Δεν πάει άλλο

Share

Ολο και περισσότερο αφόρητη γίνεται η κατάσταση με το κυκλοφοριακό και την προσβασιμότητα. Εικόνες απείρου κάλλους βιώνουμε καθημερινά. Αυτοκίνητα διπλο-τριπλοπαρκαρισμένα, δίκυκλα και αυτοκίνητα πάνω σε πεζοδρόμια,  σε σημεία που πραγματικά ενοχλούν, διαβάσεις κλειστές, πεζοδρόμια εντελώς κλειστά, τροφοδοσίες καταστημάτων ότι ώρα έρθει του καθένα, εμπόδια καταστηματαρχών στο οδόστρωμα και στο πεζοδρόμιο, υπέρβαση άδειων κατάληψης δημόσιου χώρου, μη συμμόρφωση στους όρους, σκουπίδια και συσκευασίες όπου βρει ο καθένας (πολλές έχουν και τον παραλήπτη πάνω…), εγκαταλελειμμένα οχήματα και αντικείμενα. Κάποια οχήματα, τρακαρισμένα, με σπασμένα φανάρια, με λαμαρίνες να προεξέχουν, με πινακίδες σβησμένες, αλλοιωμένες, τοποθετημένες σε σημείο που δεν είναι ορατές ή ανύπαρκτες, με πειραγμένες εξατμίσεις και χαρακτηριστικά, κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα. Ενα κανονικό αλαλούμ.

Είναι εξοργιστικό να βλέπεις οδηγούς δικύκλων να μεταφέρουν τα παιδιά τους (ή άλλους συνεπιβάτες) χωρίς κράνος, αλλά συνήθως να φορούν οι ίδιοι. Να βεβαιώνουν παράβαση αν δεν φορούν οι οδηγοί, αλλά να αδιαφορούν για τους συνεπιβάτες. Που θα έπρεπε να θεωρείται σοβαρότερη παράβαση. Μέχρι και γονείς να κουβαλούν μωρά στην αγκαλιά βλέπουμε. Είναι εγκληματικό.

Σταματάς σε διάβαση για να περάσουν οι πεζοί και σου κορνάρουν ή αν ακολουθούν δίκυκλα σε προσπερνούν χωρίς να σταματήσουν. Βλέπεις τους ξένους να εκπλήσσονται όταν τους αφήνεις να περάσουν. Αυτή όμως η ανυπαρξία παιδείας δεν φαίνεται να αγγίζει κανέναν, ούτε βέβαια αυτούς που οφείλουν να την επιβάλουν σε όσους δεν την έχουν. Το ίδιο γίνεται και με τα σκουπίδια καταστημάτων το βράδυ. Που επειδή κλείνουν τα βγάζουν έξω, λες και δεν θα κυκλοφορήσει  κανείς μετά. Να τα δει, να τα μυρίσει ο επισκέπτης, να έχει ολοκληρωμένη εμπειρία.

Η πλήρης αυθαιρεσία. Και τι κάνουν οι αρχές; Η αστυνομία, η τροχαία, ο δήμος; Λειτουργούν μόνο εισπρακτικά. Αντί να ασχοληθούν με τα σοβαρά προβλήματα, αρκούνται σε “εφόδους”, να γράψουν όσους μπορούν, ενοχλούν δεν ενοχλούν, να μπουν τα φράγκα στα ταμεία του δήμου και κάποιοι άλλοι να παρουσιάσουν “έργο”. Εκεί εξαντλείται το “καθήκον”. Κι αν τυχόν θίξεις τέτοια θέματα, να σε κοιτάζουν ενοχλημένοι και με υπεροψία.
Η πόλη δεν διαθέτει μεγάλα οικοδομικά τετράγωνα. Η πιστή εφαρμογή του ΚΟΚ καθιστά το 90% των οχημάτων παράνομα σταθμευμένα. Αντί να μπει μια τάξη, να ξεκαθαριστεί που πραγματικά ενοχλούν τα οχήματα και που όχι, να μπουν κίτρινες διαγραμμίσεις ΜΟΝΟ εκεί, να βγει ο γερανός στον δρόμο (να μην σκουριάζει κιόλας), οι αρμόδιοι κοιτάζουν στόχους, στατιστικές, εισπράξεις.
Τελευταία το ιστολόγιο έχει γίνει αποδέκτης παραπόνων για την επίδοση κλήσεων σε επισκέπτες. Ενδεικτικά, ένα από τα μηνύματα γράφει:

ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΓΡΑΨΕ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΧΑΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΣ. ΕΧΟΥΝ ΤΩΡΑ ΠΑΡΑΛΑΒΕΙ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΑΛΛΑΝΙΑΣΕΙ ΣΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΓΙΑ ΖΩΝΕΣ ΚΑΙ ΟΤΙ ΒΡΟΥΝ. ΕΠΙΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΓΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΓΙΑ ΣΥΣΤΑΣΗ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΝΑ ΓΡΑΨΟΥΝ. ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΟΤΙ ΠΑΙΡΝΟΥΝ BONUS.
ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥΣ ΚΥΚΛΟΥΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ Η ΑΠΟΦΥΓΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΑΥΣΤΗΡΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ.

Τα πράγματα είναι απλά. Με μερικά μέτρα και ξεκάθαρους κανόνες, μπορεί να μπει τάξη. Αλλά δεν θέλουν. Αν μπει τάξη, θα μειωθούν τα έσοδα. Ο μεν διοικητής θα έχει πρόβλημα, ο δε δήμος ανάγκη να καλύψει από αλλού τα έσοδα. Κι έτσι, την μια κυνηγάνε, μετά χαλαρώνουν, και ξανά από την αρχή. Αυτή είναι η αλήθεια. Καλό θα ήταν σε μια σειρά ζητήματα, όχι μόνο με το κυκλοφοριακό, οι υποψήφιοι να πάρουν θέση ή να συμφωνήσουν σε κάποια ελάχιστα. Δεν πάει άλλο. Ολα τα άλλα είναι να ‘χαμε να λέγαμε.

Share

admin

Τις πληροφορίες για το πρόσωπο μου, τις έχω γράψει στην επιλογή του Ιστολογίου ("Για μένα")....

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

5 Απαντήσεις

 1. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  σωστά όλα τα παραπάνω μόνο που πριν οι καταστηματάρχες διαμαρτυρηθούν για την αυστηρότητα της Αστυνομίας θα πρέπει να κάνουν την αυτοκριτική τους .
  Εκείνοι είναι που αφήνουν όλη μέρα σταθμευμένα τα αυτοκίνητά τους στην πλατεία μπροστά από τα καταστήματά τους στην καλύτερη περίπτωση, στη χειρότερη αφήνουν κάτι ξεχαρβαλωμένα μηχανάκια για να μην παρκάρει κανείς.Στον πεζόδρομο τα δικά τους σκυλιά ρυπαίνουν και οι δικές σακούλες σκουπιδιών στέκονται περήφανα δίπλα από τα καλαθάκια και ούτω καθεξής για λιμάνι , παραλιακό…
  Εδώ μένουμε , εδώ περπατάμε και βλέπουμε.

 2. Ο/Η admin λέει:

  Για κάποιους, όλα αυτά δεν είναι πρόβλημα. Οι δημοτικοί άρχοντες από την άλλη, κάνουν ότι δε βλέπουν. Εχουμε χάσει την αίσθηση του μέτρου, την δυνατότητα να ιεραρχούμε προβλήματα και να βάζουμε προτεραιότητες.

