Οικολόγοι του καναπέ

Share

Πέρασε και αυτό το καλοκαίρι, ήρθε ο χειμώνας, μα τίποτα δεν έγινε στον τομέα της προστασίας των δασών μας. Ούτε εθελοντές βρέθηκαν να πλαισιώσουν ομάδες δασοπροστασίας (ευτυχώς φέτος τη γλυτώσαμε φτηνά), ούτε δράσεις για αναδάσωση και άλλες ανάλογες ενέργειες έχουν προγραμματιστεί.

Μέσα από ποιον συγκεκριμένο σχεδιασμό και προγραμματισμό, επιδιώχθηκε η συγκρότηση εθελοντικών ομάδων δασοπροστασίας; Από κανέναν. Ποιες δράσεις έχει προγραμματίσει η επιτροπή περιβάλλοντος του Δήμου; Καμία.

Βολεμένοι, με ευχολόγια, τσιτάτα και συνθήματα, δεν αλλάζει τίποτα. Χρειάζεται θέληση, συμμετοχή, δράση. Οικολόγοι του καναπέ είμαστε. Φορείς και πολίτες που αρεσκόμαστε σε μεγαλοστομίες, αλλά υστερούμε σε έργα.

Η “περιβαλλοντική μας συνείδηση” εξαντλείται στο ν’ αναθεματίζουμε αυτούς που καταστρέφουν το περιβάλλον, λες και αυτό μας εξιλεώνει από την υποχρέωση μας να συμβάλουμε ενεργά στην προστασία και αναβάθμιση του.

Ακόμα και για τον “χώρο μας” αδιαφορούμε. Για την πόλη και τα χωριά μας, όπου κινούμαστε και ζούμε. Πετάμε τα σκουπίδια όπου βρούμε, δεν διαχωρίζουμε τα σκουπίδια μας όσο θα έπρεπε, δεν νοιαζόμαστε ουσιαστικά. Νομίζω πως έχουμε χάσει το δρόμο μας, μόνο που οχυρωνόμαστε πίσω από μια δήθεν ευαισθησία για να έχουμε καθαρή τη συνείδηση μας. Χρειάζεται να γίνουν περισσότερα. Μόνο που χρειάζεται όρεξη και πίστη στον στόχο.

Αρκεί να το θελήσουμε, προλαβαίνουμε και αναδασώσεις να οργανώσουμε, αλλά και  ομάδες εθελοντών να συγκροτήσουμε που θα υπάρχει ο χρόνος να εκπαιδευτούν ώστε να είναι έτοιμοι το ερχόμενο καλοκαίρι. Τώρα, και όχι όταν θα είναι αργά…

Share

admin

Τις πληροφορίες για το πρόσωπο μου, τις έχω γράψει στην επιλογή του Ιστολογίου ("Για μένα")....

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

2 Σχόλια

 1. Ο/Η Μανόλης Ρ λέει:

  Μιχάλη σε παρακολουθώ αρκετά και σε πολλά πράγματα είσαι σωστός, όμως είναι μερικές φορές που κάνεις λάθος όπως σε αυτή σου την ανακοίνωση για τις εθελοντικές ομάδες.

  Φέτος στην περιοχή μας έγιναν πάρα πολλά πράγματα στον τομέα της εθελοντικής δράσης και θα έπρεπε να το γνωρίζεις αφού οι σχετικές ανακοινώσεις δράσεων καθώς και ευχαριστίες δημοσιεύονται στον τοπικό τύπο (Ανατολή).

  Και πιο συγκεκριμένα φέτος στον τομέα της δασοπροστασίας υπήρχαν τρείς (3) ενεργές εθελοντικές ομάδες. Η Λέσχη 4Χ4 Η Ομάδα Διάσωσης και Ομάδα Εθελοντών Κρούστα.

  Η Λέσχη 4Χ4 έκανε περιπολίες στα δάση της περιοχής μας επιλεγμένες μέρες του καλοκαιριού με τα οχήματα που διαθέτουν.

