Τα του καίσαρος…

Share

Τον τελευταίο καιρό έχουν δημιουργηθεί αρκετά επεισόδια μεταξύ αστυνομικών και πολιτών. Στο πλέον πρόσφατο, υπήρξε και ξυλοδαρμός αστυνομικού. Νομίζω ότι κάτι δεν λειτουργεί σωστά. Δεν μπορεί ξαφνικά να υπάρχει τόση ένταση.
Είναι αυτονόητο πως ο αστυνομικός πρέπει να εφαρμόζει τον νόμο και όπου οι πολίτες τον παραβαίνουν, να υφίστανται και τις συνέπειες. Το ίδιο όμως πρέπει να πράττουν και οι αστυνομικοί. Δεν είναι δυνατόν να βεβαιώνονται παραβάσεις, και λίγο πριν ή μετά, στις ίδιες να έχει υποπέσει και το αστυνομικό όργανο. Σταθμεύει παράνομα για να βεβαιώσει παραβάσεις, σε θέσεις ΑΜΕΑ ή ράμπες ΑΜΕΑ, πάνω στο πεζοδρόμιο, σε κίτρινη διαγράμμιση, με κώνους (πχ στην Πολυτεχνείου για να παίξουν εν ώρα υπηρεσίας στο προπατζίδικο!). Οχήματα της αστυνομίας σταθμευμένα κάθετα, μοτοσυκλέτες ιδιωτικές και της αστυνομίας πάνω στο πεζοδρόμιοΚαι αυτό να συμβαίνει προκλητικότατα ακόμα και κάτω από το τοπικό αστυνομικό τμήμα, όπου οχήματα είναι κάθετα σταθμευμένα και μοτοσυκλέτες πάνω στο πεζοδρόμιο, εμποδίζοντας την ασφαλή κίνηση των πεζών.

Ο κώδικας οδικής κυκλοφορίας ισχύει για όλους χωρίς εξαιρέσεις. Εκτός μόνο των περιπτώσεων οχημάτων εκτάκτου ανάγκης, όταν βεβαίως υφίσταται έκτακτη ανάγκη και όχι καθολικά. Και είναι προφανές ότι αν στον πολίτη πρέπει να εφαρμόζεται το πνεύμα του νόμου, ο αστυνομικός πρέπει να εφαρμόζει το γράμμα για να μην δίνει δικαιώματα με την συμπεριφορά του. Πρέπει να αποτελεί παράδειγμα και υπόδειγμα, και όχι να δίνει την εντύπωση ότι είναι υπεράνω του νόμου εφαρμόζοντας τον κατά το δοκούν, διότι αποτελεί πρόκληση και αιτία αντιπαραθέσεων που μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε ακρότητες, ένθεν και ένθεν.

Η κατάσταση είναι σε γνώση των αξιωματικών, όμως κάνουν τα στραβά μάτια, ενώ πολλές φορές δικαιολογούν αυτές τις συμπεριφορές. Διοικητής της τροχαίας Αγίου Νικολάου και όταν του επισημαίνεις το γεγονός, απαντά θρασύτατα: «και που ήθελες να παρκάρουν; στο λιμάνι;»(!). Ναι, στο λιμάνι, και σε άλλους νόμιμους χώρους στάθμευσης όπως όλοι οι πολίτες υποχρεούνται, και τιμωρούνται αν δεν το κάνουν. Γιατί ο αστυνομικός μπορεί να παραβιάζει τον ΚΟΚ, επειδή δεν θέλει να περπατήσει ή δεν έχει χώρο να σταθμεύσει νόμιμα; Ορίζει διαφορετικά ο νόμος και μας διαφεύγει; Όχι, αλλά τότε γιατί αν ο Διοικητής αδιαφορεί, η Αστυνομική Διεύθυνση δεν παρεμβαίνει ζητώντας από τους υφισταμένους τον σεβασμό του νόμου; Πως ζητάς από τον πολίτη τον σεβασμό, όταν εσύ τον παραβιάζεις;  Ή όταν σε κάποιες περιπτώσεις δείχνεις αδικαιολόγητα υπερβολική ανοχή και σε άλλες υπερβολική αυστηρότητα; Υπάρχει ισονομία;

Είναι φανερό ότι στην κρίση που βιώνουμε, για πολύ κόσμο μια σταγόνα τον χωρίζει από το να ξεσπάσει. Δίκαια ή άδικα. Είτε είναι πολίτης, είτε αστυνομικός. Και όσο δίκιο και αγανάκτηση και αν έχει ο πολίτης, είναι ανεπίτρεπτο να καταφεύγει σε ακρότητες. Είναι αυτονόητη και απερίφραστη η καταδίκη. Όμως πρέπει και η αστυνομία να επανεξετάσει την συμπεριφορά των οργάνων της σε κάποιες περιπτώσεις.

Η κρίση έχει φέρει και αύξηση της εγκληματικότητας, όπου η αστυνομία παρά το μειωμένο προσωπικό, κάνει σοβαρές προσπάθειες να την καταπολεμήσει, με αρκετές και αξιέπαινες επιτυχίες, που όλοι οι πολίτες οφείλουν να αναγνωρίσουν. Είναι κρίμα ατυχείς συμπεριφορές να επισκιάζουν το έργο της. Καλό είναι καλόπιστες παρατηρήσεις και επισημάνσεις, εύλογα παράπονα, να γίνονται αποδεκτά από την αστυνομία και οι πολίτες από την πλευρά τους να καταλάβουν, πως όταν πράγματι ο αστυνομικός έχει δίκιο, απλά ασκεί το καθήκον του εφαρμόζοντας τον νόμο και δεν θα πρέπει να ξεσπούν πάνω του.

Share

admin

Τις πληροφορίες για το πρόσωπο μου, τις έχω γράψει στην επιλογή του Ιστολογίου ("Για μένα")....

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

1 Απάντηση

  1. Ο/Η George λέει:

    Καλα τα γραφεις αλλα ποιος ακουει

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.