Εχουμε λιμάνι;
Πολλή συζήτηση υπάρχει τελευταία για το θέμα του Λιμανιού Αγίου Νικολάου. Προβλήματα, διαψεύσεις, δηλώσεις, σχεδιασμοί. Καλό είναι οι συμπολίτες να έχουν μια ολοκληρωμένη εικόνα για το Λιμάνι και την λειτουργία του Λιμενικού Ταμείου (ΛΤ).
Δεν θα αναφερθώ για το πρόβλημα με τις τουαλέτες. Είναι σαφές ότι μας έχει εκθέσει, αλλά θα μπορούσε εύκολα να λυθεί. Υπάρχουν όμως μια σειρά από θέματα που θα πρέπει να μας απασχολήσουν.
Ξεκινώντας από τις υποδομές, θα πρέπει να πάμε πολύ πίσω. Από τότε που επεκτάθηκε το λιμάνι. Η μελέτη φαίνεται δεν εφαρμόστηκε όπως ήταν ο σχεδιασμός. Εγιναν αλλαγές. Καταργήθηκαν τούνελ και φρεάτια που σκοπό είχαν την επέκταση υποδομών και την κάλυψη μελλοντικών αναγκών. Μια από τις συνέπειες είναι ότι οι τουαλέτες στο κτήριο του Λιμεναρχείου συνεχίζουν να αποχετεύουν παρανόμως στην θάλασσα, γεγονός που έχει καταγγελθεί εδώ και 3 μήνες, αλλά συνεχίζεται η ίδια κατάσταση. Όπως, επίσης πρόβλημα είναι ότι μεγάλα σκάφη δεν μπορούν να αδειάσουν λύματα, αφού δεν υπάρχει η υποδομή και ελλείψη των τούνελ είναι κοστοβόρα.
Σοβαρότερο θέμα είναι το βάθος του λιμανιού. Οι πληροφορίες λένε ότι άλλο είχε η μελέτη (11m;) και άλλο τελικά παραδόθηκε, με αποτέλεσμα να υπολείπεται αρκετά, και σε διάφορα σημεία να είναι κάτω των 8 μέτρων. Καταλαβαίνετε δηλαδή πόσο μεγάλη είναι η απόκλιση και πόσο αυτό επηρεάζει την προσέγγιση μεγάλων πλοίων. Εκανε κανείς βυθομέτρηση; Η τεχνική υπηρεσία της νομαρχίας που ήταν επιβλέπουσα του έργου, τις εντόπισε ή δεν υπήρχαν; Αν ναι, πως υπογράφηκε η παραλαβή του έργου;
Αλλο πρόβλημα ο επιβατικός σταθμός. Ετοιμάστηκε η αρχιτεκτονική μελέτη και σε συνεργασία με τις τεχνικές υπηρεσίες της νομαρχίας, θα προχωρούσαν τα στατικά και τα ηλεκτρομηχανολογικά, μέσα από σχετική προγραμματική σύμβαση, η οποία φαίνεται ουδέποτε έγινε. Αρμόδιος της νομαρχίας, ο μετέπειτα πρόεδρος του ΛΤ. Δηλαδή, δεν κατάφερε ούτε καν την σύμβαση με την υπηρεσία του να υπογράψει. Πως θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αυτό; Αδιαφορία ή ανικανότητα;
Όμως, αφού δεν είναι πλέον κρατικό το ΛΤ αλλά δημοτικό, πρέπει να μπει το θέμα της δωρεάν φιλοξενίας του Λιμεναρχείου. Είναι έξοδα που θα έπρεπε να επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό και δεν είναι υποχρέωση του δήμου μας, ένα παραπάνω που είχε κατασκευαστεί ως επιβατικός σταθμός. Το Λιμεναρχείο πρέπει να πάει αλλού ή να κατασκευάσει άλλο κτήριο ή έστω να πληρώνει ενοίκιο.
Πρόσφατα η δημοτική αρχή, έκανε αναφορά για την κατάσταση του φωτισμού στην χερσαία ζώνη λιμένα. Όπως καιρό έχει δημοσιοποιηθεί, με απόφαση του ΛΤ είχε γίνει προμήθεια 50 φωτιστικών για την χερσαία ζώνη Αγίου Νικολάου. Δεν τοποθετήθηκαν (διαφορετικά θα είχε λυθεί το πρόβλημα). Δεν υπάρχει καμία απόφαση του ΛΤ Λασιθίου για διάθεση ή τοποθέτηση (έστω) σε άλλη χερσαία ζώνη εκτός Αγίου Νικολάου, ούτε μεταφορά, ούτε παραχώρηση τους όπως λένε φήμες, για τοποθέτηση τους σε χωριά. Είναι εντελώς παράνομο και ουδείς το σχολιάζει, ενώ υποκριτικά, εμπλεκόμενοι με την «εξαφάνιση», γκρινιάζουν και κοροϊδεύουν τον κόσμο για το πρόβλημα.
