Ή στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε…

Share

Παρακολουθώντας τις εξελίξεις στο θέμα του κλεισίματος των σχολών ΤΕΙ στον Αγιο Νικόλαο, δεν μπορώ να αποφύγω κάποιες σκέψεις και προβληματισμούς.
Πράγματι, ο νομός Λασιθίου είναι αδικημένος και ακόμα περισσότερο ο Αγιος Νικόλαος. Και το λέω αυτό, γιατί αν δούμε τα πράγματα ψυχρά, έτσι είναι. Για παράδειγμα η Σητεία είχε στρατόπεδα και σχολή αστυνομίας, ενώ η Ιεράπετρα ήταν δεύτερη σε κατά κεφαλήν εισόδημα στην Ελλάδα. Και όμως, έπρεπε οι σχολές, από τότε που θυμάμαι, να διεκδικούνται από όλες τις πόλεις. Και τελικά αποκτήσαμε (διάσπαρτες) σχολές, αλλά χάσαμε και πολλά άλλα στην λογική των τοπικιστικών και πολιτικών ισορροπιών.
Βρεθήκαμε έτσι στο σήμερα, να δούμε πως θα μοιράσουμε την μιζέρια μας. Αγιος Νικόλαος - ΛίμνηΌμως το τι φταίει, ας  το δουν οι κατά τόπους κοινωνίες. Σε ότι αφορά το Αγιο Νικόλαο λοιπόν, προσπαθούμε τα όποια λάθη να τα διορθώσουμε με κρατικοδίαιτες λύσεις. Και δεν διαφωνώ με την διατήρηση τους, αλλά έχουμε υποστεί πολύ χειρότερα.
Είχαμε μια ανθούσα οικονομία που δεν είχε ανάγκη ενέσεις. Μέχρι που μας πήρε η κάτω βόλτα. Εκλεισαν πολλά μικρά ξενοδοχεία, έφυγαν τουριστικά γραφεία που έφερναν δεκάδες χιλιάδες κόσμο και ουδείς ξεσηκώθηκε, ούτε ποτέ είδαμε σοβαρά τις αιτίες, και να σταματήσουμε τον κατήφορο. Και γιατί; Δεν θέλαμε να αναγνωρίσουμε τα λάθη μας, αλλά υπήρχε η εύκολη λύση. Υπηρεσίες, σχολές, στρατόπεδα και άλλα ανάλογα.  Ή στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε. Επαναλαμβάνω πως καλά κάνουμε και διεκδικούμε τα παραπάνω, αλλά δεν πρέπει να αρκούμαστε και να εξαντλούμε την πολεμική μας σε αυτά.
Όμως, εχουμε ένα οδικό δίκτυο σε απαράδεκτη κατάσταση. Εργα μισοτελειωμένα και προβληματικά, υποδομές που χρειάζονται άμεση αναθεώρηση, βελτίωση, επέκταση. Και τι κάνουμε; Τίποτα ουσιαστικό τόσα χρόνια. Ξεσηκωθήκαμε τώρα που ξεχείλισε το ποτήρι. Εστιάζουμε όμως σε ελάχιστα. Επρεπε συνολικά να δούμε και να διεκδικήσουμε. Και από την άλλη, να δούμε που φταίξαμε και εμείς για την κατρακύλα της τοπικής μας οικονομίας. Να αναζητήσουμε λύσεις και όχι να κατηγορούμε μόνο τους άλλους.  Και άντε τα καταφέραμε και κρατήσαμε τις σχολές. Λύσαμε το πρόβλημα; Όχι… Τότε; Τότε να δούμε και άλλα θέματα, με την ίδια αποφασιστικότητα, οργανωμένα, με κατάλληλο σχεδιασμό, ώστε να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος τους ανταγωνισμού και της ανάπτυξης.

Θέλουμε επαγγελματικούς φορείς που θα ασχοληθούμε την ουσία του προβλήματος και διοικήσεις να συνεργαστούν μεταξύ τους και να βάλουν την σφραγίδα τους στις αναγκαίες πρωτοβουλίες για την αντιστροφή της φθίνουσας πορείας.
Θέλουμε ένα δήμο που θα ψάχνει επενδύσεις, που θα βοηθά να ξεπεραστούν εμπόδια αντί να δημιουργεί. Που διεκδικεί με σοβαρότητα, συνέχεια, συνέπεια, ρεαλισμό. Που συνεργάζεται ουσιαστικά με τους τοπικούς φορείς, που αφουγκράζεται, που αισθάνεται τον παλμό της κοινωνίας. Που αρπάζει τις ευκαιρίες και δεν αφήνει καμιά  να πάει χαμένη.
Δόξα τον θεό, έχουμε πολλούς και καλούς επαγγελματίες. Ας αξιοποιήσουμε τις γνώσεις τους ιδιαίτερα στον τομέα του τουρισμού. Με διαπαραταξιακή συμφωνία, με την αναγκαία ενότητα και σοβαρότητα, χωρίς λογικές ημετέρων.

Τέλος, οι λύσεις αυτομαστίγωσης άλλους ωφελούν. Δηλαδή αν κλείνουμε τον δρόμο που οδηγεί στο «σπίτι» μας ή τις υπηρεσίες που εξυπηρετούν πρώτιστα εμάς, τι κερδίζουμε; Επαναστατικές επιδείξεις χωρίς αποτέλεσμα.
Κυριαρχεί η μιζέρια και η αναζήτηση αποδιοπομπαίων τράγων, που μας αποπροσανατολίζει και μας οδηγεί μακριά από τις ρίζες του προβλήματος.
Θέληση χρειάζεται πρώτα απ’ όλα, ψυχραιμία, και να καταλάβουμε ότι εμείς πρέπει πρώτα να κάνουμε  την αυτοκριτική μας για να χαράξουμε τα επόμενα βήματα μας. Αντε, γιατί κοιτάζουμε το δάχτυλο και χάνουμε το δάσος, είτε γιατί δεν θέλουμε ή δεν μας βολεύει να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα, είτε γιατί αυτό ευνοεί, ακόμα και υπό τις παρούσες συνθήκες, τα συμφέροντα και τις φιλοδοξίες κάποιων…

Share

admin

Τις πληροφορίες για το πρόσωπο μου, τις έχω γράψει στην επιλογή του Ιστολογίου ("Για μένα")....

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.