως επικρατεί στην δομή.
Το ποιοι ήταν οι  λόγοι των αλλαγών τις γνωρίζει διοίκηση, που τελικά έχει και την ευθύνη για το αποτέλεσμα των επιλογών της. Και προφανώς ζητούμενο είναι και η δυνατότητα κοινού οράματος και συνεργασίας.
Πολλές οι καταγγελίες, πολλές οι μηνυτήριες αναφορές, ακόμα και προς την διοίκηση των δομών και πρόσωπα που την απαρτίζουν σήμερα ή κατά το παρελθόν. Καταγγελίες για καψώνια, για προσπάθεια εκφοβισμού ακόμα και σε περιπτώσεις θανάτων. Εγγραφα από μέρους του συλλόγου εργαζόμενων για αρκετά ζητήματα.
Με βιομηχανία αναφορών δεν λειτουργεί μια δομή, πόσο μάλλον όταν στρέφεται εμμονικά εναντίον διοίκησης των δομών και εργαζόμενων, επειδή έτσι κρίνει μια αμελητέα ομάδα. Και αντί η διοίκηση να ασχολείται με τα ουσιαστικά, να τρέχει συνέχεια στην δικαιοσύνη μπλεγμένη στην γραφειοκρατία που δημιουργείται. Μήπως και αυτό δεν περιέχει ευθύνες συγκεκριμένων υπαλλήλων, αφού συστηματικά διαταράσσουν και δυναμιτίζουν το αναγκαίο κλίμα σύμπνοιας;
Ζημιά σε κάθε περίπτωση, παρά τις απαλλαγές, γιατί όλο αυτό είναι χάσιμο χρόνου και ενέργειας, που θα μπορούσε να διοχετευθεί ώστε να γίνουν πράγματα ωφέλιμα για τις δομές.
Ακόμα και μηνυτήριες αναφορές που είναι φανερό από την σύνταξη και την δομή τους, πως γράφηκαν από το ίδιο άτομο, αλλά υπογράφηκαν από διαφορετικά μπορεί να βρει κανείς.
Για τον καλύτερο σε πληρότητα πολυαισθητηριακό χώρο, σε πανελλαδικό επίπεδο, που κατασκευάστηκε σύμφωνα με τεχνογνωσία και υποδείξεις από το εξωτερικό, ξαφνικά μπήκε προσφάτως θέμα για το πρόσωπο που εκπαιδεύτηκε για τον σκοπό αυτό στο εξωτερικό και λειτούργησε τον χώρο, μέχρι που η διοίκηση αποφάσισε να διακόψει την λειτουργία του. Τι έλεγαν εκπαιδευτικοί για την επάρκεια της υπευθύνου;

Με τις γνώσεις, την εμπειρία και την ενεργό συμμετοχή της σε όλα τα στάδια της εκπαιδευτικής διεργασίας είναι ταυτόχρονα εμψυχωτής, συντονιστής, καταλύτης, συνεργάτης, διαμεσολαβητής, σύμβουλος, και εμπνευστής, αλλάζοντας διαδοχικά ρόλους ανάλογα με τις ανάγκες της ομάδας και της σχέσης διδάσκοντος – διδασκόμενου

Τι είναι όμως αυτό που γινόταν εκεί; Τι είναι το Snoezelen; Πρόκειται για ένα παιδαγωγικό σύστημα όπου η διδασκαλία γίνεται μέσω της πολυαισθητηριακής προσέγγισης και προφανώς όχι κάποια νοσηλευτική ή ιατρική πράξη.

Από την άλλη ακούγεται πως το email που χρησιμοποιούνταν για υπηρεσιακή αλληλογραφία (“Παράρτημα ΑμεΑ Λασιθίου <amea.las@gmail.com>”), το τελευταίο διάστημα έχει μετατραπεί σε ιδιωτικό, παρότι θα έπρεπε να είναι υπό την διαχείριση του εκπροσώπου της δομής, με αποτέλεσμα να διαταράσσεται η λειτουργία της. Αν ήταν ιδιωτικό, τότε κακώς γινόταν χρήση και της επωνυμίας (“Παράρτημα ΑμεΑ Λασιθίου”), αλλά και email που παραπέμπει στην δομή (“amea.las@gmail.com”). Θα μπορούσε κανείς να το ονομάσει και αντιποίηση αρχής, ανάλογα με την χρήση που γίνονταν.

Μπαίνει λοιπόν ζήτημα πως θα υπάρχει ηρεμία, συνεργασία και συνοχή μεταξύ του προσωπικού, κάτι που φαίνεται είχε διαταραχθεί, αφού αναφορές και καταγγελίες ταλανίζουν την δομή εδώ και πολλά χρόνια. Δεν μπορεί να υπάρχει ιδιοκτησιακή λογική. Η δομή έχει ιεραρχία που ορίζεται από την διοίκηση της. Αν αυτό δεν αρέσει, αν στεναχωρεί, είναι άλλο ζήτημα. Και αν η διαχείριση δεν είναι χρηστή ή όπως προβλέπεται, η διοίκηση φέρει ευθύνη αν δεν λαμβάνει μέτρα. Είτε επειδή όρισε η ίδια την ιεραρχία, είτε την διατηρεί και δεν την αλλάζει.
Αντί λοιπόν να υπάρχει στήριξη φαίνεται πως ζητούμενο είναι πως θα δημιουργηθούν προβλήματα ή πως θα μετατεθούν ευθύνες. Δεν φταίει όμως σε τίποτα η δομή για να πληρώνει προσωπικές φιλοδοξίες ή εμμονές.
Καλό είναι να πέσουν οι τόνοι να αποκατασταθούν πιθανές αδικίες που έχουν γίνει, να δοθούν ευκαιρίες και σε άλλους να δείξουν τις ικανότητες τους, να υπάρξει συνεργασία με τον σύλλογο αν έχει θετική διάθεση (όπως γνωρίζω ναι) και να γίνουν πράγματα που ωφελούν και προστατεύουν το ίδρυμα. Εργαζόμενους και περιθαλπόμενους. Οχι μια μικρή μειοψηφία που νομίζει πως έχει δικαίωμα νομής, ισόβιο μάλιστα.

Share

admin

Τις πληροφορίες για το πρόσωπο μου, τις έχω γράψει στην επιλογή του Ιστολογίου ("Για μένα")....

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.