Διώξεις(;) για το θέμα της μαρίνας – Ενημέρωση

Share

Το θέμα με τα τοξικά στη μαρίνα, είναι αρκετά σοβαρό. Δημοσιοποιήθηκε από το ιστολόγιο τον Ιούνιο του 2013. Πέρασαν μήνες, υπήρξαν και άλλες αναφορές, αλλά τίποτα δεν άλλαξε. Ο πρόεδρος μάλιστα διαβεβαίωνε ότι δεν υπάρχει θέμα. Ουδέποτε εκλήθη ο καταγγέλλων σε οποιαδήποτε συνάντηση ή συνεδρίαση για να εκθέσει τις απόψεις του και να ενημερώσει το ΔΣ, παρότι προτάθηκε από μέλη του ΔΣ. Ουδέποτε έγινε κάποια προσπάθεια εξεύρεσης μιας κοινά αποδεκτής λύσης.
Χρειάστηκε να γίνουν καταγγελίες σε αρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου να ξεκινήσει έλεγχος.Μαρίνα Αγίου Νικολάου, κύριος χώρος εργασιών - 201306091518
Και πάλι, δεν έγινε καμία προσπάθεια εξεύρεσης μιας κοινά αποδεκτής λύσης. Καμία έστω και τηλεφωνική επικοινωνία. Καμία επαφή. Ούτε από τον καταγγελλόμενο, ούτε από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Το ιστορικό είναι πολύ μεγάλο (αν προσθέσει κανείς και τις παλιές αμαρτίες, τότε θα διαπιστώσει πως διαχρονικά αποτελεί άντρο σκανδάλων).
Για λόγους πέρα του οφειλόμενου και αυτονόητου καθήκοντος, δεν έγιναν οι ενδεικνυόμενες ενέργειες ή δεν έγιναν όπως θα έπρεπε, κατά παράβαση του νόμου και των σχετικών διατάξεων. Παρά τις προσπάθειες, δεν άλλαξε η στάση των αρμοδίων ούτε ο φορέας συμμορφώθηκε. Παρότι στόχος δεν ήταν η ενημέρωση της δικαιοσύνης δεν έμενε άλλη λύση από την αναφορά, αφού είχαν παρέλθει μήνες.
Το πρόβλημα ήταν η συνέχιση των εργασιών με τρόπο μη σύννομο, με αποτέλεσμα περιβάλλον και δημόσια υγεία  να βρίσκονται σε κίνδυνο.
Ο πρόεδρος συνέχισε την ίδια τακτική, κάνοντας όσα δεν μπορούσε να αποφύγει. Οχι επειδή έπρεπε να τα κάνει. Υπήρξαν και αρκετά ψεύδη, τα οποία με υπάρχοντα στοιχεία μπορούν να αποδειχθούν. Ο όλος χειρισμός αποτελεί εμπαιγμό και έχουν αναλυθεί διεξοδικά οι λόγοι στη σχετική για το θέμα αλληλογραφία.
Παρά την δικαιολογημένη αγανάκτηση, ποτέ ο γράφων δεν ενέπλεξε και δεν υπέδειξε ως υπαίτια για την κατάσταση τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ της ΔΑΕΑΝ. Και αυτό, γιατί δεν γνώριζε, ούτε γνωρίζει το μέγεθος και την ορθότητα της πληροφόρησης που είχαν από τον πρόεδρο της ΔΑΕΑΝ ή από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Στον βαθμό που υπήρχε πάντως, υπήρξαν τοποθετήσεις, ακόμα και δημόσιες, που με υπευθυνότητα, λάμβαναν θέση επί του προβλήματος. Δεν έχω λόγο να αμφισβητήσω πως και σε επίπεδο οργάνου (ΔΣ), ήταν ανάλογες.
Είναι δε κατανοητό, λόγω και του εθελοντικού χαρακτήρα της συμμετοχής, ότι δεν ήταν εύκολο να κατέχουν εξειδικευμένη γνώση, ούτε υπήρχε καμία πληροφόρηση ότι τους παρασχέθηκε. Πιστεύω πως έκριναν και αποφάσιζαν με ότι στοιχεία τους παρέχονταν, χωρίς να αποκλείεται παραπλάνηση ή αδικαιολόγητος καθησυχασμός.