 3. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  Πολύ σωστά τοποθετείται το άρθρο.
  Όσον αφορά το 1ο σχόλιο, προφανώς κύριε ή κυρία, δεν είστε καταστηματάρχης, ώστε να γνωρίζετε πόσο ενοχλητική είναι η σταύθμευση στην είσοδο του μαγαζιού σας. Πόσο μάλλον να βάζουμε εμείς οι ίδοι τα οχήματα μας; Αυτό ισχύει μόνο στην περίπτωση που προσπαθούμε να αποφύγουμε τα παρκαρίσματα των ασχέτων (για να μην το χαρακτηρίσω διαφορετικά) που νομίζουν ότι μπορούν να παρκάρουν όπου βρίσκουν, χωρίς να σκέφτονται τον συμπολίτη τους. Και όχι μόνο τον καταστηματάρχη, γιατί είναι γνωστό ότι υπάρχει αδιαφορία για το τι μπορεί να καταφέρει κάποιος γείτονας ή έστω κάποιος άνθρωπος που ζει στην ίδια πόλη, αλλά αυτό συμβαίνει ακόμα και σε θέσεις πάρκιγκ για αναπήρους, μπροστά σε φαρμακεία ή ακόμα και στη γέφυρα της λίμνης.
  Το πράγμα για το οποίο έχουμε να υπερηφανευόμαστε, το στολίζουμε με τα κάρα μας!!?? Συγχαρητήρια.

  Όσο για τα σκουπίδια συμφωνώ. Οι μεγάλοι κάδοι δεν είναι μακριά. Αλλά ούτε και οι χώροι στάθμευσης της πολης. Οι απόστάσεις στο κέντρο είναι το ανώτερο 5 λεπτά με τα πόδια.
  Ας μη βαριόμαστε, ούτε να βολευόμαστε.
  Εκεί ζούμε. Αν δεν ενδιαφερθούμε εμείς, τότε ποιος;

 4. Ο/Η e. λέει:

  Πολύ σωστά τοποθετείται το άρθρο.
  Όσον αφορά το 1ο σχόλιο, προφανώς κύριε ή κυρία, δεν είστε καταστηματάρχης, ώστε να γνωρίζετε πόσο ενοχλητικό είναι να παρκάρει κάποιος στην είσοδο του μαγαζιού σας. Και πόσο μάλλον να αφήνουμε εμείς οι ίδιοι τα οχήματά μας;; Αυτό μπορεί να ισχύει μόνο στην περίπτωση που θέλουμε να αποφύγουμε το παρκάρισμα άσχετων (για να μην το χαρακτηρίσω διαφορετικά), οι οποίοι δε σκέφτονται τι προσπάθεια κάνει ο γείτονάς του, ή έστω κάποιος με τον οποίο μένουν στην ίδια πόλη. Αυτό εντάξει, γιατί η αδιαφορία είναι γενικό φαινόμενο. Αλλά να παρατηρούμε οχήματα σε θέσεις για αναπήρους, σε φαρμακεία ή στη γέφυρα;; Το πράγμα για το οποίο υπερηφανευόμαστε, το στολίζουμε με τα κάρα μας; Συγχαρητήρια!!
  Σχετικά με τα σκουπίδια, συμφωνώ απόλυτα. Οι μεγάλοι κάδοι δεν είναι μακριά. Ούτε και οι χώροι στάθμευσης. Οι αποστάσεις στον κέντρο του Αγίου Νικολάου είναι λιγότερο από 3-4′.
  Ας μη βαριόμαστε. Ούτε να βολευόμαστε. Εδώ ζούμε. Εάν δε νοιάζει εμάς, τότε ποιόν;

 5. Ο/Η admin λέει:

  Υπήρξα καταστηματάρχης. Αλλά αν επιτρέπεται η στάθμευση, ουδείς και με κανέναν τρόπο δεν πρέπει να την εμποδίζει. Δεν είναι ιδιοκτησία κανενός ο χώρος μπροστά από το κατάστημα ή το σπίτι. Είναι δημόσιος και για τον λόγο αυτό, αρέσει, δεν αρέσει, πρέπει να σεβόμαστε τα δικαιώματα των οδηγών. Σε κάθε περίπτωση, αν απαγορεύεται ή αν εμποδίζει αρμόδια είναι η τροχαία να επιβάλει πρόστιμο, και αν δε το κάνει από μόνη της, να κληθεί. Αλλά μέχρι εκεί.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.