Ο Κουνενάκης και η ΔΑΕΑΝ

Share

Καλοί οι δεκάρικοι1, αλλά τα γεγονότα άλλα λένε. Δεν σχολιάστηκε το θέμα το καλοκαίρι που έκανε τις δηλώσεις ο Δημήτρης Κουνενάκης (Εφημερίδα “Ανατολή, 22/07/2013):

«Τολμήστε και ελάτε να καταγράψετε τις καταπατήσεις ιδιωτών, στην περιοχή Αλμυρού», είπε ο Δήμαρχος, χαρακτηρίζοντας ως «ανεπίτρεπτες» τις ανακοινώσεις που δημοσιεύτηκαν στον Τύπο και στο Διαδίκτυο, και έφεραν την υπογραφή της WWF. «Μιλάμε για βιασμό ενός φυσικού τοπίου, που γίνεται εδώ και δεκαετίες. Να προκαλέσουμε μια συνάντηση που να είναι παρούσες και η Κτηματική Υπηρεσία και η Δασική Υπηρεσία και η Πολεοδομία, για να μας πουν τι γίνεται με τις καταπατήσεις, που πραγματικά έχουν βιάσει, καταπατώντας τον Αλμυρό», είπε ο Δήμαρχος. Και πρόσθεσε: «Η ΔΑΕΑΝ είναι εκείνη που προστατεύει το περιβάλλον διαχειριζόμενη την παραλία του Αλμυρού. Η ΔΑΕΑΝ πρέπει να είναι υπόδειγμα και δε χρειάζεται κανείς να μας παρακινεί να το πράξουμε. Από κει μέχρι το σημείο να βγουν κάποιοι και πανελληνίως να καταγγείλουν ότι ο Δήμος Αγίου Νικολάου και η Δημοτική Εταιρεία αδιαφορούν για το περιβάλλον πάει πολύ.

Δεν σχολιάστηκε, παρότι σε λίστα είδαμε οριστικά πρωτόκολλα (20/03/2013) κατεδάφισης2 στα οποία περιλαμβανόταν και κατασκευές δημοτικών επιχειρήσεων, που συγκρότησαν την ΔΑΕΑΝ. Και παρότι ήδη ήταν γνωστό, ο Κουνενάκης ψευδόμενος και με την κάλυψη εκπροσώπου της “οικολογικής κίνησης Μεραμβέλλου”, προσπαθούσε να δημιουργήσει μια άλλη εικόνα. Δείτε λίγο το ιστορικό και θα καταλάβετε.
Αλλά με αφορμή με το θέμα των τοξικών στην μαρίνα3, καλό είναι να μπουν τα πράγματα στην θέση τους. Να δούμε κατά πόσο υπάρχει από την (εκάστοτε) δημοτική αρχή σεβασμός στο περιβάλλον.
Ολες οι καντίνες ήταν παράνομες, όπως και κάποια άλλα έργα που έγιναν. Ειδικά στον Αλμυρό, το έγκλημα ήταν μεγαλύτερο, αφού ξεπατώθηκαν φυτά και δέντρα ώστε να δημιουργηθεί το άνοιγμα μπροστά από την (αυθαίρετη) καντίνα. Η πολεοδομία, τι έχει να πει για όλες αυτές τις κατασκευές; Είναι νόμιμες; Ποιοι έπαιρναν άμμο από τον Αλμυρό (παράνομα) και τον μετέφεραν σε άλλες παραλίες; Ποιοι ξεπάτωναν δένδρα;
Πληρώσαμε για την κατασκευή, επιβλήθηκαν πρόστιμα, υπάρχουν οριστικά πρωτόκολλα κατεδάφισης.

Τι γίνεται σήμερα στην μαρίνα; Γιατί αυτή η αδιαφορία για το περιβάλλον και την δημόσια υγεία; Γιατί ενώ γνώριζαν μήνες τώρα δεν έγινε τίποτα; Γιατί υπήρξε προσπάθεια παραπλάνησης; Γιατί συνεχίζονται εργασίες χωρίς τις απαραίτητες μελέτες και χωρίς μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος, εργαζομένων και περιοίκων; Που πήγαν τα υλικά που απομάκρυναν4;
Δεν συμπεριλαμβάνεται λοιπόν και ο δήμος σε αυτούς που έχουν βιάσει το περιβάλλον;

