Επιβεβαιώθηκε η καταγγελία για τοξικά στη μαρίνα

Share

Πάνω από έναν χρόνο μετά την δημοσιοποίηση και αρκετούς μήνες από την αρχική αναφορά, τελικά τα αποτελέσματα ανάλυσης των τελευταίων δειγμάτων (Μαΐου 2014) επιβεβαιώνουν το περιεχόμενο της καταγγελίας. Δειγματοληψίας που έγινε μετά την έντονη αντίδραση στον εμπαιγμό της πρώτης αυτοψίας και δειγματοληψίας και την ενημέρωση της δικαιοσύνης.Τοξικά - toxic
Σε σημεία του χερσαίου και του θαλάσσιου τμήματος της μαρίνας υπάρχουν μεγάλες συγκεντρώσεις επικίνδυνων ουσιών, σύμφωνα με την αξιολόγηση του ΕΛΚΕΘΕ, στο οποίο η Περιφέρεια Κρήτης απευθύνθηκε.
Προτείνεται δε η λήψη πρόσθετων μέτρων από αυτά που ήδη έχουν προταθεί, για την προστασία του περιβάλλοντος, τη υγείας των εργαζομένων, αλλά και των χρηστών της μαρίνας. Βεβαίως, η επιβάρυνση αφορά και τους περιοίκους, αφού σε μικρή απόσταση υπάρχουν κατοικίες, αλλά είναι ένα θέμα που θα αναλυθεί σε άλλο χρόνο.
Επίσης έγινε διαβίβαση του φακέλου της υπόθεσης στην Περιφερειακή Επιτροπή Αντιμετώπισης Περιβαλλοντικών Ζημιών (ΠΕΑΖ), ενώ υπάρχει πρόθεση εισήγησης για επιβολή προστίμου στον φορέα διαχείρισης (ΔΑΕΑΝ).
Γίνεται βέβαια μια προσπάθεια υποβάθμισης της έκτασης του προβλήματος που όμως θα ξεκαθαρίσει και αυτό.
Είναι φανερό ότι η όποια αναφορά έγινε, δεν στόχευε να πλήξει την ΔΑΕΑΝ. Στόχος ήταν και είναι η σύννομη λειτουργία.  Στόχος ήταν η προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας. Και δεν χωρά καμία κουβέντα και δικαιολογία περί του αντιθέτου. Τονίζεται, γιατί κάποιοι θεωρούν πως τα όποια συμφέροντα υπάρχουν είναι υπέρτερα και πρέπει όσοι θίγονται να “βγάλουν τον σκασμό”, διαφορετικά θα διασυρθούν με τη κατηγορία ότι θέλουν να βλάψουν την πόλη.
Δεν είναι δυνατόν πολλές φορές η αυστηρότητα του νόμου να εξαντλείται σε επαγγελματίες και σε σοβαρές περιπτώσεις να υπάρχει ανοχή και συγκάλυψη, απλά και μόνο επειδή θεωρούνται “δημόσιο”. Λες και ο κίνδυνος είναι λιγότερο σοβαρός τότε. Μαρίνα Αγίου Νικολάου, κύριος χώρος εργασιών - 201306091518
Δεν είναι δυνατόν οι αρμόδιες υπηρεσίες να συνεργάζονται στενά με τον καταγγελλόμενο, αλλά όχι με τους καταγγέλλοντες.

Επρεπε να γίνουν έγγραφα επί εγγράφων, συνεχείς αναφορές[1. Σύνδεσμος σε λίστα με όλες τις σχετικές με τα τοξικά της μαρίνας αναρτήσεις], για να φτάσει να ξετυλιχτεί κάπως το κουβάρι της υπόθεσης. Χωρίς μάλιστα αρμόδιες υπηρεσίες να δίνουν την επιβεβλημένη ενημέρωση και να τηρούν την αρχή της διαφάνειας, επιδιώκοντας τη συσκότιση και τη στέρηση επιχειρημάτων από καταγγέλλοντες.
Ούτε είναι δυνατό, μια επονομαζόμενη “οικολογική κίνηση” να σιωπά και να αφήνει έναν πολίτη να ξεμπλέξει μόνος του το κουβάρι, σε μια καραμπινάτη και πολύ σοβαρή περίπτωση, με σοβαρές συνέπειες για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία. Ας κάνουν την αυτοκριτική τους και να μην συμπεριφέρονται αλά καρτ.Πάντως, ποτέ δεν είναι αργά να διαδραματίσει τον ρόλο που πρέπει να έχει.

Μακάρι να μην ήταν τα πράγματα όπως πλέον και από τις αναλύσεις αποδεικνύεται.
Ζητούμενο τώρα είναι να υπάρξουν οι απαραίτητες ενέργειες για το περιορισμό του προβλήματος, αλλά και τη θέσπιση διαδικασιών για την αποφυγή περαιτέρω επιβάρυνσης στο μέλλον.
Επειδή το θέμα δεν έχει κλείσει ακόμα, λόγω και του μεγάλου όγκου υλικού που υπάρχει, πλήρης ενημέρωση θα υπάρξει με την ολοκλήρωση της έρευνας.

Share

admin

Τις πληροφορίες για το πρόσωπο μου, τις έχω γράψει στην επιλογή του Ιστολογίου ("Για μένα")....

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

3 Απαντήσεις

  1. Αν όντως συμβαίνουν τα παραπάνω, είναι απαράδεχτο το φαινόμενο και καλείται η “οικολογική κίνηση” να πράξει ό,τι δει . Από τα λόγια στην πράξη.

  2. Ο/Η admin λέει:

    Υπάρχει διαθέσιμο το έγγραφο της Περιφέρειας Κρήτης, το έγγραφο του ΕΛΚΕΘΕ (Ελληνικό ΚΕντρο Θαλασσίων Ερευνών), καθώς και οι αναλύσεις. Είναι ξεκάθαρο τι συμβαίνει τόσα χρόνια, όπως και η σοβαρότητα του προβλήματος.

  3. Ο/Η Molyto λέει:

    Τι απαράδεκτα πράγματα είναι αυτά. Δυστυχώς δεν τους νοιάζει καθόλου, ούτε για την καθαριότητα του τόπου μας, ούτε για τις θάλασσες μας. Εαν κατάλαβα καλά την τοποθεσία, σε λίγα χιλιόμετρα από εκεί κάποιοι κάνουν ακόμα και μπάνιο στη θάλασσα!! απαράδεκτοι για ακόμα μια φορά το Ελληνικό κράτος!!

    Molyto.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.