Υπάρχει θέμα με τα τοξικά στην μαρίνα

Share

Σε συνέχεια της δημοσιοποίησης1 με θέμα τα τοξικά, και των κινήσεων που έγιναν ώστε να διασφαλιστεί το περιβάλλον και η δημόσια υγεία στην περιοχή της μαρίνας Αγίου Νικολάου, από την περιφερειακή ενότητα Λασιθίου, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Στα πλαίσια εξέτασης των καταγγελιών που αφορούν την λειτουργία της μαρίνας Αγίου Νικολάου αναφορικά με τις εργασίες συντήρησης σκαφών και ενδεχόμενη πρόκληση ρύπανσης, το Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας ΠΕ Λασιθίου, ως συναρμόδια υπηρεσία διενήργησε αυτοψία στην μαρίνα τις 28/11/2013, παρουσία του Προέδρου της Δημοτικής Ανώνυμης Εταιρείας Αγ. Νικολάου (ΔΑΕΑΝ), ελέγχοντας συνολικά τους χώρους και τις εγκαταστάσεις της.

Κατά τη διάρκεια του ελέγχου ελήφθησαν δείγματα από τα υπολείμματα των πλύσεων των σκαφών τόσο σε υγρή όσο και σε στερεή μορφή, τα οποία με πρωτοβουλία του φορέα διαχείρισης έχουν αποσταλεί σε εξειδικευμένο εργαστήριο, για ανίχνευση βαρέων μετάλλων και τυχόν άλλων τοξικών ή μη ουσιών.

Η προαναφερόμενη αρμόδια υπηρεσία θα απαντήσει συνολικά μετά τα αποτελέσματα των συγκεκριμένων αναλύσεων, ενώ κρίνει ότι οι τρόποι εκτέλεσης εργασιών συντήρησης των σκαφών, αλλά και γενικότερα οι τρόποι περιβαλλοντικής διαχείρισης του χώρου ευθύνης και του περιβάλλοντος χώρου θα πρέπει να βελτιωθούν μέσω κατάρτισης συγκεκριμένου κανονισμού λειτουργίας, με λήψη πρόσθετων μέτρων προστασίας και επιβολή όρων ασφαλούς και αποτελεσματικής λειτουργίας, τα οποία τέθηκαν υπόψη του φορέα διαχείρισης για την προστασία του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος.

Η καλή μη ρυπογόνος λειτουργία της μαρίνας είναι βασική προϋπόθεση συνύπαρξης της με το αστικό και φυσικό περιβάλλον, προσδίνοντας με τον τρόπο αυτό σημαντική υπεραξία στο τουριστικό προϊόν της πόλης του Αγίου Νικολάου.

Η Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Λασιθίου
ΠΕΛΑΓΙΑ ΠΕΤΡΑΚΗ

Μερικές παρατηρήσεις:

  • Δεν είναι επιτρεπτό ο ελεγχόμενος (ΔΑΕΑΝ) να μετέχει στην διαδικασία αξιολόγησης του προβλήματος. Δεν μπορεί ο ελεγχόμενος, να στέλνει δείγματα. Η αρμόδια υπηρεσία πρέπει να το κάνει ώστε να διασφαλίζεται και το αδιάβλητο.
  • Δεν μπορεί υλικό που θα μπει στον φάκελο της υπόθεσης μαζί με καταθέσεις, να περνά από τα χέρια του ελεγχόμενου (αναλύσεις). Δεν μπορεί οι διαπιστώσεις να κοινοποιούνται στον ελεγχόμενο, πριν κληθεί να καταθέσει τις απόψεις του.
  • “οι τρόποι περιβαλλοντικής διαχείρισης”, δεν υφίσταται. Τι “πρέπει να βελτιωθούν”; Μια και μοναδική υποδομή, η οποία αποτελεί εμπαιγμό. Ουσιαστικά δεν υπάρχει καμιά διαδικασία και προστασία.
  • Η ανακοίνωση δεν κάνει καμία αναφορά με ποιο τρόπο θα υπάρξει “προστασία του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος”, που προφανώς σήμερα δεν υπάρχει.
  •  Αναφέρεται επίσης στην ανάγκη “κατάρτισης συγκεκριμένου κανονισμού λειτουργίας”, χωρίς να υπάρχει ενημέρωση για το τι θα γίνει στο ενδιάμεσο διάστημα.