Κατά Κουνενάκη “Η ΔΑΕΑΝ πρέπει να είναι υπόδειγμα και δε χρειάζεται κανείς να μας παρακινεί να το πράξουμε. Σοβαρά; Και γιατί χρειάζονταν να γίνουν καταγγελίες; Να υπάρχει δημοσιότητα; Γιατί ακόμα και έτσι τηρούν σιγή ιχθύος; Αν ήταν ψευδή τα καταγγελλόμενα, θα είχαν απαντήσει, θα είχαν διαψεύσει. Τίποτα όμως.
Δυστυχώς, κάθε ενοχλητική φωνή την απαξιώνουν, λοιδορούν, καταδιώκουν, ακόμα και αν λέει αλήθεια. Βάζουν και μπροστά το θέμα των συμφερόντων του Δήμου και εκεί κλείνει η ιστορία.
Τρομοκρατούν και τους υπαλλήλους ότι θα κλείσει η επιχείρηση. Γιατί ρε καλόπαιδα; Δεν μπορεί η επιχείρηση να λειτουργήσει νόμιμα; Γιατί πρέπει να είναι στην παρανομία; Αλλά ακόμα και αν υπάρχουν δραστηριότητες, που δεν μπορούν να υπάρξουν, ο νόμος έχει εξαιρέσεις; Πρέπει να εφαρμόζεται μόνο στους επαγγελματίες; Ή μήπως η πρόσφατη καταγγελία δεν έχει να κάνει και με την υγεία των εργαζομένων στον χώρο της μαρίνας;
Εκτός αν ο μισθός είναι αρκετός, για να ρισκάρουν καρκινογενέσεις, προβλήματα σε καρδιά, πνευμόνια, νεφρά, συκώτι, κ.α.
Μια δημοτική επιχείρηση που φέρει βάρη από το παρελθόν, σκάνδαλα, κακοδιοίκηση, παρανομίες, λογιστικές αλχημείες στο ιδρυτικό της, χαριστικές αποφάσεις και πολλά άλλα, δεν υπάρχει η βούληση να εξυγιανθεί. Να λειτουργήσει σωστά, νόμιμα, υποδειγματικά. Και όμως κανείς δεν έχει λογοδοτήσει μέχρι σήμερα για όλα αυτά (με εξαίρεση ένας υπάλληλος, που του φόρτωσαν ότι μπορούσαν).

Ποιοι θα πληρώσουν για όλα αυτά; Από ποιανού την τσέπη θα βγουν; Από αυτών που εν γνώση τους παρανόμησαν ή από του δήμου, δηλαδή από τους πολίτες;

Κανείς δεν θέλει να το κουβεντιάζει. Καίει τους παλιούς, είναι εμπόδιο για τους “νέους και άφθαρτους” που θέλουν τις πλάτες κάποιων για να εκλεγούν ή που είναι φυτευτοί και υποχείρια κάποιων παλαιότερων.
Τουλάχιστον το παρόν ιστολόγιο είναι ένα ημερολόγιο που έχει καταγράψει γεγονότα και συμπεριφορές, ώστε να μπορεί να πετά στα μούτρα εκάστου τα ψέματα και και το ήθος εκάστου.

Οποιος εκ των πιθανόν θιγόμενων έχει άλλη άποψη για τα γεγονότα, το ιστολόγιο είναι ανοιχτό, όπως  ανέκαθεν, να φιλοξενήσει τις απόψεις οποιουδήποτε.

Κύριοι ο δήμος θέλει έντιμους, ειλικρινείς και ανιδιοτελείς, που να έχουν την όρεξη και την ικανότητα να διαχειριστούν το μέλλον του. Αν δεν θέλετε ή αν δεν μπορείτε, πρέπει και οι πολίτες να αναλάβουν τις ευθύνες τους…

  1. Δεκάρικος = ρητορικός λόγος “της δεκάρας”, χωρίς ουσία, γεμάτος τετριμμένες εκφράσεις
  2. Ανάρτηση  με θέμα ” Το “νομιμοποιηθέν” κατεδαφίζεται!”
  3. Ανάρτηση με θέμα ” Καταγγέλλουν τοξική ρύπανση από τη Μαρίνα”
  4. Ανάρτηση με θέμα “Που πήγαν τα τοξικά;”
Share

admin

Τις πληροφορίες για το πρόσωπο μου, τις έχω γράψει στην επιλογή του Ιστολογίου ("Για μένα")....

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

2 Σχόλια

  1. Ο/Η ΑΚΟ λέει:

    Η Πολεοδομία ανήκει στο Δήμο, άρα εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να κάνει κάτι

  2. Ο/Η admin λέει:

    Η ΔΑΕΑΝ είναι επιχείρηση, ανεξάρτητα αν είναι δημοτική και οφείλει η κάθε υπηρεσία να την εντοπίζει σαν οποιαδήποτε άλλη περίπτωση. Από εκεί και μετά, δεν αφορά μόνο την πολεοδομία που έχει περάσει στον δήμο, αλλά και με την κτηματική υπηρεσία του δημοσίου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.