  Η Ομάδα Διάσωσης περιπολούσε τις πιο επικίνδυνες μέρες του καλοκαιριού (μέρες με πολύ αέρα) κυρίως στην περιοχή του Βαθιού – Καλού Χωριού – Πρίνας και συμμετείχε και σε κατασβέσης πυρκαγιών (Βαθύ – Δάσος Κρούστα – Αμυγδάλους – Ιεράπετρα).

  Η Ομάδα Εθελοντών Κρούστα συμμετείχε φέτος για πρώτη φορά σε πρόγραμμα δασοπροστασίας με ενεργό συμμετοχή 80 ατόμων με καθημερινές περιπολίες στο δάσος του Κρούστα όλη την περίοδο του καλοκαιριού μέχρι μέσα Οκτωβρίου. Μάλιστα ήταν αυτή που εντώπισε την φωτιά στο δάσος του Κρούστα η οποία έκαψε μόνο 4 στρέμματα χάρη στην έγκαιρη ειδοποίηση της πυροσβεστικής. Παράλληλα συμμετείχε έστω και με την μικρή της εμπειρία στην κατάσβεση των πυρκαγιών στο δάσος του Κρούστα και στο Βαθύ.

  Ναί φέτος την γλυτώσαμε φτηνά χάρη την έγκαιρη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής αλλά και χάρη των εθελοντικών ομάδων με τις συνεχείς περιπολίες, την έγκαιρη ενημέρωση αλλά την πολύτιμη βοήθεια τους στην κατάσβεση.

  Για επιβεβαίωση όλων των παραπάνω οποισδήποτε μπορεί να απευθυνθεί και επίσημς στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Αγίου Νικολάου.

  Ελπίζουμε του χρόνου να υπάρξουν ακόμα περισσότερα ενεργά άτομα αλλά και δημοσιογράφοι που θα αναδείξουν το έργο αυτό των ομάδων καλύτερα.

 2. Ο/Η Michalis Vasilakis λέει:

  Ευχαριστώ για το σχόλιο και τις επισημάνσεις σου.

  Για την ομάδα διάσωσης το γνωρίζω, αλλά δεν αναφερόμουν σε υπάρχουσες ομάδες εθελοντών που χρόνια τώρα δραστηριοποιούνται και βοηθούν σε κάθε έκτακτη ανάγκη και μάλιστα με ιδιαίτερο ζήλο.

  Αναφερόμουν σε ομάδες συγκροτημένες και εκπαιδευμένες για δασοπροστασία και την δασοπυρόσβεση.

  Για την ομάδα εθελοντών του Κρούστα δεν είχα ακούσει ούτε και διαβάσει τίποτα και πραγματικά με παραξενεύει επειδή και ο αριθμός των συμμετεχόντων ήταν μεγάλος. Προς αποφυγή παρεξήγησης, δεν εννοώ ότι αμφισβητώ, αλλά ότι δεν υπέπεσε στην αντίληψη μου.

  Οπως λες, μακάρι να είχαν αναδειχθεί καλύτερα τέτοιες πρωτοβουλίες ώστε να βρουν και μιμητές και σε άλλα διαμερίσματα.

  Παράλληλα θα πρέπει να υπάρξει εκπαίδευση, αλλά και παροχή αναγκαίας υλικοτεχνικής υποδομής, ώστε να μπορούν ν’ ανταποκριθούν καλύτερα στο έργο τους.

  Ισως, για την καλύτερη προβολή να έπρεπε να οργανωθεί μια εκδήλωση απολογισμού αλλά και προγραμματισμού δράσης από εδώ και μετά, ώστε μέσα από αυτή την διαδικασία και να προβληθεί, αλλά και να βοηθήσει στην δημιουργία και άλλων ανάλογων ομάδων.

  Καλό θα ήταν επίσης να υπάρξει κάποια πρωτοβουλία για αναδάσωση, έστω και σε άλλη περιοχή ώστε να δοθεί και αυτή η αναγκαία διάσταση. Μια βόλτα σε καμένες περιοχές αρκεί για να δει κανείς ότι η μόνη “αναδάσωση” είναι με ελαιόδεντρα…

  Είμαι στη διάθεση σας για την προβολή του έργου και των δραστηριοτήτων σας. Αν μάλιστα έχετε κάποιο απολογισμό με χαρά να τον δημοσιοποιήσω.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.