Ξυπνήστε!

Share

Αγιος Νικόλαος, στόχος - agn_stoxosΑυτά που αποκρύπτει το δελτίο τύπου της Π.Ε.Λασιθίου με θέμα “Ενημερωτική Συνάντηση για την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων του ΚΤΕΟ Καβουσίου” είναι η σκοπιμότητα και η μεθόδευση που κρύβεται πίσω από την όλη ιστορία.
Δεν είναι ότι υπάρχει ένα κτήριο που θέλουμε να το αξιοποιήσουμε. Και εδώ το κτήριο διαθέτει αρκετά γραφεία. Ποιος ο λόγος μεταφοράς της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας στο Καβούσι; Τι θα υπάρχει εκεί που δεν υπάρχει εδώ στην έδρα του νομού;
Τίποτα, πέραν σκοπιμοτήτων. Πίσω από την ιστορία κρύβεται η συνεχής εμμονή κάποιων να μεταφέρουν την έδρα της ΠΕ Λασιθίου αλλά και των υπολοίπων υπηρεσιών, στο δήθεν “γεωγραφικό κέντρο” του νομού.
Το “Ολοκληρωμένο Κέντρο Πολιτικής Προστασίας”, δεν είναι μόνο μια υπηρεσία και προσωπικό που πρέπει να μεταφερθεί σε μια άλλη περιοχή. Είναι η λογική που θα ακολουθήσει και που ήδη εκφράστηκε, ότι πρέπει να πλαισιωθεί και από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες. Δηλαδή, αστυνομία, λιμενικό, πυροσβεστική, ΕΚΑΒ και πάει λέγοντας. Αλλωστε, πολιτική προστασία χωρίς ή κοντά στις συναρμόδιες υπηρεσίες, πως θα υπάρξει; Αρα κάνουμε το πρώτο βήμα και μετά θα ακολουθήσουν και τα άλλα.
Και από τη στιγμή που το “μοντέλο” θα είναι επιτυχημένο, ανάλογο να γίνει με το σύνολο των υπηρεσιών, όπως ΙΚΑ, Εφορία, Νομαρχιακό νοσοκομείο, κλπ. Μάλιστα, ενώ η σύσκεψη έγινε την περασμένη βδομάδα, παραδόξως μόλις τώρα βγήκε το δελτίο τύπου. Τι εξυπηρετούσε η καθυστέρηση; Είναι ένα ακόμα ερώτημα προς απάντηση.

Σε όλη αυτή την ιστορία μάλιστα, φαίνεται πως η μεθόδευση συντονίζεται από εξωθεσμικό πρόσωπο της αντιπεριφέρειας, με πολλά ανοιχτά μέτωπα, δίνοντας την εντύπωση πως η Αντιπεριφερειάρχης είναι μαριονέτα που απλώς υλοποιεί αντί να χαράζει πολιτική.
Δυστυχώς, το παιχνίδι που παίζεται εις βάρος της έδρας του νομού είναι πολύ σοβαρό, και δυστυχώς δεν υπάρχει η ανάλογη αντίδραση από τους φορείς του Μεραμπέλλου. Κάποιοι επιχειρούν ουσιαστικά την σταδιακή μεταφορά της έδρας του νομού. Αυτό πρέπει να σταματήσει μια και δια παντός. Σητεία και Ιεράπετρα έχουν συνασπιστεί και μεθοδεύουν κινήσεις επωφελείς για τις δύο περιοχές.

Τι κάνουν οι εκπρόσωποι του Μεραμπέλλου στην Περιφέρεια; Τι κάνει ο δήμος; Οι τοπικοί φορείς; Δεν καταλαβαίνουν ότι δεν είναι μόνο θέμα αμφισβήτησης της έδρας του νομού, αλλά έχει και σοβαρό οικονομικό αντίκτυπο από την μεταφορά υπηρεσιών-υπαλλήλων σε μια άλλη περιοχή; Αντέχει η ήδη πολύ προβληματική οικονομία της πόλης τις συνέπειες;
Είναι δυνατόν να μπαίνουν τέτοια θέματα στις συνεδριάσεις και να μην καλούνται έστω εκπρόσωποι του δήμου Αγίου Νικολάου ώστε να λάβουν θέση; Είναι δυνατόν να θέλουν να μεταφέρουν-συμπαρασύρουν έδρες υπηρεσιών και να μην αντιδρούμε; Να μην διαμαρτυρόμαστε; Να σιωπούμε; Είναι εγκληματικό αν τα σχέδια κάποιων περάσουν χωρίς δική μας σθεναρή αντίδραση.
Δυστυχώς ζούμε σε έναν δήμο, που συνεχώς παραπαίει. Που δείχνει ότι αδυνατεί ή αδιαφορεί να διεκδικήσει και να διασφαλίσει. Ενός δήμου που δεν μπορεί να κάνει το άλμα. Να γίνει περισσότερο ανταγωνιστικός, να δώσει ώθηση στην οικονομία του, να αναπτυχθεί. Σαν αποτέλεσμα, πέραν της οικονομικής ανέχειας, θα υπάρξει και συρρίκνωση του πληθυσμού.
Και εμείς ως πολίτες δεν μπορούμε να αδιαφορούμε. Βλέπουμε, κριτικάρουμε, δυσανασχετούμε, αλλά μέχρι εκεί. Δεν κάνουμε αυτά που πρέπει για να αλλάξουμε την μοίρα του τόπου μας. Κι όταν κάποια στιγμή θα αρχίσει ο γρήγορος κατήφορος, θα είναι αδύνατο να σταματήσουμε, πόσο μάλλον να αντιστρέψουμε την πορεία.
Η κατάσταση θυμίζει την υπόθεση τουρισμός. Από την πρωτοπορία βρεθήκαμε ουραγοί. Δεν προσαρμοστήκαμε, δεν εξελιχθήκαμε. Σήμερα γκρινιάζουμε, την ίδια στιγμή που σε άλλες περιοχές αυξάνουν ακόμα περισσότερο τον τουρισμό τους. Δουλεύουν όμως με πίστη στον στόχο τους, πάθος, μεθοδικότητα και επιμονή. Εδώ φαίνεται έχουμε παραδοθεί έρμαια των κυμάτων. Οπου μας βγάλουν. Αν μας βγάλουν και δεν μας βουλιάξουν…

Share

admin

Τις πληροφορίες για το πρόσωπο μου, τις έχω γράψει στην επιλογή του Ιστολογίου ("Για μένα")....

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.