Αριστερά, οικογενειακά, και με τις πλάτες της δεξιάς | blog.mirabelo.gr

Αριστερά, οικογενειακά, και με τις πλάτες της δεξιάς

Σε υπόθεση τύπου «Παναρίτη» εξελίσσεται η επαναφορά ή όχι της Λίας Μοσχοβιτάκη στη διοίκηση του νοσοκομείου Νεαπόλεως. Μοσχοβιτάκη Λία - mosxovitaki_lia_anatolhΔεν έχω μάθει να μασώ τα λόγια μου ούτε να χαϊδεύω αυτιά. Μου αρέσει η αναζήτηση της αλήθειας και η ευθύτητα στον λόγο και την κριτική.
Ξαφνικά υπάρχει ένα «κύμα» πίεσης για την επιστροφή στην θέση που κατείχε. Εχουν συνείδηση αυτοί που στήνουν την υπόθεση; Ξέρουν τι πάνε να κάνουν;
Προσωπικά με το νοσοκομείο Νεαπόλεως, είχα μια στενότερη επαφή από τότε που Διοικητής ήταν ο αείμνηστος Μιχάλης Βοζικάκης. Καλός φίλος, ικανός, έντιμος, αποτελεσματικός. Με όραμα και πάθος να στηρίξει τα συμφέροντα του ιδρύματος.
Δύο θέματα ήταν ύψιστης προτεραιότητας του. Το ένα ήταν το ξεκαθάρισμα της περιουσίας του ιδρύματος και το άλλο η προώθηση της ιδέας για δημιουργία κέντρου αποθεραπείας.
Στο πρώτο, έφτασε να δέχεται ακόμα και απειλές με όπλο(!) όταν επισκέφτηκε ένα από τα ακίνητα του ιδρύματος στην ηπειρωτική Ελλάδα. Δεν έκανε πίσω σε τίποτα, έδωσε εντολή μεταξύ άλλων και σε δικηγόρο Αθηνών να ασχοληθεί και να ξεκαθαρίσει το θέμα. Το αποτέλεσμα ήταν το πλέον ολοκληρωμένο που υπήρξε ποτέ.
Σε ότι αφορά το κέντρο αποθεραπείας, συντονισμένες και έντονες ήταν οι πιέσεις του προκειμένου να εξασφαλίσει το ΟΚ για την δημιουργία του.
Θεωρώ, χωρίς να παραβλέπω την συμβολή και άλλων διοικητών-προέδρων που πέρασαν από την θέση αυτ, πως η πλέον καθοριστική για το μέλλον του ιδρύματος θητεία, ήταν αυτή του κ. Βοζικάκη.

Και ερχόμαστε στην κα Λία Μοσχοβιτάκη. Ενώ για το θέμα του κέντρου είχε αποφασιστεί η ανάθεση μελέτης επί εποχής κ. Μαυρικάκη με ποσόν 400.000 ευρώ στον ΟΑΝΑΚ, διαπιστώθηκε ότι έχει υπάρξει ήδη σύμβαση (!) με την Περιφέρεια Κρήτης με ποσόν 1.000.000 (δηλαδή 600.000 παραπάνω). Η κα Μοσχοβιτάκη υπέγραψε σύμβαση με την Περιφέρεια Κρήτης (2012), εν αγνοία του ΔΣ και του κ. Μαυρικάκη (ο οποίος την χαρακτήρισε άκυρη), με αποτέλεσμα να υπάρξει ένταση. Εντονη ήταν επίσης η ανησυχία που υπήρχε από την καθυστέρηση στις απαιτούμενες ενέργειες, με κίνδυνο να χαθεί η δυνατότητα ένταξης στο ΕΣΠΑ (ένταξη η οποία δεν έγινε, ενώ τα περιθώρια μέχρι τον Σεπτέμβριο που είναι η τελευταία ευκαιρία, έχουν στενέψει υπερβολικά).
Προεκλογικά δε (2015), με παρέμβαση κ. Πλακιωτάκη, σε σχετική απόφαση αναφέρεται ποσόν 2.600.000, δηλαδή 2,2 εκατομμύρια από την αρχική των 400.000 ευρώ! Τα συμπεράσματα δικά σας.
Επανερχόμαστε στον κ. Βοζικάκη. Προκειμένου να μειώσει το κόστος της μελέτης είχε επισκεφτεί και ζητήσει την μελέτη άλλου, ανάλογου ιδρύματος, ενώ είχε την πρόθεση να την χρηματοδοτήσει κιόλας με πόρους του ιδρύματος, αφού άλλωστε είχε αρχίσει το ταμείο να έχει σημαντικά έσοδα από την διαχείριση της περιουσίας του. Σε κάποια φάση μάλιστα της εξέλιξης, υπήρξε και πίεση για ανάθεση της μελέτης σε συγκεκριμένο πρόσωπο (…) η οποία δεν είχε αποτέλεσμα.
Ομως η μπάλα με τα νούμερα είχε χαθεί και αλλού. Μια αναζήτηση στην Διαύγεια είναι εξαιρετική πηγή. Υπάρχει πχ απόφαση ανάθεσης σε δικηγόρο ύψους περίπου 8.000 ευρώ, προκειμένου να διαπραγματευτεί (ουσιαστικά) μείωση ενοικίου ενός ακινήτου στο Ηράκλειο.

