ΤΕΦΑΑ ή τίποτα;

Share

OK or WRONGΕίναι αυτονόητο πως η προσπάθεια δημιουργίας ΤΕΦΑΑ στον Αγιο Νικόλαο, δεν βρίσκει κανέναν αντίθετο. Είναι επίσης αυτονόητο, πως η στήριξη όλων είναι αναγκαία. Αυτό όμως, δεν σημαίνει πως δεν μπορούν να μπαίνουν άλλα ζητήματα και προβληματισμοί.
Δεν θα μπω στην ουσία, σχολιάζοντας την πληρότητα της πρότασης. Εχει σίγουρα και υποκειμενικό παράγοντα, που δεν θα ήθελα να εκτρέψει τον προβληματισμό αλλού.
Βλέπω λοιπόν μια αντίδραση για την αναστολή λειτουργίας και αγανάκτηση επειδή, λέει, η πρόταση ήταν πλήρης και τεκμηριωμένη. Ισως γι’αυτό τον λόγο ο Δήμος έλαμψε δια της απουσίας του, από τη συγκέντρωση που έγινε στο Οροπέδιο Λασιθίου για την στήριξη του ΤΕΦΑΑ. Δεν χρειαζόταν φαίνεται. Το είχαμε σίγουρο. Και ας ήταν προεκλογικοί/ψηφοθηρικοί οι λόγοι ανακοίνωσης ίδρυσης του.
Εν πάση περιπτώσει, προβληματίζομαι. Οχι για το ΤΕΦΑΑ (μόνο), αλλά και για ένα άλλο ζήτημα, πολύ παλαιότερο, κάπου δύο ετών. Αυτό της δημιουργίας Ινστιτούτου Δια Βίου Μάθησης (ΙΔΒΜ) καθώς και Θερινών Σχολείων. Για το θέμα υπάρχει απόφαση της συγκλήτου του Πανεπιστημίου Κρήτης και το μόνο ήταν η εξεύρεση στέγης. Δεν χρειάζεται τίποτα άλλο, δεν κινδυνεύει από αναστολή.
Τι είναι το ΙΔΒΜ; Μας το εξηγεί ο πρύτανης με παραδείγματα, σε παλαιότερη συνέντευξη του στην “Ανατολή”:

Δημιουργείται ένα καινούργιο λειτουργικό σύστημα που πρέπει να εφαρμοστεί στις Τράπεζες. Έρχονται και μας ζητούν να εκπαιδεύσουμε την ομάδα που θα το χειριστεί. Υπάρχει μια καινούργια πρόβλεψη κι ένα σύστημα για τους εκπαιδευτικούς των Σχολείων. Έρχεται το Υπουργείο και μας ζητά να τους εκπαιδεύσουμε. Εμείς αναλαμβάνουμε την εκπαίδευση σε ό,τι καινοτόμο και καινούργιο υπάρχει για όλες τις εργασιακές ομάδες.

Δηλαδή απευθύνεται σε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους, διαφόρων επαγγελματικών τομέων. Αυτό αναλογεί σε πολλαπλάσια του ενός ΤΕΦΑΑ εκπαιδευόμενους, κάτι που μεταφράζεται και σε πολλαπλάσια οφέλη για την τοπική οικονομία. Γιατί αυτό είναι το ζητούμενο. Μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας. Και μάλιστα εκπαιδευόμενους, που μπορεί να πληρώνουν οι εργοδότες τους τα έξοδα, και που έχουν εισόδημα μεγαλύτερο από φοιτητές. Σε ότι αφορά τα Θερινά Σχολεία, μετέχουν εκατοντάδες άτομα.
Και εμείς τι κάναμε; Δύο χρόνια μετά το ΟΚ από το πανεπιστήμιο, το έχουμε παραπέμψει στις καλένδες! Δηλαδή, πάει για ματαίωση γιατί δεν βρήκαμε ή δεν θέλαμε να βρούμε κτήριο για την στέγαση. Και ούτε φαίνεται να νοιάζεται κανείς να βρει λύση.
Αποτέλεσμα; Μια ιστορική ευκαιρία που δόθηκε, χαραμίζεται με καθαρά δική μας ευθύνη.
Να φτιάξουμε λοιπόν επιτροπή για το ΤΕΦΑΑ, να ξεθάψουμε και το τοτέμ του πολέμου, μπας και καταφέρουμε τελικά να λειτουργήσουμε την σχολή. Αλλά μπορεί κάποιος να εξηγήσει την αντιφατική συμπεριφορά, να αφήνουμε μια άλλη (μεγαλύτερη) ευκαιρία να χαθεί από τα χέρια μας; Γιατί συμβαίνει αυτό; Ποιοι λόγοι απέτρεψαν την λειτουργία τους; Γιατί αν θέλαμε, θα βρίσκαμε λύση. Καμιά, μα καμία σκοπιμότητα δεν δικαιολογεί τον χειρισμό.
Θα μπορούσα να υποθέσω πολλά. Ομως μένω στην ουσία. Δεν καταφέραμε να φέρουμε εις πέρας την ευθύνη εξεύρεσης κατάλληλου χώρου. Κάποιοι λένε πως σαμποταρίστηκε. Δεν θα το υιοθετήσω, το θεωρώ πολύ βαρύ, περιμένω όμως να υπάρξουν εξελίξεις. Διαφορετικά θα είναι εγκληματικό να χαθεί η ευκαιρία.
Δεν ξέρω μάλιστα αν φτιάχτηκε και για αυτό επιτροπή. Και αν σε αυτή συμμετείχαν και εκπρόσωποι της μειοψηφίας. Πάντως σε αυτή του ΤΕΦΑΑ απουσιάζουν, ενώ θα έπρεπε πρώτοι να είχαν ανακοινωθεί. Ποιος φταίει; Το αρνήθηκαν;
Λοιπόν, αν θέλουμε να πάει μπροστά η πόλη και ο Δήμος, πρέπει να λειτουργούμε με ενότητα, συστηματικά, μεθοδικά, και να μην αφήνουμε καμία ευκαιρία να χάνεται, ούτε να δείχνουμε επιλεκτικές ευαισθησίες. Περιμένω από τους τοπικούς μας άρχοντες, να συντονίσουν την δράση τους και να δώσουν λύση και στο θέμα του ΙΔΒΜ, καθώς και των Θερινών Σχολείων. Εκτός αν δεν τα θέλουμε. Αν το σύνθημα είναι ΤΕΦΑΑ ή τίποτα, να το δηλώσουμε.

Share

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.