Η “Ανατολή” για το θέμα της μαρίνας
Η εφημερίδα “Ανατολή”, με αφορμή το θέμα της μαρίνας1 και την επίσκεψη κλιμακίου της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης, δημοσίευσε στο σημερινό φύλο ρεπορτάζ του κ. Νίκου Τραντά, με τίτλο “Ένταση στη Μαρίνα κατά τη διάρκεια αυτοψίας από τεχνικό κλιμάκιο”:
Ένταση και αντεγκλήσεις έλαβαν χώρα χθες το πρωί στο χώρο της μαρίνας Αγίου Νικολάου, στη διάρκεια επίσκεψης κλιμακίου της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Κρήτης και υπαλλήλου του Γραφείου Περιβάλλοντος της ΠΕ. Λασιθίου, το οποίο μετέβη στη μαρίνα και έκανε αυτοψία, προκειμένου να εξακριβώσει τα όσα έχουν καταγγείλει περίοικοι, σχετικά με την επικινδυνότητα των διασκορπιζομένων καταλοίπων από εργασίες συντήρησης σκαφών.
Η λογομαχία σημειώθηκε μεταξύ ιδιοκτητών σκαφών και απασχολούμενων στις εργασίες συντήρησης και των καταγγελόντων, αφού οι πρώτοι θεωρούν άτι οι καταγγέλλοντες υπερβάλουν και ότι με την επιμονή στις καταγγελίες τους, θα βλάψουν τη λειτουργία της μαρίνας και το υφιστάμενο καθεστώς διοίκησης και διαχείρισης της« σημαντικής αυτή υποδομής της πάλης.
Από τη μεριά τους, οι καταγγέλλοντες αντέκρουσαν τις κατηγορίες άτι με τις αποκαλύψεις που έκαναν και τις καταγγελίες σε ό,τι αφορά τις συνθήκες που εκτελούνται εργασίες συντήρησης σε σκάφη, τελικά πλήττουν τη μαρίνα. Επέμειναν ότι θα πρέπει να τηρηθεί το θεσμικό πλαίσιο και ο κανονισμός για τα μέτρα προστασίας που πρέπει να λαμβάνονται για τέτοιες εργασίες, αλλά και για τη διαχείριση των χημικών καταλοίπων που προκύπτουν από τη δραστηριότητα αυτή.
Σε κάποια στιγμή η ένταση κορυφώθηκε και μετά από τηλεφώνημα ενός εκ των καταγγελλόντων, στη μαρίνα έσπευσαν άνδρες της Λιμενικής Αστυνομίας, οι οποίοι αποσύρθηκαν ύστερα από λίγο και αφού είχαν ηρεμήσει τα πνεύματα.
Ο Διευθυντής της ΔΑΕΑΝ Μανόλης Πεπόνης, δήλωσε στην ΑΝΑΤΟΛΗ: «Ζήτησα από το κλιμάκιο της Περιφέρειας, για να είμαστε καθ’ όλα νόμιμοι και εντάξει στη λειτουργία μας, αφού και εμάς μας ενδιαφέρει πάνω απ’ όλα η προστασία του περιβάλλοντος και των ανθρώπων, να μας ενημερώσουν σύντομα, σε ποιο καρνάγιο στην Κρήτη προβλέπονται και τηρούνται πρότυπα μέτρα ασφαλείας στη διαδικασία αυτή ή εν πάση περιπτώσει πού εφαρμόζονται μέτρα προστασίας περισσότερα από τα δικά μας. Και αυτό, για να πάμε να επισκεφθούμε τους “πρότυπους” αυτούς χώρους και να προσαρμοστούμε κι εμείς ανάλογα. Μόλις μας πληροφορήσει η Περιφέρεια για την ύπαρξη κάτι τέτοιου, εμείς θα σπεύσομε να το αντιγράψαμε! Απ’ ότι γνωρίζω όμως, κάτι τέτοιο δεν υπάρχει…».
