“Aderfos Rougeri”, μωρέ ποιος είναι τούτος;
Πρόσφατα μια δημοφιλής ομάδα του Αγίου Νικολάου στο facebook, φαίνεται να άλλαξε χέρια και βρέθηκε σε αυτά του δήμου. Ενα νέο πρόσωπο βρέθηκε επίσης διαχειριστής. “Aderfos Rougeri”, λέει το προφίλ του. “Μωρέ ποιος είναι τούτος;”
Μπαίνω στο προφίλ του, πέρα κοινών φίλων, ουδέν σχετικό. Διαβάζω σχόλια του, αυτά το λίγα που είναι δημόσια… “ksurismenes aderfes”, “klapsomounides”, και κάποιον να του σχολιάζει από κάτω “epanalamvanw….gamiesai…” .
Η περιέργεια μεγαλώνει, μέχρι που έρχεται η κεραμίδα! Είναι σύμβουλος, υπεύθυνος τουρισμού του Δήμου Αγίου Νικολάου!
Λες, δεν μπορεί, κάποιο λάθος θα έγινε. Δυστυχώς, όχι. Είναι!
Μα είναι δυνατόν; Ενας με ψεύτικο προφίλ, με χυδαίο περιεχόμενο, είναι ο εκφραστής της πολιτικής του δήμου στον τουρισμό; Ο διαχειριστής ομάδας, που με το δικό του (ψεύτικο) προφίλ ανεβάζει υλικό του δήμου;
Πάμε λοιπόν να δούμε κάποια πράγματα. Κανένας φορέας, επιχείρηση, κλπ, δεν φτιάχνει, δεν χρησιμοποιεί ομάδα για την προβολή. Χρησιμοποιεί σελίδα. Και αυτό, για δύο λόγους.
Πρώτον, δεν είναι θέμα διαλόγου η προβολή, ενώ κατά δεύτερον, οι δημοσιεύσεις γίνονται με την επωνυμία της σελίδας (πχ, Δήμος Αγίου Νικολάου) και όχι με το προσωπικό ή το ψεύτικο εκάστου, με τα όποια αρνητικά μπορεί να υπάρξουν (καλή ώρα) και που άλλωστε, κανείς γνωρίζει αν αύριο δεν το κλειδώσει και όλο το υλικό εξαφανιστεί. Σε καμία περίπτωση λοιπόν, δεν ανεβαίνει υλικό με τη χρήση προσωπικού προφίλ. Ενώ, επιχειρήσεις ή φορείς, δεν έχουν δικαίωμα να έχουν προφίλ, και μπορεί να διαγραφεί οποτεδήποτε.
Βεβαίως μπορεί να υπάρξει και ομάδα, αλλά αυτό πχ μπορεί να απευθύνεται σε πολίτες, για να σχολιάζουν, να ανεβάζουν υλικό και ειδήσεις, να αναφέρουν προβλήματα, να κάνουν ερωτήσεις, κλπ. Και ο σχολιασμός ήταν επιτρεπτός, μέχρι που την ανέλαβε ο Δήμος και κλείδωσε αυτή τη δυνατότητα. Μα έτσι, την κάνεις σαν σελίδα, χωρίς τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η σελίδα. Και σελίδα ο Δήμος, έχει ήδη.
Είναι ουσιαστικό να γνωρίζεις πως χρησιμοποιείς τα κοινωνικά δίκτυα και γενικότερα το διαδίκτυο, προκειμένου να έχεις το προσδοκώμενο αποτέλεσμα. Αρα πρέπει και να ξέρεις τον στόχο. Αλλα ούτε αυτόν όπως φαίνεται.
Υπάρχει μια ολόκληρη λογική και μια επιστήμη πίσω από το πως καθιστάς τα κοινωνικά δίκτυα εργαλείο στην δουλειά σου. Και γι’ αυτούς που δεν διαθέτουν εμπειρία, υπάρχουν εξειδικευμένα σεμινάρια και μάλιστα κάποια πρέπει να τα ακριβοπληρώσεις για να αποκτήσεις την αναγκαία γνώση.
Η όλη διαχείριση του θέματος από τον σύμβουλο, δείχνει ασχετοσύνη πρώτα απ’ όλα, αφού δεν ξέρει την τύφλα του πως λειτουργούν τα κοινωνικά δίκτυα και εν προκειμένω το μεγαλύτερο από αυτά, το facebook. Και εκτός των άλλων, υποθέτω πάλι, δεν έχει κάποια έγκριση από την επιτροπή τουρισμού (που ίσως η κουβέντα και οι γνώσεις κάποιου τρίτου προλάβαιναν την γκάφα), δηλαδή του τομέα στον οποίο είναι σύμβουλος.
Δεν έχει παράξει ουσιαστικά καθόλου έργο, πηγαίνει στον δήμο ότι ώρα ξυπνήσει το μεσημέρι, κλείνεται σε κάποιο γραφείο με έναν άλλον φίλο του, και μάλλον παίζουν τις κουμπάρες. Γιατί έργο, ο σύμβουλος, δεν έχει να παρουσιάσει. Αλλά όπως φαίνεται, ούτε βιογραφικό, αφού κανείς δεν ξέρει τι σπουδές έχει κάνει, τι σχετική εμπειρία έχει στο αντικείμενο του τουρισμού, σε θέματα προβολής και κοινωνικά δίκτυα και γενικότερα το διαδίκτυο.
Μήπως όμως έκανε το ελάχιστο; Την δημιουργία ιστοσελίδας προβολής του τόπου μας; Ούτε κατά διάνοια. Τι κάνει με τον πληροφορικάριο αυτές τις λίγες έστω ώρες που πατά (αν πατά) στον Δήμο, ουδείς γνωρίζει.
Ανύπαρκτο έργο και πεταμένα λεφτά. Μα είναι δυνατόν, αυτός να είναι ο υπεύθυνος τουρισμού; Αν αυτός ήταν που ξεχώρισε, καλύτερα να μην υπήρχε και να έμεναν τα λεφτά στον Δήμο. Βέβαιο είναι, πως κάπου αλλού θα έπιαναν περισσότερο τόπο.
Δυστυχώς, στον πλέον ευαίσθητο τομέα, αυτόν του τουρισμού, είναι κάποιος εντελώς ανεπαρκής και άσχετος. Που όσο καιρό είναι εκεί, το έργο του είναι μηδενικό. Και μπορεί να τεκμηριωθεί αυτό περισσότερο, αλλά δεν είναι της παρούσης.
Καλή η ανοχή, αλλά απ’ ότι γνωρίζω, για αυτή έχουν δημιουργηθεί ειδικοί οίκοι. Το παιδί, πρέπει να πάει σπίτι του. Ούτε τις γνώσεις έχει, ούτε τη σοβαρότητα, ούτε την θέληση να παράξει έργο. Και είμαστε διπλά χαμένοι. Και γιατί τον πληρώνουμε και γιατί ο τουρισμός έχει ανάγκη από κάποιον ικανό να αναλάβει αυτό το πόστο. Τώρα, αν πρέπει ντε και καλά να ασχολείται με κάτι, ας τον κάνουν, όπως παλιά στον στρατό, σιτιστή ωδικών πτηνών…
Πρόσφατα σχόλια