Οσο και αν γίνεται προσπάθεια να ωραιοποιηθεί και να υποβαθμιστεί το πρόβλημα, ανάμεσα στις λέξεις κρύβεται η αλήθεια, ενώ γεννιούνται ερωτηματικά για τον τρόπο διαχείρισης του προβλήματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρόεδρος της ΔΑΕΑΝ κ. Βιδάλης είχε χθες Πέμπτη συνάντηση στην Αντιπεριφέρεια (λογικά με την κα Πετράκη) σχετική με την υπόθεση. Ανοίγει θέματα αυτό.
Δεν μπορεί ο καταγγέλλων (εδώ και μήνες) να είναι στο σκοτάδι χωρίς καμία ενημέρωση, επικοινωνία, έστω να ζητηθούν περισσότερα στοιχεία, και η Αντιπεριφέρεια ουσιαστικά να προχωρά την καταγγελία σε συνεργασία με τον υπεύθυνο της ρύπανσης. Δεν μπορεί παρότι προτάθηκε από τον διενεργούντα την έρευνα από μεριάς Λιμεναρχείου να υπάρξει συνεργασία και τυχόν υποδείξεις από καταγγέλλοντες, να μην έχει υπάρξει ΚΑΜΙΑ επικοινωνία.

Ισως τους διαφεύγει ότι δεν είναι μόνο αρμόδια η Αντινομαρχία, αλλά και το Λιμεναρχείο (όπως φαίνεται έχει λόγο και η αστυνομία) το οποίο και ξεκίνησε την έρευνα. Φαίνεται όμως ότι δρουν αυτόνομα και δεν δέχονται υποδείξεις ή προτάσεις.
Ισως βέβαια να έγινε στα πλαίσια επαγγελματικής αλληλεγγύης (…) της Αντιπεριφερειάρχου  και του πρόεδρου της ΔΑΕΑΝ.
Δημιουργείται οσμή συνδιαλλαγής σε πολιτικό, προσωπικό ή επαγγελματικό επίπεδο και λογικό είναι να υπάρχει η εντύπωση πως θα υπάρξει κουκούλωμα, μη απόδοση ευθυνών ή λήψης απαραίτητων μέτρων για την άμεση προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας. Ερωτηματικά, στα οποία δεν απαντά η ανακοίνωση.
Επί του πρακτέου. Αν υπάρχουν στοιχεία και δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, θα ζητηθούν ευθύνες και από τους αρμοδίους. Το Λιμεναρχείο όπως ενημέρωσε περιμένει απαντήσεις, προκειμένου να προβεί στις δικές του ενέργειες, ενώ έχει θέσει θέμα με το αν θα πρέπει να συνεχιστούν οι εργασίες ή όχι.
Αν η Αντιπεριφέρεια, που αναγνωρίζει (έστω και με τον τρόπο που το κάνει) την ύπαρξη του προβλήματος δεν ενημερώσει, τότε είναι δεμένα τα χέρια τους. Και μπαίνει το ερώτημα, αν η ενημέρωση που είχε ο πρόεδρος του ελεγχόμενου φορέα, την είχε ήδη το Λιμεναρχείο. Γιατί αν όχι, τότε δημιουργούνται ακόμα περισσότερα ερωτηματικά.
Επισημαίνεται ξανά, πως το Λιμεναρχείο έχει ξεκινήσει την έρευνα και κακώς η Αντιπεριφέρεια και οι υπηρεσίες της ενημερώνουν τον ελεγχόμενο πριν ολοκληρωθεί η έρευνα και κληθεί για τα περαιτέρω.

Να σημειωθεί, πως χωρίς μελέτη περιβαλλοντικών και μέτρων προστασίας, η συνέχιση των εργασιών, άρα και της ρύπανσης του περιβάλλοντος (και οι όποιες συνέπειες αυτό έχει στον πληθυσμό), είναι αυτόφωρο και αυτεπάγγελτο αδίκημα, που μπορεί να οδηγήσει και σε προσωρινή αφαίρεση άδειας λειτουργίας. Οι αρχές που λαμβάνουν γνώση οφείλουν άμεσα να εφαρμόσουν τον νόμο.
Στο εξής, επειδή η ιστορία κρατά μήνες, να είναι πολύ προσεκτικοί οι εμπλεκόμενοι με την έρευνα. Ας φροντίσουν να κάνουν υποδειγματικά το έργο τους. Θα ήταν δυσάρεστο να τεθεί θέμα παράβασης καθήκοντος και ότι άλλο ήθελε προκύψει (…).

  1. Σύνδεσμος σε αναρτήσεις σχετικές με τα τοξικά στην μαρίνα
Share

admin

Τις πληροφορίες για το πρόσωπο μου, τις έχω γράψει στην επιλογή του Ιστολογίου ("Για μένα")....

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.