Προ καιρού, μέλος της Λιμενικής Επιτροπής διαμαρτυρόταν για τους προσκρουστήρες στο Λιμάνι, την στιγμή που παρά την έλλειψη αφαιρέθηκε και μεταφέρθηκε (χωρίς απόφαση, παρανόμως και αυτό) ένας στην μαρίνα. Παρά την δημοσιοποίηση παρέμεινε εκεί, ενδεικτικό της συνειδητής παραβίασης του νόμου. Υποκρισία.
Πάμε στο θέμα υδατοδρόμιο. Ετοιμάζεται ο Δήμαρχος να μοιράσει χρήμα, την στιγμή που ήδη το ΛΤ Λασιθίου είχε καταθέσει μελέτη. Αποκαλύπτεται, αλλά επιμένει. Μα αν (είχε) προχωρήσει ο επιβατικός σταθμός, τότε η ίδια υποδομή θα μπορούσε να εξυπηρετήσει και το υδατοδρόμιο. Γιατί πρέπει να δημιουργηθούν άλλες εγκαταστάσεις ή και δεύτερη πύλη Σένγκεν, με το όποιο πρόσθετο κόστος σε κατασκευή και αναγκαίο προσωπικό;
Ούτε συμφέρει να φτιάξει επιβατικό σταθμό για το λιμάνι το ΛΤ και ξεχωριστό κάποιος ιδιώτης για υδροπλάνα, ούτε να γεμίσουμε τον τόπο υδατοδρόμια. Και καλό θα ήταν να μάθουμε τι αφίξεις και αντίκτυπο στην τοπική οικονομία προβλέπεται να έχουμε. Μην μοιράζουμε ψεύτικες ελπίδες για να βολευτούν κάποιοι.
Επίσης, μια συνεργασία ΛΤ και ΔΑΕΑΝ θα μπορούσε να έχει θετικά αποτελέσματα. Πρέπει να υπάρξει ενιαίος σχεδιασμός για λιμάνι, υδατοδρόμιο, μαρίνα. Μπορούν να εξοικονομηθούν πόροι και υποδομές.
Και φτάσαμε στο θέμα της κίνησης του Λιμανιού. Το 2010 ξεπέρασε τις 86.000 αφίξεις. Μετά άλλαξε ο Πρόεδρος του ΛΤ (Δανδουλάκης Εμμ.) και πέσαμε στις 44.000 το 2012. Αν ο Δήμος ήταν «υπεύθυνος» για την προώθηση της κρουαζιέρας, τι άλλαξε και βουλιάξαμε; Πρόσφατα για να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις για την μείωση των πλοίων, θέλησαν να ρίξουν το βάρος στους επιβάτες. Ποιους; Ας παρουσιάσουν τα στατιστικά να δούμε που βρισκόμαστε, γιατί (και εδώ) το δούλεμα πάει σύννεφο.
Η σύμβουλος μάλιστα του Δήμου για την κρουαζιέρα, λέγεται ότι είναι άνθρωπος πράκτορα πλοίων, όπως επίσης και έτερο πρόσωπο που αρέσκεται να παρουσιάζεται ως ειδικός. Άλλες πάλι φήμες λένε ότι και στο ρυμουλκό που είναι δεμένο στο λιμάνι, υπάρχει εμπλεκόμενο πρόσωπο της «παρέας». Όπως φαίνεται, πληρώνουμε και σκορπάμε λεφτά, για να κάνουν την δουλειά τους άλλοι.
Για το τέλος άφησα ένα σημαντικό θέμα. Αυτό της τύχης του λιμανιού. Σύμφωνα με τον τελευταίο νόμο, αν δεν υπάρξει συγχώνευση Δημοτικών ΛΤ και συγκρότηση Περιφερειακού ΛΤ, τότε είμαστε υποχρεωμένοι να προσχωρήσουμε (όπως και οι λοιπές λιμενικές υποδομές και εγκαταστάσεις του Δήμου), στον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου. Μέχρι στιγμής καμία απόφαση ή πρόταση υπάρχει και προφανώς καμιά συνεργασία με άλλα Δημοτικά ΛΤ, για αποφυγή της επικείμενης απορρόφησης από τον ΟΛΗ.
Πρέπει να μπει τάξη στην διαχείριση του Λιμανιού και να χαραχθεί σωστή πολιτική. Δεν είναι παραμάγαζο κανενός. Η διαχείριση του μας αφορά όλους. Υπάρχουν πολλά θέματα ανοιχτά και κανονικά θα έπρεπε να παρέμβει εισαγγελέας. Εχει καταντήσει ξέφραγο αμπέλι, με κακοδιοίκηση, ερασιτεχνισμούς, αδιαφορία, παρανομίες. Όμως στο λιμάνι σήμερα, όπως και στο υδατοδρόμιο αύριο, στηρίζουν πολλοί συμπολίτες τις ελπίδες για ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας. Καλό θα ήταν οι τοπικοί μας άρχοντες, αντί αναθέματος για όσους ασκούν κριτική, να συμπεριφερθούν με υπευθυνότητα. Πολύ έχουμε ταλαιπωρηθεί από λόγια και φιγούρα και καλό θα ήταν να δούμε και αποτελέσματα.
Πρόσφατα σχόλια