Αναγκαία η πεζοδρόμηση

Share

Με αφορμή την επιδημία, η πόλη ησύχασε και απέδειξε πως οι κάτοικοι μπορούν να κυκλοφορούν και χωρίς τα οχήματα τους. Πολύς ο κόσμος που περπατούσε όλο αυτό το διάστημα και είναι ευκαιρία να επανεξεταστεί το θέμα της πεζοδρόμησης. Οχι μόνιμα, αλλά τις περισσότερες ώρες της μέρας.
Η εμπειρία έχει αποδείξει πως ούτε ωράρια μπαίνουν στην τροφοδοσία καταστημάτων, ούτε οι πολίτες αφήνουν εύκολα τα οχήματα τους σπίτι. Ο θόρυβος καταστρέφει την ποιότητα και την εμπειρία των επισκεπτών μας, αφού ελάχιστα μοιάζει με τουριστική πόλη.
Οπως με την πεζοδρόμηση της 28ης Οκτωβρίου υπήρχαν αντιδράσεις που ο χρόνος έδειξε πως ήταν λανθασμένες, έτσι και η πεζοδρόμηση του κέντρου της πόλης θα αποδείξει πως είναι η σωστή κίνηση.
Λίγο να καθίσει κανείς να παρατηρήσει την κίνηση, τον θόρυβο, το κυκλοφοριακό πρόβλημα, θα καταλάβει πόσο τρομερά ενοχλητικό είναι η πόλη να λειτουργεί έτσι. Σε κάθε περίπτωση είναι αντιτουριστικό και καταστρέφει και την δική μας ποιότητα ζωής.
Το καλοκαίρι η πόλη πρέπει να μπαίνει σε άλλους ρυθμούς. Να αποσυμφορηθεί γενικά από το κέντρο και κάτω, και να οριοθετηθούν χώροι στάθμευσης για τους κατοίκους της ελεγχόμενης περιοχής, ώστε να αποθαρρύνονται με κάθε τρόπο να σταθμεύουν εκεί τρίτοι.
Αφού δεν μπορούμε μόνοι μας να αυτοπεριοριστούμε ώστε να μην καταστρέφουμε με την κίνηση των οχημάτων μας την ησυχία και την ομορφιά της πόλης, ας γίνει με απόφαση του δήμου. Θα μπορούσε να για παράδειγμα να επιτρέπεται η κυκλοφορία μέχρι τις 10:00, από τις 15:00-16:00 και από τις 23:00 ή τις 24:00 και μετά μέχρι το επόμενο πρωί. Με εξαίρεση κατόχους οχημάτων ΑΜΕΑ και δίκυκλα delivery που δεν θα τρέχουν και δεν θα κάνουν θόρυβο.
Δεν αρκεί να γκρινιάζουμε μόνο γιατί δεν πάει καλά ο τουρισμός, πρέπει να παίρνουμε και αποφάσεις, ακόμα και αν αυτές μας ξεβολεύουν. Ο δήμος πρέπει να εξετάσει σοβαρά την λήψη σχετικής απόφασης, ειδικά τώρα που είναι νωρίς και είναι ευκολότερο να εφαρμοστεί το μέτρο.
Βλέπουμε για παράδειγμα στην Αθήνα όπου η κίνηση και οι ανάγκες είναι πολύ περισσότερες, λιγότερο συνδεδεμένες με τον τουρισμό, και παρ’ όλα αυτά αποφασίζουν την μόνιμη πεζοδρόμηση ενός σημαντικού μέρους του κέντρου. Και εμείς αδυνατούμε να τολμήσουμε να κάνουμε αυτό που πρέπει;
Στην περιοχή όπου λειτουργεί η καρδιά του τουρισμού της πόλης, πρέπει να υπάρξει πεζοδρόμηση και η συζήτηση να ξεκινήσει άμεσα. Προτεραιότητα πρέπει να έχει ο κάτοικος, ο επισκέπτης, και όχι τα οχήματα, στα οποία έχει παραδοθεί η πόλη, χωρίς να μπορεί να αντέξει τον φόρτο τους. Αρκετά το έχουμε αναβάλει. Καιρός για αποφάσεις.

Share

admin

Τις πληροφορίες για το πρόσωπο μου, τις έχω γράψει στην επιλογή του Ιστολογίου ("Για μένα")....

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.