Μόλυνση στην μαρίνα

Share

Στην μαρίνα λόγω των πολλών εργασιών συντήρησης, μια σημαντική ποσότητα των υφαλοχρωμάτων (μουράβια) καταλήγει στην θάλασσα και στην ευρύτερη περιοχή. Κάποια από τα υφαλοχρώματα είναι εξαιρετικά τοξικά (όπως όσα περιέχουν TBT). Η βαφή, η αμμοβολή, ο καθαρισμóς των σκαφών που γίνεται στην μαρίνα, χωρίς τις απαραίτητες προϋποθέσεις, μολύνουν το περιβάλλον και θέτουν σε κίνδυνο την υγεία εργαζόμενων και περιοίκων.

Με κόκκινο έχει σημειωθεί ο χώρος όπου φαίνονται υπολείμματα βαφής, καθώς και πως κάποια από αυτά δείχνουν να έχουν μια ροή προς την θάλασσα, παρασυρόμενα ίσως από την βροχή.

Παράδειγμα. Η βαφή γίνεται πολλές φορές με πιστόλι, που σημαίνει ότι με την πίεση δημιουργούνται μικρά σταγονίδια που έρχονται σε επαφή με το σώμα εργαζόμενων, αλλά και παρασύρονται φτάνοντας μέχρι κατοικίες της περιοχής με τους ανέμους, ιδιαίτερα συχνούς και ισχυρούς ειδικά τον χειμώνα που γίνονται οι περισσότερες εργασίες. Ανάλογο θέμα υπάρχει και με τις αμμοβολές. Το πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα μέσα στην μαρίνα, αλλά και στην περιοχή, θα έπρεπε να προσδιοριστεί με σχετικές μελέτες.

Ολα τα υφαλοχρώματα είναι δηλητήρια και ευθύνονται για ασθένειες που εμφανίζονται σε δέρμα, νευρικό σύστημα, αίμα,  συκώτι, καρδιά, νεφρά, ακόμα και για καρκινογενέσεις ενοχοποιούνται. Για τον λόγο αυτό όσοι ασχολούνται με υπηρεσίες καθαρισμού και βαφής πρέπει να λαμβάνουν μέσα προστασίας. Τι γίνεται όμως με τους περιοίκους; Τι επιβάρυνση έχουν;
Ενα άλλο θέμα είναι η διαχείριση των δημιουργούμενων αποβλήτων. Αν συλλέγονται (είναι αδύνατον, αφού σχεδόν παντού γίνονται εργασίες), πως συλλέγονται, που καταλήγουν, πως εξασφαλίζεται να μην καταλήγουν στην θάλασσα και την γύρω περιοχή μολύνοντας το περιβάλλον και θέτοντας σε κίνδυνο την δημόσια υγεία.

Τέλος, υπάρχει και το θέμα των αποβλήτων των σκαφών. Τι γίνεται δηλαδή με τα σκάφη που είναι για καιρό δεμένα στην μαρίνα και κατοικούνται; Που καταλήγουν τα απόβλητα; Πως εξασφαλίζεται ότι δεν αδειάζουν μέσα στην μαρίνα; Είναι και αυτό ένα θέμα προς διερεύνηση…

Share

admin

Τις πληροφορίες για το πρόσωπο μου, τις έχω γράψει στην επιλογή του Ιστολογίου ("Για μένα")....

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

4 Απαντήσεις

 1. Πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό θέμα που χρήζει άμεσης ενασχόλησης. Θα παρακαλούσα να κοινοποιηθεί (αν αυτό είναι ευφικτό) και να ακούσουμε την τεκμηριωμένη άποψη των αρμοδίων.
  Γιάννης Μαρίνος
  Πολιτικός Μηχανικός

 2. Ο/Η admin λέει:

  Δίκιο έχεις Γιάννη. Το θέμα είναι ότι κλείνουν αυτιά και μάτια. Πριν λίγο καιρό έθεσα το θέμα με τα απόβλητα στο λιμάνι που πάνε στην θάλασσα και κάνουν την πάπια.

 1. 16 Ιουνίου 2013

  […] Ανάρτηση με θέμα “Μόλυνση στην μαρίνα” ↩ […]

 2. 17 Ιουνίου 2013

  […] Ανάρτηση με θέμα “Μόλυνση στην μαρίνα” ↩ […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.