1η ΓΙΟΡΤΗ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗΣ ΙΔΕΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΡΩΝ

Share

1hGortiSporonΣας προσκαλούμε στην “1Η ΓΙΟΡΤΗ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗΣ ΙΔΕΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΡΩΝ” που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 17 Μαίου και ώρα 11:00 στο χώρο του ΤΕΙ Αγιου Νικολάου. Μέσα από αυτή την ημερίδα προσπαθούμε για άλλη μία φορά να ισχυροποιήσουμε την ταυτότητά μας ως Κρητικοί και ως Έλληνες και να δηλώσουμε, ως ελάχιστο φόρο τιμής προς τους προγόνους μας, “αποδοχή κληρονομιάς” των παραδοσιακών σπόρων της περιοχής μας.

Θα ήταν χαρά για την ομάδα “ΚΙΒΩΤΟΣ ΣΠΟΡΩΝ” και για την Πολιτιστική Ένωση Δήμου Αγίου Νικολάου να υποστηρίξετε με την παρουσία σας τις εργασίες της ημερίδας. Οι ομιλίες και οι λοιπές λεπτομέρειες φαίνονται στην αφίσα που σας στέλνουμε συννημένα.

Σχετικό ενημερωτικό σημείωμα:

Η Πολιτιστική Ένωση Δήμου Αγίου Νικολάου δραστηριοποιείται επισήμως στο Δήμο μας από 12/12/12 και αποτελεί το συντονιστικό όργανο των πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής μας αλλά και άλλων συλλόγων που ασχολούνται με τον πολιτισμό, την τέχνη, την παράδοση και την προστασία της φύσης.

Από το φθινόπωρο του 2014 το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Αγίου Νικολάου μας παραχώρησε τη χρήση εντός εκτάσεως αγρού του Δημοτικού ακινήτου Λακωνίων για χρονικό διάστημα δέκα ετών.

Τη διαχείριση του χώρου έχει το Δ.Σ. της Πολιτιστικής Ένωσης του Δήμου μέσω της ομάδας μας “Κιβωτός Σπόρων” και η δραστηριότητα που αναπτύσσεται είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα για την Ένωση.

Τα άτομα που θα απασχοληθούν θα είναι κυρίως, εκτός από τους εθελοντές μέλη μας, άτομα από ευπαθείς ομάδες όπως αναξιοπαθούντες συνδημότες μας, άτομα για κοινωνική επανένταξη όπως ψυχιατρικοί ασθενείς και άλλοι εθελοντές.

Η εκμετάλλευση του αγροτεμαχίου έχει σαν σκοπό α) την παραγωγή προϊόντων για την υποστήριξη ευπαθών ομάδων, β) τη δημιουργία τράπεζας σπόρων από παραδοσιακές ποικιλίες του Μεραμπέλλου, γ) την ενημέρωση και εκπαίδευση μαθητών και άλλων ενδιαφερόμενων στις τοπικές καλλιέργειες και δ) την υποστήριξη του θεσμού του κοινωνικού παντοπωλείου.

Οι δράσεις που θα γίνουν εκεί θα είναι: α) καλλιέργεια αρωματικών φυτών που ευδοκιμούν στην περιοχή του Μεραμπέλλου, β) καλλιέργεια οπωροκηπευτικών παραδοσιακών καλλιεργειών, γ) καλλιέργεια δημητριακών παραδοσιακών καλλιεργειών, δ) δενδροφύτευση παραδοσιακών καλλιεργειών και ε) περιποίηση της άγριας χλωρίδας όπου αυτό είναι αναγκαίο.

Να σημειωθεί εδώ ότι οι χρήσεις της προς παραχώρηση έκτασης και η χωροθέτηση αυτής έγινε σε συνεργασία με το μελετητή του ΤΕΙ Κρήτης κ Εμμ. Σησαμάκη, ο οποίος υπογράφει ως βασικός μελετητής τη μελέτη χώρου δασικής αναψυχής που έχει ενταχθεί στο τοπικό πρόγραμμα Leader. Σημειώνουμε εδώ ότι έχει επίσης ενημερωθεί το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων, το οποίο προσφέρει την τεχνογνωσία και την αρωγή του, και η Μητρόπολη Πέτρας η οποία θα συνδράμει με τη γνωστοποίηση της προσπάθειας στο ποίμνιό της.

Η έκταση συμπεριλαμβάνει και λαχανόκηπο απασχόλησης ΑΜΕΑ/ψυχικά πασχόντων.

 

Με εκτίμηση,
Ο Πρόεδρος

Άρης Γ. Πάγκαλος

Share

admin

Τις πληροφορίες για το πρόσωπο μου, τις έχω γράψει στην επιλογή του Ιστολογίου ("Για μένα")....

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.