Ο Μιχάλης Βασιλάκης, ένας από τους κατοίκους που έκαναν τις καταγγελίες, δήλωσε στην ΑΝΑΤΟΛΗ: «Τα συμφέροντα πίσω από την κατάσταση αυτή είναι πολιτικά και οικονομικά. Γνωρίζουμε ότι υπάρχει θέμα, γιατί επικρατεί καθεστώς αυθαιρεσίας παντού σχεδόν. Παντού παρατηρούμε ίχνη από τα “δηλητήρια”. Η αρχική αυτοψία που έγινε δεν καταγράφει το τεράστιο πρόβλημα που υπάρχει ούτε έχει αποτέλεσμα. Κανείς μας δεν θέλει να κλείσει η μαρίνα. Ολοι μας θέλουμε να λειτουργεί. Αλλά να υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να διασφαλιστεί και το περιβάλλον και η δημόσια υγεία. Αυτό είναι το ζητούμενο. Κάποιοι επιδιώκουν να στρέψουν τον κόσμο εναντίον εκείνων που ζητούν να λειτουργήσει σωστά η μαρίνα και να γίνονται με τον τρόπο που πρέπει οι εργασίες συντήρησης. Αυτό είναι εντελώς απαράδεκτο και προβοκατόρικο… Εξ άλλου είναι γνωστά τα σκάνδαλα που έχουν “σκάσει” μέσα στη μαρίνα, ως εκ τούτου, το ζητούμενο είναι μια νόμιμη καθ’ όλα λειτουργία της και αυτό νομίζω θα πρέπει να θέλει και ο Δήμος και η διοίκηση της ΔΑΕΑΝ. Κάποτε με έστειλαν στο δικαστήριο, για συκοφαντική δυσφήμιση, αλλά αθωώθηκα μετά από τέσσερα χρόνια, χωρίς μάλιστα να εξεταστεί ούτε ένας μάρτυρας…».
Ο συνονόματος του, Διευθυντής της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Κρήτης κ. Μιχάλης Βασιλάκης, ο οποίος ήταν επικεφαλής του κλιμακίου που πραγματοποίησε τη χθεσινή αυτοψία, είπε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ότι η δεύτερη κατά σειρά αυτοψία επιβλήθηκε από τις καταγγελίες που έχουν γίνει με στόχο να βελτιωθεί η κατάσταση στο χώρο της μαρίνας. «Απαιτείται μελέτη, όμως, γιατί και εμείς δεν είμαστε ειδικοί επί των μαρινών. Πρώτη φορά τυχαίνει να ασχοληθώ με χώρο μαρίνας», είπε ο κ. Βασιλάκης.
Στην ερώτηση, αν οι αντίστοιχοι χώροι μαρινών ή συντήρησης σκαφών, λειτουργούν άψογα και αν τηρούν τα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, ο κ. Βασιλάκης απάντησε: «Δεν μας έχει ποτέ, όσο θυμούμαι, προκύψει κάποιο σχετικό ζήτημα. Δε γνωρίζω αν το Λιμεναρχείο εμπλέκεται και γι’ αυτό δεν έχουμε εμπλακεί εμείς ως Υπηρεσία, ως σήμερα. Πάντως στα 30 χρόνια που υπηρετώ στην Υπηρεσία δεν μας έχουν ενοχλήσει για τέτοιο θέμα ποτέ. Εξ άλλου δεν είναι και δική μας αρμοδιότητα! Κακώς βάλλουν ορισμένοι κατά του Γραφείου Περιβάλλοντος της Π.Ε. Λασιθίου και των Υπηρεσιών Περιβάλλοντος, τόνισε. Και πρόσθεσε: «Ούτε έχουμε εγκρίνει κάτι, ούτε είχαμε βάλει την υπογραφή μας σε κάτι που να αφορά στη μαρίνα. Περιβαλλοντική μελέτη δεν υπάρχει. Εντάξει, με την ευρύτερη έννοια της ρύπανσης του περιβάλλοντος, μπορούμε να επιληφθούμε και εμείς και αυτό έγινε. Όπως εξ άλλου θα μπορούσε να παρέμβει και ή Διεύθυνση Υγιεινής. Αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση, εγώ νομίζω ότι τον κύριο λόγο έχει το Λιμεναρχείο. Για τη διαχείριση του παράκτιου κομματιού, το Λιμεναρχείο έχει ισχυρότατη νομοθεσία, για να επιλαμβάνεται ζητημάτων προστασίας δημοσίου συμφέροντος».
Τον ρωτήσαμε αν εμπλέκεται ως Υπηρεσία στη διαδικασία έγκρισης της περιβαλλοντικής μελέτης που υποχρεούται να εξασφαλίσει η μαρίνα και απάντησε ότι ούτε στη διαδικασία αυτή εμπλέκεται η Υπηρεσία του! «Η κλίμακα του έργου είναι μεγάλη και αποκλείεται η διαδικασία να υπάγεται υπό τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας ή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης. Το πιθανότερο είναι η ΜΠΕ να υπάγεται απευθείας στα ΥΠΕΚΑ.
