Μπράβο στην υπηρεσία μελετών του Δήμου Αγίου Νικολάου

Share

Με αφορμή το Open Mall, θα ήθελα να κάνω μερικά σχόλια για την διεύθυνση μελετών του Δήμου.
Βάλλεται εδώ και αρκετό καιρό, με πολιτικές σκοπιμότητες και αδικείται. Και αφού κανείς δεν βγαίνει να την υποστηρίξει, θα το κάνω εγώ.
Σε ότι αφορά το Open Mall ήταν ένα πραγματικός άθλος, αφού σε σύντομο χρονικό διάστημα έπρεπε να συνταχθεί ένας φάκελος και να κατατεθεί. 2-3 υπάλληλοι του δήμου κατάφεραν να φέρουν εις πέρας ένα πολύ μεγάλο όγκο δουλειάς, το μεγαλύτερο λόγω και του προϋπολογισμού (1.530.958 ευρώ από το ΕΣΠΑ, εκ των οποίων 1.209.164 χρηματοδότηση στον Δήμο Αγίου Νικολάου και 321.794 ευρώ στο Επιμελητήριο Λασιθίου).
Πίστεψαν σε ένα έργο που πολλοί αμφέβαλαν αν θα τα καταφέρουν να είναι συνεπείς στις προθεσμίες. Υπήρχε και ένα άλλο κομμάτι της πρότασης, που αφορούσε τον εμπορικό σύλλογο και που ο πρόεδρος του ήταν από ανεπαρκής έως αχάριστος, αφού ούτε να ευχαριστήσει τον δήμο και το επιμελητήριο δεν βγήκε. Εν πάση περιπτώσει, θετικό το τέλος της όλης προσπάθειας.
Η διεύθυνση μελετών λοιπόν, με μόλις 3 άτομα καλείται να καλύψει ένα πολύ μεγάλο όγκο αναγκών του δήμου. Να έχει μελέτες έτοιμες για να προωθήσει νέα έργα. Να πρέπει έκτακτα, να προετοιμάσει άλλες. Αλλά και να διαχειρίζεται έργα ακόμα και στον τελευταίο οικισμό του δήμου. Και από πάνω, να ασχολείται με την καθημερινότητα.
Υπάρχουν και μελέτες, που περιμένουν χρηματοδότηση, που περιλαμβάνουν καμιά φορά και μη επιλέξιμες δαπάνες, και που είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις να ζητείται η αφαίρεση τους, και όχι να απορρίπτονται. Κάτι που μόνο υποψίες δημιουργεί για την σκοπιμότητα, όταν αυτό συμβαίνει.
Οι εργατοώρες δεν είναι αρκετές, ενώ υπάρχει πρόβλημα στις προσλήψεις προσωπικού. Αποτέλεσμα, πολλές φορές να εργάζονται απογεύματα, ακόμα και Σαββατοκύριακα, προκειμένου να βοηθήσουν έστω και υπό αυτές τις συνθήκες τον δήμο να εκμεταλλευτεί ευκαιρίες και να παράξει έργο.
Και έρχονται κάποιοι και μηδενίζουν αυτή την προσπάθεια, για πολιτικές και ιδιοτελείς σκοπιμότητες. Ή έρχονται κάποιοι άλλοι και καπελώνουν τα αποτελέσματα προσδοκώντας ίδιον όφελος, από την εργασία και την ευσυνειδησία τρίτων.
Ερχονται κάποιοι, που προκειμένου να έχουν πολιτικό όφελος να επιτίθενται στον δήμο, βγάζοντας ουσιαστικά άχρηστους αυτούς τους λίγους που σηκώνουν ένα τεράστιο βάρος.
Τους επιτίθενται ακόμα και από το Ηράκλειο. Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Λασθίου, ο κ. Καφετζάκης, που γνωρίζει την πραγματικότητα, αλλά μπροστά στους σταυρούς δεν διστάζει να λαϊκίζει, να παραπληροφορεί, να ψεύδεται, να μηδενίζει το έργο συναδέλφων του.
Ερχονται ακόμα και υποψήφιοι σε συνάντηση με εργαζόμενους, με περισσό θράσος να επιτίθενται ουσιαστικά στο προσωπικό γιατί ίσως θα έπρεπε να δουλεύουν 24 ώρες το 24ώρο! Αλλά και πάλι φαίνεται δεν θα ήταν ευχαριστημένοι.
Αφού δεν τους δίνουν συγχαρητήρια, τουλάχιστον ας βγάλουν τον σκασμό. Δεν μπαίνουν όλα στην λογική των κομματικών σκοπιμοτήτων. Και δεν μπορούν λίγοι ανόητοι, στον αντιπολιτευτικό τους οίστρο, να ισοπεδώνουν τα πάντα.
Απορώ που δεν βγαίνουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να διαμαρτυρηθούν. Που ανέχονται τον κάθε ανόητο, που ξύπνησε ένα πρωί και δήλωσε σωτήρας. Που ανακάλυψε σήμερα πως υπάρχουν προβλήματα.
Απορώ πως πνίγουν την αγανάκτηση τους, και παράλληλα συνεχίζουν να κάνουν υπεύθυνα την δουλειά τους. Που αντί να τους εμψυχώσουν, τους κόβουν τα φτερά, τους αρνούνται το ελάχιστο. Την ηθική στήριξη και αναγνώριση του έργου τους. Αυτό που δεν κοστίζει τίποτα, αλλά είναι αναγκαίο, όταν δεν μπορείς να τους προσφέρεις τίποτα άλλο.
Η διεύθυνση μελετών του δήμου Αγίου Νικολάου, υπό τις συνθήκες που λειτουργεί, είναι μια από τις καλύτερες στην Ελλάδα. Και ίσως θα έπρεπε να κάνει έναν απολογισμό στους πολίτες (όχι στους πολιτικούς) για να καταλάβουν πόσο τυχεροί είναι, που τόσοι λίγοι, προσφέρουν τόσα πολλά στον τόπο μας.

Share

admin

Τις πληροφορίες για το πρόσωπο μου, τις έχω γράψει στην επιλογή του Ιστολογίου ("Για μένα")....

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.