Υπάρχει δε ανάθεση σε κτηματομεσίτη να εκτιμήσει το ίδιο ακίνητο, με κόστος άνω των 1.500 ευρώ. Οταν και η ίδια ως μηχανικός, αλλά και με μια απλή έρευνα, θα είχε αποφύγει και αυτό το έξοδο. Δηλαδή πλήρωσαν και άνω των 9.500 ευρώ για να μειώσουν το ενοίκιο που εισπράττουν!
Συγκριτικά, ο κ. Βοζικάκης που είχε παλαιότερα διαπραγματευτεί το ενοίκιο όχι μόνο είχε αυξήσει τα έσοδα, αλλά είχε διαχειριστεί ο ίδιος υποθέσεις προσαρμογής μισθωμάτων ακόμα και πολλαπλασιάζοντας τα.
Επίσης η κα Μοσχοβιτάκη, ανέθεσε την προετοιμασία φακέλου για το έργο, με ποσό άνω την 36.000 ευρώ, τον οποίο μάλιστα ο ανάδοχος έπρεπε να παραδώσει πρακτικά σε λιγότερες από 10 εργάσιμες ημέρες (!). Δηλαδή στην καλύτερη περίπτωση, χρέωνε 3.600 την ημέρα.
Δεν θα σχολιάσω κάποια άλλα, που σίγουρα αν ψάξει κανείς περισσότερο θα βρει. Οσο καλόπιστα και αν θέλει κανείς να κρίνει κάποιες ενέργειες και αποφάσεις, δεν γίνεται να μην υπάρξουν τουλάχιστον απορίες.

Ομως η κα Μοσχοβιτάκη, κατάφερε να έρθει σε ρήξη ακόμα και με το ΔΣ του συλλόγου φίλων παιδιών που παραχώρησε το ακίνητο για την δημιουργία του κέντρου αποθεραπείας, θέτοντας σε κίνδυνο την υλοποίηση της δημιουργίας του. Οσο για τον αγώνα υπέρ του νοσοκομείου, αν άλλοι φορείς δεν είχαν αντιδράσει και πρωτοστατήσει, τίποτα δεν θα είχε γίνει.
Ποιο λοιπόν έργο παρείχε; Πως συνέβαλε η ίδια στην ουσιαστική προώθηση των συμφερόντων του ιδρύματος; Πως εξασφάλισε την ακίνητη περιουσία; Στράφηκε εναντίον όσων έβλαπταν τόσα χρόνια την περιουσία; Εισέπραξε από αυτούς που την νέμονταν για χρόνια χωρίς αντίτιμο;
Ευνοούμενη του προηγούμενου συστήματος εξουσίας, με την αλλαγή κυβέρνησης πάτησε στην άλλη βάρκα, με τις πλάτες του γαμπρού της κ. Ηγουμενίδη, νέου διοικητή της ΥΠΕ Κρήτης, ο οποίος προσπαθεί μετ’ επιτάσεως και κάθε τρόπο να την αποκαταστήσει σε άλλη θέση αρμοδιότητας του.
Μετά την παραίτηση, της πρότεινε να αναλάβει σύμβουλος της για θέματα νοσοκομείων σε επίπεδο Κρήτης. Τελικά η κ. Μοσχοβιτάκη δεν την αποδέχθηκε. Τώρα προσπαθεί να την τοποθετήσει ξανά στην προηγούμενη θέση της. Σε αυτό υπάρχουν πρόθυμοι που για δικούς τους λόγους, στηρίζουν την επιστροφή της. Μεταξύ αυτών και ο κ. Πλακιωτάκης, βουλευτής της ΝΔ, χωρίς να έχει καν ασχοληθεί με την πορεία, την αποτελεσματικότητα και την διαφάνεια της δικής της περιόδου. Εκτός και αν θεωρεί θετικά όσα αποσπασματικά παραπάνω αναφέρθηκαν, αλλά και να ταυτίζεται με τον εκλεκτό του ΣΥΡΙΖΑ διοικητή ΥΠΕ Κρήτης κ. Ηγουμενίδη, συμφωνώντας με την λογική οικογενειοκρατίας, που σε άλλες θέσεις και σε άλλο επίπεδο το κόμμα του και ο ίδιος στηλιτεύουν, αδιαφορώντας παράλληλα για γεγονότα που θα έπρεπε να επηρεάσουν την κρίση του.
Στο διάστημα που έχει μεσολαβήσει, έχουν ακουστεί διάφορα ονόματα για την θέση Διοικητή Νεαπόλεως. Κάποια από αυτά είναι πολύ αξιόλογα, κάποια άλλα καλό θα ήταν ούτε καν να κυκλοφορούν.

Απορίας άξιον είναι τι κάνει ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ, γιατί δεν αντιδρά, κι αν αντιδρά γιατί αυτό δεν παίρνει διαστάσεις. Γιατί αποδέχεται σιωπηλά τις επιλογές Ηγουμενίδη. Βέβαιο πάντως είναι πως η υπόθεση Μοσχοβιτάκη, έχει κοινά σημεία με την υπόθεση Παναρίτη. Κάποιοι μέσα από το τωρινό σύστημα παρέχουν προστασία σε ένα πρόσωπο ενεργούμενο του προηγούμενου, που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να πει κανείς ότι είχε μια επιτυχημένη πορεία, που να αξίζει να γίνει η υπέρβαση. Μόνο προσόν η οικογενειακή σχέση με τον νέο διοικητή της ΥΠΕ κ. Ηγουμενίδη. Ολοι οι άλλοι που δεν έχουν δόντι, ας περιμένουν.
Το νέο σλόγκαν πρέπει να είναι, αριστερά, οικογενειακά, και με τις πλάτες της δεξιάς.


Share


Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.