Ο Πρόεδρος της ΔΑΕΑΝ κ. Στάθης Βιδάλης ενημέρωσε τους υπηρεσιακούς παράγοντες της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού για τις ενέργειες που έχει κάνει η εταιρεία προς την κατεύθυνση προστασίας του περιβάλλοντος χώρου όπου εκτελούνται εργασίες καθαρισμού και συντήρησης σκαφών. Έγινε περιήγηση στο χώρο και εντοπίστηκαν σημεία με εμφανή στοιχεία καταλοίπων από τις εργασίες αυτές, τα οποία, όμως, όπως ισχυρίστηκε ο κ. Βιδάλης, είχαν προκύψει πριν τη λήψη μέτρων προστασίας από τη διοίκηση της ΔΑΕΑΝ, ισχυρισμός που αμφισβητείται από τους καταγγέλλοντες. Σημείωσε δε ότι οι χρήστες του χώρου ενημερώνονται για τα μέτρα προστασίας που πρέπει να λαμβάνουν. Ειδικά για την επίμαχη σκόνη από το τρίψιμο της επιφάνειας των σκαφών πριν τη βαφή τους, με τη χρήση ηλεκτρικής σκούπας απορρόφησης, η σκόνη δεν διασκορπίζεται στο περιβάλλον. Εξ άλλου, όπως διαβεβαίωσαν και οι παρευρισκόμενοι εργαζόμενοι στις συντηρήσεις και κάτοχοι σκαφών, όταν πνέει άνεμος δεν γίνονται τέτοιες εργασίες. Ο κ. Βιδάλης αναφερόμενος στο ζήτημα της εκπόνησης ΜΠΕ είπε ότι έχει δοθεί διορία από το ΥΠΕΚΑ για κατάθεσή της μέχρι τις 30 Απριλίου, αλλά κάτι τέτοιο αποκλείεται εντός της προθεσμίας, λόγω και των καθυστερήσεων που έχουν προκύψει από την ανάγκη επέκτασης του αντικειμένου μελέτης και επαναπροκήρυξης της λόγω αύξησης του οικονομικού αντικειμένου. Ανέφερε δε ότι η ΔΑΕΑΝ βρίσκεται σε συνεννόηση με πανεπιστημιακό ίδρυμα για εγκατάσταση ηλεκτρονικού συστήματος μέτρησης ποιότητας. με δέκα σταθμούς ανάλυσης ιζήματος κλπ. που θα εξασφαλίσει τη δυνατότητα μόνιμης καταγραφής της ποιότητος περιβάλλοντος στη μαρίνα.
Οδηγοί – ΙΟΑΝ
Αναφορά έγινε επίσης στην παρουσία της Εστίας Ελληνικού Οδηγισμού και στην στέγη του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Αγίου Νικολάου, για τα οποία η υπάλληλος της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος τόνισε ότι «εάν ο χώρος όπου βρίσκονται τα κτίρια που στεγάζουν τις δύο αυτές δραστηριότητες με παρουσία και συμμετοχή παιδιών, είναι σε χώρο με χρήση μαρίνας, τα παιδάκια δεν έχουν θέση στον χώρο αυτό…». Σε ό,τι αφορά ειδικά τη στέγη του ΙΟΑΝ, ο πρόεδρος του Ιστιοπλοϊκού Δ. Αλτσιάδης, ο οποίος ήταν παρών, παρενέβη και τόνισε ότι ο χώρος της μαρίνας είναι ο φυσικός χώρος για την φιλοξενία και δραστηριότητα ενός ιστιοπλοϊκού ομίλου.
Προκαταρκτική εξέταση
Με την ολοκλήρωση της αυτοψίας, οι υπηρεσιακοί παράγοντες συνέταξαν σχετική έκθεση.
Σημειώνεται ότι για το όλο ζήτημα που έχει προκύψει σχετικά με το αν η μαρίνα ρυπαίνει το. περιβάλλον και αν λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και ορθής διαχείρισης των καταλοίπων από τις εργασίες συντήρησης σκαφών, η Εισαγγελία Λασιθίου έχει διατάξει προκαταρκτική εξέταση και εντός της εβδομάδας οι εμπλεκόμενοι καλούνται να καταθέσουν σχετικά.
Πρόσφατα σχόλια