Δεν καταλογίζεται
λοιπόν καμία ευθύνη σε κανένα μέλος του ΔΣ (ανεξάρτητα από παράταξη ή ιδιότητα), πλην του προέδρου, σε καμία ανάρτηση ή αναφορά.
Το αν οι αρχές επέλεξαν να καλέσουν μέλη του ΔΣ για κατάθεση ως κατηγορούμενα, είναι βέβαιο ότι δεν ήταν επιλογή του καταγγέλλοντος. Και σε κάθε περίπτωση, ακόμα και αν οδηγηθούν σε δίκη, η κατάθεση δεν θα είναι σε καμία περίπτωση επιβαρυντική.
Και επειδή ανάμεσα στα κληθέντα πρόσωπα είναι και μέλη της τότε μείζονος αντιπολίτευσης, που είχε αναδείξει και πάρει θέση δημόσια για το θέμα, είναι αυτονόητο πως δεν θα μπορούσε να τους καταλογιστεί ευθύνη.
Βέβαια, υπάρχει κάποια ταλαιπωρία, η οποία είναι κατανοητή, αφού και ο γράφων ταλαιπωρήθηκε δικαστικά αρκετά χρόνια, εξ αιτίας της προσπάθειας του να αναδείξει προβλήματα και σκάνδαλα που αφορούσαν την ΔΑΕΑΝ ή τις δημοτικές επιχειρήσεις που την συγκρότησαν. Πιθανή δίωξη μελών του ΔΣ, δεν σημαίνει ότι είναι ένοχοι. Θεωρώ δε άδικο, αν γίνει προσπάθεια καταμερισμού των ευθυνών στα μέλη του ΔΣ, ώστε άλλοι να ελαφρύνουν την δική τους θέση.
Εγινε όμως και μια κουβέντα για το ζήτημα εφαρμογής των νόμων. Θα παραθέσω ένα απόσπασμα από πρόσφατη δήλωση (με αφορμή άλλο θέμα) του κ. Καρατσή, που ηγείται της Δημοτικής Συνεργασίας: Αν φτάσαμε σήμερα στην κατάσταση που είμαστε είναι γιατί στην Ελλάδα ακριβώς δεν τηρήθηκαν οι νόμοι! Και δυστυχώς συνεχίζουμε…
Αλλά και ο Σύγχρονος Δήμος του κ. Κουνενάκη, η παράταξη του κ. Βιδάλη, αναφέρει πρόσφατα σε δελτίο τύπου του ότι πιστεύει:ακράδαντα στο λόγο του Αριστοτέλη (σσ: ότι) στην οργανωμένη πολιτεία κυβερνούν οι νόμοι“.
Η εφαρμογή του νόμου λοιπόν, και δεν φαίνεται να διαφωνούμε, είναι ζητούμενο και προφανώς δεν μπορεί να είναι αλά καρτ. Και δεν είναι στη κρίση του υπαλλήλου, ούτε ο σεβασμός του στην διακριτική ευχέρεια κανενός. Αυστηρός ή όχι, είναι υποχρεωμένος να τον εφαρμόσει, ειδικά όταν η μη εφαρμογή του μπορεί να έχει πολύ σοβαρές και μη αναστρέψιμες συνέπειες. Υπάρχουν άλλα όργανα και άλλες αρχές, για να προσφύγει ο πιθανά θιγόμενος, για να βρει το δίκιο του, αν πιστεύει ότι είναι άδικη ή υπερβολική η εφαρμογή του. Και θα πρέπει να γίνει κατανοητό, πως όσοι αρνούνται να τον εφαρμόσουν, το κάνουν εν γνώση των συνεπειών που μπορεί αυτό να έχει.
Οσο για τους πολίτες που ασκούν τα δικαιώματα τους, καλά κάνουν. Και αν όλοι αυτό έκαναν δεν θα είχαν γίνει όλα ξέφραγο αμπέλι. Ούτε πρέπει να νιώθουν άσχημα, ούτε να απολογούνται.
Ειδικά όταν υπάλληλος που ανέβαλε συνεχώς τον έλεγχο, όταν καταγγέλλων του είπε ότι θα αναγκαστεί να κάνει αναφορά στον εισαγγελέα, του απάντησε να πάει όπου θέλει.

Θεώρησα αναγκαίο να ξεκαθαρίσουν κάποια πράγματα, με αφορμή συζητήσεις και φήμες που κυκλοφορούν, σε ότι έχει να κάνει με τις προθέσεις, την στόχευση και την κλήτευση μελών του ΔΣ της ΔΑΕΑΝ.

Share

admin

Τις πληροφορίες για το πρόσωπο μου, τις έχω γράψει στην επιλογή του Ιστολογίου ("Για μένα")....

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

3 Απαντήσεις

 1. Ο/Η Dimitris λέει:

  Ama itan idiotis 8a ton eixan kleisei mesa

 2. Ο/Η Δημήτρης Χ. λέει:

  Άδικη η εφαρμογή του νόμου? Απ’ τη στιγμή που θεσπίζεται ένας νόμος αγαπητοί δεν είναι δόκιμος ο όρος “άδικη εφαρμογή”. Αντιθέτως στέκει άνετα ο όρος “άδικος νόμος”, “άδικη νομοθετική εξουσία”, “άδικη πολιτεία”, “άδικος κόσμος” κ.ο.κ. Δεν είμαστε όμως παιδιά για να μπαίνουμε σε τέτοιες συζητήσεις. Ή μήπως είμαστε?

  Με αντίστοιχα επιχειρήματα περί νομοθετικών υπερβολών και ανεδαφικών ρυθμίσεων μερικοί “ξύπνιοι” τόσα χρόνια νέμονται την πραγματικότητά μας. Είναι πραγματικά λυπηρό να ακούγονται επιχειρήματα του τύπου “Μα αν εφαρμοζόταν ο νόμος όλες οι επιχειρήσεις θα ήταν κλειστές”. Έτσι λέτε; Δεν είδα εγώ ποτέ πέρα από την πρόσκαιρη θολούρα που προκαλεί μια νέα ρύθμιση να ανακόπτει την λειτουργία της αγοράς. Αναγκάζονται οι επιχειρήσεις για να παραμείνουν βιώσιμες να συμπορευθούν με τις νέες ρυθμίσεις μέχρι να έρθουν οι επόμενες νομοθετικές ρυθμίσεις [γιατί να μην έχουμε ένα ξεκάθαρο νομοθετικό πλαίσιο; Έλα μ ντε… Δεν αφορά όμως τη συζήτηση]

  Αγαπητοί, ένας νόμος έρχεται να αλλάξει ή να διορθώσει μια παγιωμένη κατάσταση η οποία κρίνεται [από ποιον και γιατί είναι άλλη συζήτηση] ως προβληματική. Θα είναι εξ’ ορισμού ανεδαφικός ή υπερβολικός κατά την έναρξη της εφαρμογής του μέχρι η κατάσταση να αρχίσει δειλά δειλά να μεταλλάσσεται (προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο πάλι δεν αφορά τη συζήτηση). Ποιός είναι αυτός που θα ανακόψει αυτή τη μετάλλαξη? Τίνος τα συμφέροντα εξυπηρετεί? Ποιος είναι αυτός που κέρδιζε από την πρότερη προβληματική κατάσταση?

  Ζούμε σ’ έναν τόπο ευλογημένο απ’ το θεό. Κλισεδιά? Για ακούστε αυτό… Αν δεν προστατέψουμε τον τόπο μας – τη φυσιογνωμία του και τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά – με νύχια και με δόντια θα σταματήσει να μας βγάζει λεφτά… Ε πως σας φάνηκε…?

 3. Ο/Η admin λέει:

  Πολύ σωστή τοποθέτηση. Δηλαδή στο εξωτερικό που έχουν αντίστοιχους σε πολλές περιπτώσεις νόμους, οι οδηγίες της ΕΕ που είναι κοινές σε όλα τα κράτη μέλη, πως είναι δυνατόν να εφαρμόζονται, αλλά μην υπάρχει θέμα να κλείσουν οι επιχειρήσεις; Μόνο στην Ελλάδα και σε κράτη τύπου μπανανίας ακούγονται αυτά. Και το κακό είναι ότι υπάρχει κόσμος που τα υιοθετεί κιόλας…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.